Koeman woedend: 'Ik begrijp niet waarom er een VAR is in Spanje'

Ronald Koeman is woedend en teleurgesteld over het feit dat Barcelona zaterdag tegen Real Madrid geen strafschop kreeg. De coach haalde net als in de vorige Clásico uit naar de arbitrage en de VAR.

Real Madrid
Real Madrid
2 - 1
Barcelona
Barcelona

Barcelona moest na een 2-0 achterstand in de achtervolging en was na de aansluitingstreffer van Óscar Mingueza op zoek naar de gelijkmaker, toen Martin Braithwaite nabij de achterlijn naar de grond ging na een duel met Ferland Mendy. Scheidsrechter Jesús Gil Manzano floot echter niet en de VAR greep niet in. De woedende Koeman kreeg een gele kaart voor zijn gemopper.

Barcelona verloor uiteindelijk met 2-1 en na afloop was de boosheid van Koeman nog niet verdwenen. 'We zijn zeer ongelukkig over twee beslissingen van de arbitrage', bromde de oefenmeester. 'Om te beginnen wil ik eerst zeggen dat we niet goed waren in de eerste helft; aanvallend niet en verdedigend niet. In de tweede zijn we verbeterd en we hadden natuurlijk een strafschop moeten krijgen. En dat er maar vier minuten blessuretijd was…'

Vooral de niet gegeven strafschop zat Koeman dwars. 'De overtreding was heel duidelijk', vond hij. 'Ik begrijp niet waarom er een VAR is in Spanje. Iedereen heeft de overtreding gezien. Dit is geen eerlijk spel. Als je hier geen strafschop voor geeft… ik begrijp dat niet.'

'Ik begrijp de grensrechter ook niet, die maar tien meter verderop staat', vervolgde Koeman. 'De manier waarop Martin valt, dan moet het wel een overtreding zijn. En als de arbitrage dat dan mist, dan hebben we voor dit soort situaties een VAR. Ach, het is beter om verder niet meer te zeggen. Het team heeft zijn mentale kracht getoond. We verdienden een juiste beslissing bij die penaltysituatie.'

Barcelona verloor eerder dit seizoen ook al de thuiswedstrijd tegen Real en ook toen richtte Koeman zijn pijlen al op de arbitrage. 'De VAR moet er voor alle teams zijn', bromde de coach destijds. Er werd toen een onderzoek naar Koeman geopend, maar de Nederlander kwam weg zonder schorsing.