KNVB erkent: 'Kamphuis en Makkelie zaten fout in zaak-Berghuis'

Reacties

Dick van Egmond heeft bij de wekelijkse VAR-terugblik op de Eredivisie-week de beslissing over Steven Berghuis als verkeerd beoordeeld.

KNVB erkent: 'Kamphuis en Makkelie zaten fout in zaak-Berghuis'
© Pro Shots

Feyenoorder Berghuis ontsnapte donderdag tegen AZ aan een rode kaart na een charge op de benen van Teun Koopmeiners. Ook na het terugzien van de beelden tijdens de wedstrijd kwam de arbitrage tot de conclusie dat een gele kaart de juiste sanctie was.

Scheidsrechtercoördinator Van Egmond was zondagavond een andere mening toegedaan. Niet alleen scheidsrechter Jochem Kamphuis maar ook VAR Danny Makkelie zat verkeerd, zo oordeelde hij bij FOX Sports.

'Voor mij is het helder. Kamphuis kan en moet zelfs zien dat het een rode kaart is. Dan hebben we een VAR om dat te herstellen en te zeggen dat een rode kaart gewenst is', zei Van Egmond. Dat gebeurde niet. 'Danny heeft te veel gezocht naar steun voor Kamphuis en heeft wat mij betreft ten onrechte die gele kaart gesteund.'

Makkelie deed later op de avond op Instagram zijn verhaal. Dat was in de ogen van Van Egmond ook niet handig. 'Ik adviseer scheidrechters om als het even kan er nog een nachtje over te slapen, om te voorkomen dat ze direct met de adrenaline hoog reacties geven. Daar moet je voorzichtig mee zijn. Beter is om het eerst terug te koppelen met collega's of met mij. Dat gebeurt in de regel ook. In dit geval was het ook beter geweest.'

De beslissing leverde extra gefronste wenkbrauwen op, omdat de arbitrale hoofdrolspelers zondag weer in De Kuip actief waren; Kamphuis als VAR en Makkelie als scheidsrechter. 'Met de wetenschap van nu was het geen handige aanstelling, om ze binnen drie dagen er weer naartoe te sturen', zei Van Egmond, die echter simpelweg door het aanbod van (video)arbiters dergelijke ongelukkige aanstellingen niet kan voorkomen.

Koopmeiners toont begrip voor Berghuis: 'Snap dat er frustratie zit.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.