Koemans experiment een daverend succes: Barça nadert de koppositie

Reacties

Barcelona staat nog maar twee punten achter koploper Atlético Madrid. Ronald Koeman toverde een 5-3-2-formatie uit de hoge hoed en zag dat uitstekend uitpakken in en tegen Sevilla. Een resultaat dat bovendien hoop biedt voor het komende bekerduel van woensdag.

Koemans experiment een daverend succes: Barça nadert de koppositie
© Pro Shots
Sevilla
Sevilla
0 - 2
Barcelona
Barcelona

Het treffen van Barcelona en Sevilla was de eerste van de twee in vijf dagen tijd. Woensdag wacht in Camp Nou de return van de halve finale in het Copa del Rey-toernooi. De eerste wedstrijd won Sevilla eerder deze maand met 2-0 van Koeman en consorten in het Estadio Ramón Sánchez Pizjuán, een theater waar Barcelona de laatste jaren sowieso moeite heeft om te winnen. Van de laatste vier edities van Sevilla - Barcelona wonnen de Catalanen er maar eentje.

Om aan die matige serie een einde te maken, toverde Koeman een 5-3-2-formatie uit de hoge hoed met Óscar Mingueza, Gerard Piqué en Clément Lenglet als de drie centrale verdediger en Sergiño Dest en Jordi Alba als vleugelverdedigers. Frenkie de Jong, Pedri en Sergio Busquets vormden het middenveld terwijl Lionel Messi en Ousmane Dembélé de tweemansaanval vormden voor Barça. Bij Sevilla kreeg Luuk de Jong, eerder dit seizoen nog trefzeker in Camp Nou, een basisplaats.

De Sevilla-spits en zijn ploeggenoten lieten Barcelona aan de bal, maar tot grote kansen leidde dat niet in de openingsfase. De verdediging van Sevilla was de laatste wedstrijden dan ook lastig te passeren in Spaanse wedstrijden. De laatste tegentreffer was op 19 januari 2021 tegen Deportivo Alavés. Sindsdien hield Sevilla de boel op slot in vijf La Liga-wedstrijden en drie bekerduels. Alleen in de Champions League tegen Borussia Dortmund kreeg Sevilla nog goals tegen. Net als Dortmund wist echter ook Barça de Sevilla-muur af te breken. Het was Messi die mede-aanvaller Dembélé diep stuurde en de pijlsnelle Fransman was niet meer te achterhalen. Hij schoot de bal tussen de benen van Sevilla-doelman Yassine Bounou door: 0-1.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Aan de andere kant had Marc-André ter Stegen een rustige eerste helft. Luuk de Jong kon niet in stelling worden gebracht en Julen Lopetegui greep bij rust dan ook stevig in met drie wissels: Suso, Youssef En-Nesyri en Karim Rekik vielen in. Dat ging ten koste van Papu Gómez, Munir El Haddadi en Diego Carlos. Luuk de Jong bleef zodoende staan, maar ook in de tweede helft moest hij toezien hoe Barça het spel maakte. Iets wat na een krap uur leidde tot een enorme kans voor Dest. De oud-Ajacied schoot voor rust al nipt over en in de tweede helft ramde de vleugelverdediger de bal vol op de paal.

Vlak na de grote kans voor Dest was het ook Messi die een enorme kans om zeep hielp. Dembélé stuurde Fernando het bos in, zette het op het lopen en legde de bal panklaar neer voor Messi, maar de Argentijn schoot de bal over. Een enorme kans die Sevilla-coach Lopetegui ertoe zette om ook zijn laatste twee wissels in te zetten: Óscar en Óliver Torres vervingen Ivan Rakitic en Luuk de Jong. De Nederlander moest dus vanaf de bank toezien hoe zijn ploeg op jacht ging naar de gelijkmaker. In plaats daarvan zag hij echter hoe Barça de 0-2 maakte. Lenglet knikte een voorzet van Messi tegen de touwen, maar de Argentijn zag hoe zijn tweede assist werd geannuleerd. Lenglet stond buitenspel en Sevilla hield hoop.

En-Nesyri dacht in de slotfase ook heel even de 1-1 te noteren in de slotfase, maar de Marokkaanse aanvaller maakte hands. Tot overmaat van ramp voor Sevilla was het aan de andere kant Messi die wél toesloeg. Hij dribbelde dwars door de Sevilla-defensie heen en schoof uiteindelijk in de rebound de beslissende 0-2 binnen: zijn 38ste goal tegen zijn favoriete tegenstander. Maar zijn goal zorgde er bovenal voor dat Barça weer definitief drie punten bij mocht schrijven. De achterstand op Atlético is nu nog maar twee punten, al heeft de ploeg van Diego Simeone nog wel twee wedstrijden tegoed.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Woensdag volgt dus het tweede duel tussen Barça en Sevilla. Dan moet Barça een 2-0 achterstand zien goed te maken. Iets waarvan zaterdag dus duidelijk werd dat het geen onmogelijke opgave is voor de ploeg van Koeman, die nog wel twee tegenvallers te verwerken kreeg: Pedri en Ronald Araújo vielen uit met een blessure.

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
5
Real Sociedad
38
17
11
10
59-38
+21
62
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.