Klap voor Cambuur en Van Basten-goal op doelpuntrijke KKD-avond

Koploper SC Cambuur is opnieuw onderuit gegaan in de Keuken Kampioen Divisie en zag achtervolgers FC Volendam en De Graafschap dichterbij komen op wat een doelpuntrijke vrijdagavond was in de Eerste Divisie. De mooiste van allemaal werd gemaakt bij Telstar.

TOP Oss
TOP Oss
3 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

Cambuur staat inmiddels al zo'n drie maanden bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie, maar verloor wel twee van zijn drie laatste wedstrijden (tegen Jong Ajax en FC Volendam). In de tweede wedstrijd van 2020 bleek ook laagvlieger TOP Oss een taaie tegenstander voor de ploeg van Henk de Jong, ondanks een vroege meevaller voor de Leeuwarders.

Henk Dijkhuizen werkte de bal namelijk al snel in eigen doel, maar Oss knokte zich terug. Eerst benutte Philippe Rommens een penalty na een overtreding van Ragnar Oratmangoen, vervolgens kopte Rick Stuy van den Herik raak uit een corner van diezelfde Rommens. Robert Mühren miste vlak daarna een enorme kans, maar schoot in de 37ste minuut alsnog hard raak.

De topscorer van de Keuken Kampioen Divisie had na rust weer kunnen scoren, maar miste opnieuw een grote kans. Oss hield stand en kwam na een uur opnieuw op voorsprong toen Stuy van den Herik (foto) zijn tweede van de avond maakte, nadat doelman Sonny Stevens een voorzet niet goed had verwerkt. Na rood voor Delano Ladan waren de kansen van Cambuur verkeken.

Almere City FC
0 - 2
De Graafschap

De Graafschap won na een hele reeks gelijkspelen vorige week zijn eerste duel na de winterstop van Jong FC Utrecht en kon vrijdag op bezoek bij Almere City FC een vervolg geven aan die overwinning. Vlak voor rust zette Javier Vet de bezoekers op het juiste spoor op aangeven van Daryl van Mieghem. Ralf Seuntjens gooide de wedstrijd in de 72ste minuut in het slot.

FC Volendam
FC Volendam
4 - 2
Jong PSV
Jong PSV

Volendam moest een week na de knappe zege op Cambuur winnen van Jong PSV om De Graafschap bij te blijven, maar had het lastig met de Eindhovense talenten. Dat terwijl Francesco Antonucci al na dertien minuten voor de 1-0 zorgde met een vernietigende uithaal en Jong PSV na 33 minuten met tien man verder moest na een rode kaart voor Maxime Soulas.

Volendam liet zich met een man meer echter tot twee keer toe aftroeven door de klasse van Richard Lezema. Het Amerikaanse talent zette de wedstrijd op zijn kop met twee heerlijke goals, vlak voor en vlak na rust. De al tien duels ongeslagen ploeg van Wim Jonk stelde echter orde op zaken en maakte dankzij treffers van Gijs Smal, Nick Doodeman en Martijn Kaars de comeback compleet.

Excelsior
Excelsior
3 - 3
Telstar
Telstar

Excelsior ging een week na het gelijkspel tegen FC Dordrecht voor de eerste overwinning van 2020 tegen Telstar, maar moest al vroeg in de achtervolging toen Shayne Pattynama de ban na een kwartier brak door de bal met een boog in de verre hoek fraai achter doelman Alessandro Damen te plaatsen. Het deed denken aan de goal van Marco van Basten in de EK-finale van 1988.

Het duurde tot de tweede helft voordat Excelsior met een antwoord kwam, maar toen was het wel meteen twee keer raak voor Elias Mar Ómarsson. Daarmee was het nog niet gedaan, want Reda Kharchouch zette Telstar weer op gelijke hoogte. En toen Frank Korpershoek in eigen goal schoot, maakte Glynor Plet het spektakel compleet door de 3-3 binnen te rammen.

NAC Breda
NAC Breda
3 - 1
Jong AZ
Jong AZ

Een week na de 0-0 tegen Helmond Sport boekte NAC Breda de eerste zege sinds het ontslag van Ruud Brood op Oudjaarsdag. Met Willem Weijs op de bank als interim-coach zorgden twee goals van Arno Verschueren en een treffer van Huseyin Dogan ervoor dat Jong AZ, dat in eerste helft een goal zag worden afgekeurd, zonder punten huiswaarts keerde. Joeri Church maakte in de slotfase nog de 3-1.