KNVB gaat voor primeur en draagt Marianne van Leeuwen voor als opvolger Gudde

Reacties

Marianne van Leeuwen moet Eric Gudde gaan opvolgen als directeur betaald voetbal bij de KNVB. De KNVB bevestigt dat zij is voorgedragen. Van Leeuwen zou bij de benoeming de eerste vrouw zijn die de toprol binnen de voetbalbond gaat vervullen.

KNVB gaat voor primeur en draagt Marianne van Leeuwen voor als opvolger Gudde
© Pro Shots

'We hebben volgens ons de beste kandidaat geselecteerd voor deze functie', aldus Jan Smit, voorzitter van de Raad van Commissarissen, het orgaan dat belast is met de benoeming van de directeur betaald voetbal. 'Dat ze een vrouw is, is qua geschiedenis natuurlijk bijzonder, maar het werd hoog tijd, het maakt haar in onze ogen daarom zelfs extra geschikt: het voetbal heeft, in lijn met de ontwikkeling van het meiden- en vrouwenvoetbal, én de ontwikkelingen in de maatschappij, behoefte aan meer sterke vrouwen op belangrijke posities. Bovendien heeft Marianne een onafhankelijke blik op de ontwikkelingen van het voetbal vandaag de dag en in de toekomst.'

'Marianne staat bekend als een gefocuste leider die weet wat ze wil, maar die ook graag luistert en wil samenwerken met anderen', aldus Smit. 'Zij is ook maatschappelijk betrokken en heeft haar stem bijvoorbeeld sterk laten horen in de strijd tegen racisme op en om de voetbalvelden. Ze heeft in de afgelopen jaren met de poten in de klei een diverse, sterke en gezonde club gemaakt van Zeeburgia. We verwachten haar benoeming na de Algemene Vergadering Betaald Voetbal van 18 juni definitief te kunnen bevestigen.'

'Van Leeuwen (60) is een ervaren internationaal bestuurder en toezichthouder bij bedrijven als RELX, Sligro Food Group en Technische Unie', zo stelt de KNVB. Sinds 2014 is ze ook voorzitter van de Amsetrdamse amateurclub AVV Zeeburgia en ze is lid van de Sportraad Amsterdam.

De keuze voor haar sluit aan op de strijd van de voetbalbond tegen racisme. Van Leeuwen was een van de voetbalbestuurders die zich in november 2019 duidelijk liet horen na het incident waarbij Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira racistisch bejegend werd in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch.

Van Leeuwen zegt zelf nog niet op de zaken vooruit te willen lopen. 'Ik zal er enorm trots op zijn als ik de komende jaren samen met anderen mag gaan werken aan het verder vooruitbrengen van het Nederlandse voetbal, maar ik ga er extern pas over in gesprek als de benoeming formeel een feit is.'

De benoeming kan formeel gemaakt worden als de Algemene Vergadering Betaald Voetbal, waarin alle BVO's zijn vertegenwoordigd, op de hoogte is gesteld. Die vergadering heeft op 18 juni plaats in Zeist. In de tussentijd moet de rvc instemming zien te krijgen van de Centrale Spelersraad, de Centrale Trainersraad en de Ondernemingsraad van de KNVB.

Gudde verlaat de KNVB eind september. De voormalige Feyenoord-directeur werd in december vorig jaar nog herbenoemd als voorzitter bestuur betaald voetbal van de Nederlandse voetbalbond. Toen was al duidelijk dat de 67-jarige bestuurder per 1 oktober zou vertrekken, vanwege het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.