KNVB over strafschoppen: 'Gelijkere kansen met ABBA'

Reacties

De KNVB gaat komend seizoen uitgebreid experimenteren met de ABBA-procedure bij strafschoppen. Behalve in de Johan Cruijff Schaal, gaat het om alle bekerwedstrijden, de play-offs om Europees voetbal en de play-offs om promotie/degradatie.

KNVB over strafschoppen: 'Gelijkere kansen met ABBA'

Bij de amateurs wordt de nieuwe regeling eveneens uitgerold. In de bekercompetitie, nacompetitie en beslissingswedstrijden zullen de penalty’s niet meer worden genomen volgens de traditionele methode.

ABBA houdt in dat de eerste strafschop wordt genomen door team A, vervolgens nemen beide ploegen steeds twee penalty’s achter elkaar. Team B neemt de tiende penalty. Is er dan nog geen beslissing gevallen, dan gaat team B door met nummer elf.

Volgens de voetbalbond creëert de ABBA-procedure mogelijk 'een gelijkere kans op het winnen van de strafschoppenserie en een gelijkere verdeling van de druk die spelers voelen in een strafschoppenserie.'

Daarnaast gaat de voetbalbond in het betaald voetbal testen met het tonen van gele en rode kaarten aan trainers en andere teamofficials. Als mannen in de dug-out nu over de schreef gaan, waarschuwt de arbitrage nog in woord en gebaar. De KNVB vindt dat te onduidelijk voor het publiek en ook voor de hoofdrolspelers zelf. Uiteraard leidt ook hier een tweede gele kaart tot rood.

De internationale spelregelorganisatie IFAB heeft voor beide experimenten groen licht gegeven. Eerder liep Nederland voorop met de invoering van de videoscheidsrechter.

Tot slot zal de vierde wissel tijdens een verlenging (zowel bij de profs als de amateurs) definitief worden opgenomen in de reglementen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.