KNVB vraagt FIFA om pauze in transferwindow

Reacties

Voor de Eredivisie doemt een nieuw probleem op nu bijna alle Europese voetballanden toch hun competities afmaken. In al die landen gaat de transferwindow pas open na afloop van de competitie. Volgens regelgeving van de FIFA mag de markt vervolgens maximaal twaalf weken openblijven.

KNVB vraagt FIFA om pauze in transferwindow
© Pro Shots

La Liga verwacht in de derde week van juli klaar te zijn en de Premier League op 1 augustus. Dat betekent dat de spelershandel daar straks kan doorlopen tot in oktober. In Nederland is de competitie allang en breed beëindigd en gaat de markt open op 9 juni. De eerste transfers zijn al aangekondigd. Een openstelling op 9 juni betekent echter dat de markt op 1 september dicht moet. Veel eerder dan in toplanden en subtopcompetities, die bepalend zijn voor de markt.

'We zijn hier druk mee bezig', zegt bestuurssecretaris Mark Boetekees van de KNVB. 'We proberen onze markt te laten aansluiten op de internationale ontwikkelingen. Anders is het straks zo dat onze markt gesloten is, terwijl die in de landen om ons heen nog open is. Dat zou betekenen dat spelers na 1 september nog wel kunnen vertrekken uit Nederland, maar dat de Nederlandse clubs geen vervangers meer kunnen halen. Dat vinden we uiteraard geen wenselijk scenario.'

Vandaar dat de KNVB nu een beroep doet op de FIFA. 'We gaan vragen of we de markt zouden mogen opknippen. Bijvoorbeeld door ergens een pauze in te gelasten. We zijn dan wel twaalf weken open, maar niet twaalf weken aan één stuk. Dan kunnen clubs wel gewoon vanaf 9 juni de spelers aantrekken en laten meetrainen. In de zomer zou de markt dan tijdelijk dicht gaan en later gaat die dan weer open, zodat we in de pas lopen met de rest van Europa. Hopelijk gaat de FIFA hier flexibel mee om. Als dat niet gebeurt, zullen we waarschijnlijk later dan 9 juni open moeten gaan.'

Uit beeld
Daarnaast zijn er zorgen onder makelaars en technisch directeuren omdat Eredivisie spelers vijf maanden uit beeld zijn tegen de tijd dat de markt in de rest van Europa open gaat. De etalage in Nederland is dicht en daardoor hebben technisch directeuren in het buitenland geen idee hoe de Eredivisie-spelers er fysiek en conditioneel voorstaan. Aangezien de concurrentie in alle andere landen wél in actie komt en clubs door de coronacrisis ook nog eens gaan werken met kleinere selecties, is de verwachting dat de interesse in spelers uit de Eredivisie zal afnemen. Frankrijk, België en Schotland zijn verder de enige andere landen die een streep hebben gezet door het seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.