KNVB en Cruyff Football in gesprek over mogelijke samenwerking

Reacties

De afdeling Voetbalontwikkeling van de KNVB en Cruyff Football gaan binnenkort in gesprek over een mogelijke samenwerking op het gebied van jeugdopleiding. Begin dit jaar vonden al twee verkennende gesprekken plaats, onder anderen met toenmalig technisch directeur Hans van Breukelen en technisch manager Jelle Goes.

KNVB en Cruyff Football in gesprek over mogelijke samenwerking

Een derde ontmoeting werd uitgesteld, mede vanwege de interne onrust bij de KNVB, waarin zowel Van Breukelen als Goes zouden sneuvelen. 'Ze stonden niet afwijzend tegenover onze plannen', vertelt Wim Jonk, voorman van Cruyff Football, over die eerdere gesprekken aan Voetbal International. 'In welke vorm we zouden kunnen bijdragen, bijvoorbeeld aan de cursussen voor jeugdtrainers, dat zouden ze gaan onderzoeken. Daarna werd het even stil. Nu zijn we zelf alvast begonnen.'

Op verzoek van Johan Cruijff beheert Jonk, samen met onder anderen Jordi, via Cruyff Football de voetbalfilosofie van de vorig jaar overleden voetbalicoon. Tot eind 2015 was Jonk werkzaam als hoofd jeugdopleiding van Ajax. Na een slepend conflict over de invulling van het Plan Cruijff werd de Volendamse ex-international ontslagen. Daarop trok ook clubadviseur Johan Cruijff zijn handen van Ajax af en vertrok een groep medewerkers bij de opleiding.

Het gros van hen is nu werkzaam bij Cruyff Football. Nadat eerder samenwerkingen in België, China en Portugal zijn aangegaan, trekt het gezelschap sinds vorige week met workshops over talentontwikkeling langs Nederlandse amateurclubs. 'Veel clubs in Nederland zitten nog altijd vastgeroest in hun vertrouwde methodes', vindt Jonk.

De nieuwe competitieopzet, die dit seizoen op kleinere velden met kleinere teams bij de jongste jeugd van start ging, is volgens hem een eerste stap in de goede richting. 'Daarna moet je zorgen dat de jeugdtrainers de inhoudelijke vervolgstappen kunnen maken. Ik denk dat wij daar een goede rol in kunnen spelen. Ik beweer niet dat wij de enige waarheid in pacht hebben. Het gaat om een andere manier van kijken, anders dan tot nu toe gebeurt. Zeker op het gebied van training en individuele talentontwikkeling valt nog zó veel terrein te winnen.'

Lees in de nieuwe Voetbal International het hele interview met Wim Jonk en zijn medewerkers Michel Hordijk en Jasper van Leeuwen over het gedachtengoed van Johan Cruijff, hun visie op opleiden en de toekomst van het Nederlandse voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.