Klap voor FIFA: makelaars winnen rechtszaak

Reacties

De FIFA heeft een gevoelige nederlaag geleden in de rechtbank. In Dortmund bepaalde de rechter dat de nieuwe regelgeving voor zaakwaarnemers voorlopig niet ingevoerd mag worden.

Klap voor FIFA: makelaars winnen rechtszaak
© Pro Shots

Eerder kondigde de FIFA aan dat alle zaakwaarnemers vanaf 1 oktober 2023 een diploma moeten hebben om nog transfers en contracten te kunnen regelen. Vorige maand waren de eerste examens. Bovendien worden de verdienmogelijkheden beperkt doordat de FIFA later dit jaar maximale provisies invoert.

Deze ingrepen leidden tot grote onrust in de makelaarsindustrie. In meerdere landen zijn door makelaars rechtszaken aangespannen tegen de FIFA. Zij stellen dat de wereldvoetbalbond onrechtmatig ingrijpt in de vrije Europese economie.

In Nederland verloor de vakorganisatie ProAgent onlangs een kort geding tegen de FIFA en de KNVB (die de FIFA-regels moet uitvoeren), maar in Duitsland is nu wel succes geboekt.

FIFA-voorzitter Gianni Infantino heeft jaren gewerkt aan de plannen om de macht van de makelaars in te perken, maar in de praktijk lijkt de invoering nu uit te lopen op een chaos. Er lopen ook nog zaken bij onder meer het internationale sporttribunaal CAS en het Europees Hof van Justitie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.