KNVB niet onder de indruk van claim Kargbo

Reacties

Nederland blijft een witte vlek op de Europese matchfix-kaart. Terwijl in 44 van de 54 UEFA-landen wedstrijdmanipulaties inmiddels zijn bewezen, heeft justitie in Nederland opnieuw een zaak geseponeerd. Er zou te weinig bewijs zijn tegen Ibrahim Kargbo, die zegt een schadevergoeding te gaan eisen van de voetbalbond.

KNVB niet onder de indruk van claim Kargbo

'Volgens mij heeft hij niet goed gelezen wat het Openbaar Ministerie heeft gezegd', reageert Gijs de Jong, secretaris-generaal van de KNVB. 'Ze geven aan dat het strafrechtelijk niet kan worden bewezen, maar ze zeggen niet dat er niks aan de hand is. De officier van justitie heeft gezegd dat ze er buikpijn van heeft en dat Kargbo hier heeft geprobeerd te fixen. Het komt zelden voor dat justitie zich zo uitlaat over een zaak. We wachten wel af wat Kargbo gaat doen. Juridische stappen zien wij met vertrouwen tegemoet.'

Er leek een sterke zaak te zijn tegen de ex-speler van Willem II. Op basis van mails tussen Kargbo en een matchfixer, een glashelder oordeel van de Duitse justitie en stukken van Europol, meldde de KNVB vorig jaar dan ook dat matchfixing was bewezen en dat hij in Nederland niet meer welkom was. De KNVB stak daarmee zijn nek uit. In de meeste landen lopen juist politie en justitie voorop bij de ontmaskering van matchfixers en hebben de bonden een afwachtende houding. Hier is het andersom.

Voelt de KNVB zich nu in de steek gelaten door het OM? De Jong: 'Dat niet, volgens mij is er wel degelijk wat bereikt. Justitie erkent nu dat het hier ook speelt. Er is een nieuwe minister op het toneel verschenen die er werk van wil maken en er wordt alsnog gekeken naar expliciete strafbaarstelling van matchfixing. Daar pleiten wij al jaren voor. Dus er zit wel beweging in.'

Nederland staat in een steeds korter rijtje met landen waar matchfixing niet is bewezen, met onder meer Liechtenstein en de Faeröer Eilanden. Om de kansen te vergroten, pleit het OM nu voor een meldplicht voor clubs en bestuurders die worden benaderd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.