KNVB toont meer daadkracht dan Eredivisie

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Tom Knipping over de beslissing van de KNVB om het speelschema op de schop te nemen ten gunste van Ajax. 

KNVB toont meer daadkracht dan Eredivisie

We gaan een competitievrij weekend tegemoet. Jammer voor de fans, de media en zeventien clubs, maar wel een begrijpelijk besluit van de KNVB. Hier en daar klonk wat gemor in de Eredivisie over de beslissing een lentepauze in te gelasten en speelronde 33 te verschuiven naar woensdag 15 mei.

Er kwam een handvol drogredenen voorbij. Dat Robin van Persie nu zijn laatste wedstrijd uit speelt in plaats van thuis. In Utrecht merkte Dick Advocaat op dat spelers al een vakantie hadden geboekt. Verder waren er wat klachten over competitievervalsing, wat natuurlijk onzin is.

Iedereen speelt twee keer tegen elkaar, de laatste twee speelronden worden gelijktijdig afgewerkt en alle clubs hebben genoeg rust. Er is hooguit wat belangenverschuiving doordat sommige teams niks meer kunnen behalen en nu een andere club het geluk heeft als laatste een uitgespeelde ploeg te treffen.

‘Feyenoord is zoals veel andere clubs zeer ongelukkig met dit besluit en heeft dit ook nadrukkelijk aangegeven’, zei de nummer drie van de Eredivisie niettemin op zijn website. Nu was Nederland ook zeer ongelukkig met het feit dat Feyenoord - net als AZ en Vitesse - al in de voorronde van de Europa League werd uitgeschakeld. Daardoor dreigde een verdere duikeling op de UEFA-ranglijst, bepalend voor de toegang tot internationale toernooien.

Uitzonderlijk geval
Ajax heeft met sensationele resultaten het falen van de rest volledig gecompenseerd en daarvan profiteert de hele Eredivisie. Het is logisch dat de KNVB in dit hoogst uitzonderlijke geval de kans voor het eerst in 23 jaar de Champions League-finale te bereiken even centraal stelt.

‘We moeten dit als flinke jongens accepteren’, zei FC Groningen-directeur Hans Nijland dan ook terecht. De clubs hebben geen recht van spreken na de sof rond de veranderagenda. Na twee jaar vergaderen, het inhuren van externe bureaus en een bombardement aan werkgroepjes, kwamen ze met een flets compromis.

In november presenteerden de clubs een paar principeafspraken, waaronder: meer rust voor Europees spelende teams. Vijf maanden later is er nog altijd geen uitgewerkte deal. Zolang de Eredivisie er zelf niet in slaagt harde afspraken op papier te krijgen, is het niet zo vreemd dat de KNVB het voortouw neemt en knopen doorhakt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.