Knotsgekke slotfase houdt AZ in titelrace

Dankzij een tweede comeback in een week tijd doet AZ nog altijd mee om het kampioenschap. Nadat midweeks Fortuna Sittard na een inhaalrace uit het bekertoernooi werd geknikkerd door de Alkmaarders, heeft het nu SC Heerenveen op een nederlaag getrakteerd, nadat het eerst tegen een achterstand aankeek: 3-1. Fred Friday werd de gevierde man.

In een bij vlagen gezapige eerste helft kwam het enige echte vuurwerk al na vijf minuten. Ricardo van Rhijn, die zijn tweede basisplek van het seizoen had gekregen van trainer John van den Brom vanwege de schorsing van Jonas Svensson, schoot een vrije trap tegen de lat. Even later was Guus Til namens de thuisploeg ook dichtbij de openingstreffer, maar hij raakte de bal niet goed na een goede voorzet van Thomas Ouwejan.

Van Rhijn was niet de enige wijziging ten opzichte van een week geleden bij de Alkmaarders. In tegenstelling tot de verloren wedstrijd tegen Ajax had ook Joris van Overeem weer zijn basisplek terug ten faveure van Mats Seuntjens. Bij Heerenveen waren er geen wijzigingen in vergelijking met vorige week. Henk Veerman kreeg dus ook deze wedstrijd de voorkeur boven Reza Ghoochannejhad.

Pas in de 36ste minuut viel de volgende kans te noteren. Het was veelzeggend dat deze tot stand kwam door een fout bij Heerenveen. De bal werd slecht weggewerkt, waarna Van Overeem met een slim passje Ouwejan voor Heerenveen-doelman Warner Hahn zette. Maar de linksback miste vanuit een moeilijke hoek. Vlak voor rust wilde AZ nog een penalty nadat Van Rhijn naar de grond ging in het zestienmetergebied, maar scheidsrechter Pol van Boekel beoordeelde het als een schwalbe en dus een gele kaart voor de rechtsback.

Ouwejan mist een mogelijkheid op de 1-0.

Na de rust kwam er een heel ander Heerenveen uit de kleedkamer. De Friezen oogde een stuk feller en dat resulteerde gelijk in een kansje voor Morten Thorsby. Waar zijn schot nog net naast ging, was het een minuut later wel raak. AZ werd weer afgetroefd en nu viel de bal voor de voeten van Pelle van Amersfoort die goed afrondde, 0-1. In de 52ste minuut kregen de bezoekers ook gelijk de kans op de 0-2, maar Michel Vlap zag zijn schot gepakt worden door AZ-goalie Marco Bizot.

Daarna werd het duel wat grimmiger. Eerst trapte Fredrik Midtsjø na op Vlap, al werd dat niet gezien door Van Boekel, en even later kregen Thorsby en Yuki Kobayashi geel na twee stevige tackles. Het kwam de wedstrijd wel ten goede. Het resterende half uur ontaardde in een vermakelijk voetbalgevecht. Dat zich overigens afspeelde zonder Wout Weghorst. De spits van AZ viel geblesseerd uit en werd vervangen door Jeremy Helmer.

In de 68ste minuut zorgde Thorsby dat het duel explodeerde door zijn tweede gele kaart te pakken na een harde tackle op Alireza Jahanbakhsh. In het restant van de wedstrijd zette de thuisploeg nog een laatste keer alles op alles en dat leidde direct tot een treffer van Van Rhijn, maar deze werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Toch was Heerenveen daarna het dichtst bij de tweede treffer van de wedstrijd. De net ingevallen Lucas Woudenberg kwam oog in oog te staan met Bizot, maar zijn lob miste overtuiging. Een minuut later was het aan de andere wel raak. Denzel Dumfries werkte de bal in eigen goal na een voorzet van Ouwejan. Twee minuten later draaide de ingevallen Friday de wedstrijd helemaal om door een goede voorzet van Til van dichtbij hard binnen te schieten. In de laatste minuut van de reguliere speeltijd maakte de Nigeriaan ook zijn tweede van de avond. Dit keer tikte hij een voorzet van Helmer eenvoudig binnen.

Door de overwinning blijft AZ meedoen in de titelstrijd met PSV en Ajax. Na achttien wedstrijden staat de ploeg nu op 38 punten. Heerenveen blijft door de nederlaag hangen in de middenmoot.