KNVB en Eredivisie CV: intentie om seizoen uit te spelen

Reacties

De KNVB en de Eredivisie CV hebben de intentie het Eredivisie-seizoen af te maken, zo is uitgesproken na de videoconference van dinsdag met vele belanghebbenden.

KNVB en Eredivisie CV: intentie om seizoen uit te spelen
© Pro Shots

Het betaald voetbal valt onder de vergunningsplicht, waardoor er tot 1 juni geen wedstrijden kunnen worden georganiseerd, ook niet zonder publiek. De KNVB hoopt dat de clubs in mei wel weer mogen beginnen met trainen, zoals in Duitsland nu al gebeurt.

Eredivisie
De intentie is vervolgens om halverwege juni het seizoen weer te hervatten. Eerst met de inhaalwedstrijden FC Utrecht - Ajax en AZ - Feyenoord en vanaf 19 juni met de overgebleven acht speelronden. De kans is overigens groot dat in ieder geval een deel van de wedstrijden zonder publiek gespeeld zal worden. De KNVB volgt daarin uiteraard de richtlijnen van de overheid.

Beker en play-offs
De intentie is om ook de TOTO KNVB-bekerfinale tussen Feyenoord en Utrecht door te laten gaan. De KNVB wil de bekerfinale zo laat mogelijk plannen, zodat er meer kans is op publiek. De play-offs worden ingekort. Indien mogelijk wordt daar één wedstrijd gespeeld in plaats van een tweeluik. Mocht dit scenario straks in de praktijk gebracht kunnen worden, dan start het nieuwe seizoen in het weekend van 21, 22 en 23 augustus.

De KNVB is zo solidair aan de UEFA. De Europese bond dringt er bij de landen namelijk op aan de competities vooral af te maken. In een brief dreigde voorzitter Aleksander Ceferin zelfs met Europese uitsluiting voor clubs uit landen die de competitie voortijdig beëindigen. 'UEFA behoudt zich het recht voor om te beoordelen of clubs worden toegelaten tot de UEFA-competities van 2020/21, in lijn met de relevante regelgeving rond de betreffende competities.'

Afwachten
Aan de conference call namen niet alleen de clubs, maar ook partijen als CBV (Coaches Betaald Voetbal), FBO (Federatie van Betaald Voetbal Organisaties), spelersvakbond VVCS en het supporterscollectief deel. Met deze uitkomst volgen de organisaties de richtlijnen van het RIVM. Nu is het afwachten op later in april. De derde week van april is er weer een videocall met de UEFA, op 21 april komt de overheid met het besluit over het vervolg na 28 april.

Van het scenario om nu te stoppen met het seizoen heeft de KNVB gezegd dat dit risico's met zich meebrengt ten aanzien van de Europese tickets en de televisiegelden. Er is nog niet gepresenteerd wat dat scenario nu concreet zou inhouden voor de eindstand, de verdeling van de tickets en promotie/degradatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.