KNVB verdedigt besluitvorming in brief met juridische onderbouwing

Reacties

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB heeft de BVO's woensdag een mail gestuurd, waarin de besluiten die afgelopen vrijdag zijn genomen schriftelijk worden bevestigd.

KNVB verdedigt besluitvorming in brief met juridische onderbouwing
© Pro Shots

Eric Gudde en Jean Paul Decossaux, die het bestuur vormen, vinden dat aan een competitie pas sportieve consequenties kunnen worden verbonden als clubs twee keer tegen elkaar hebben gespeeld of als door al behaalde resultaten de uitkomst onherroepelijk vaststaat.

Er werd onder meer besloten om geen promotie/degradatie toe te passen, waardoor ADO Den Haag en RKC Waalwijk zich handhaafden en SC Cambuur en De Graafschap in de Keuken Kampioen Divisie blijven. Die laatste twee clubs leggen zich hier niet bij neer.

Van tevoren werd er een raadpleging gehouden onder clubs, waarbij zestien clubs zich een voorstander van promotie/degradatie toonden. Negen clubs zagen dit niet zitten en negen clubs waren neutraal.

'Voordat het bestuur betaald voetbal zijn definitieve besluit heeft genomen, heeft het de meningen van de clubs (en de centrale spelersraad en centrale trainersraad) gepolst met betrekking tot het in dezen te nemen besluit. Conform van tevoren is opgemerkt, zouden de kenbaar gemaakte meningen door het bestuur betaald voetbal mede (dit woord staat onderstreept) worden betrokken bij het uiteindelijke besluit. De reden voor deze procedure is dat het bestuur betaald voetbal dit vindt passen bij een zorgvuldig proces en de democratische vereniging die de KNVB is', schrijft het bestuur betaald voetbal.

'Het bestuur betaald voetbal is van mening dat uit deze peiling niet een duidelijke meerderheid blijkt voor de keuze van een bepaald besluit, althans niet een zodanige meerderheid dat deze bepalend zou moeten zijn voor het bestuur betaald voetbal bij het nemen van het betreffende besluit.'

FC Utrecht
Een andere club die zich benadeeld voelt is FC Utrecht, dat het ticket voor de voorronde van de Europa League naar Willem II ziet gaan, hoewel de Domstedelingen drie punten minder hebben dan de Tilburgers met een wedstrijd minder gespeeld. Bovendien heeft FC Utrecht een beter doelsaldo.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2019/2020

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
5
Willem II
26
13
5
8
37-34
+3
44
6
FC Utrecht
25
12
5
8
50-34
+16
41
* Actueel tot en met 20 jan. 2022

'Zoals bekend is, hebben niet alle clubs evenveel wedstrijden gespeeld (25 om 26) doordat een tweetal wedstrijden uit speelronde 22 niet is gespeeld (FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord). Het bestuur betaald voetbal heeft evenwel vastgesteld dat het schrappen van de resultaten van de wel gespeelde wedstrijden uit speelronde 22 (met als resultaat een ranglijst op basis van een gelijk aantal gespeelde wedstrijden), niet leidt tot een andere (eind)rangschikking voor wat betreft de verdeling van de tickets voor de Europese clubcompetities zoals hiervoor omschreven', schrijft de KNVB-top.

FC Utrecht kan zich ook niet vinden in het besluit om de KNVB-bekerfinale tegen Feyenoord te schrappen. Volgens de KNVB een noodzakelijke beslissing, omdat de UEFA uiterlijk op 25 mei wil weten waarom de competitie en het bekertoernooi moesten worden beëindigd en op welke wijze de tickets worden verdeeld. De voorlopig uiterste inschrijfdatum voor de Europese toernooien is 3 augustus, wanneer er in Nederland nog niet mag worden gevoetbald.

Het bestuur betaald voetbal besloot het ticket door te schuiven naar de competitie, oftewel naar de best geklasseerde club die geen ticket krijgt voor de Champions League. 'Wij benadrukken dat dit nog door de UEFA moet worden bevestigd en dat indien de UEFA het hiermee niet eens is, de kans bestaat dat wij deze plaats niet toebedeeld krijgen in het seizoen 2020/21.'

Reconstructie historische voetbaldag: 'Het leek wel Expeditie Robinson'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.