Klaiber in één klap duurste zelfopgeleide speler van FC Utrecht

Reacties

De aanstaande transfer van Sean Klaiber naar Ajax gaat de geschiedenisboeken halen. FC Utrecht incasseert een bedrag rond de vijf miljoen euro, hetgeen door bonussen nog verder op kan lopen. Daarmee lost Klaiber Bart Ramselaar af als duurste zelfopgeleide speler.

Klaiber in één klap duurste zelfopgeleide speler van FC Utrecht
© Pro Shots

Op dinsdagavond bereikten Ajax en FC Utrecht een akkoord over de 26-jarige Klaiber. Een transfer die ze in Utrecht op zondag, na de overwinning op RKC Waalwijk, niet aan zagen komen. Toen ging het nog over een mogelijke uitgaande transfer van Gyrano Kerk en hoeveel miljoen daarmee gemoeid zou zijn.

Maar op maandag kwam alles in een stroomversnelling terecht. Naast Ajax was ook het Italiaanse Parma bovengemiddeld geïnteresseerd, wat de transfersom voor Klaiber in een rap tempo deed oplopen. Uiteindelijk werd het Ajax, dat een slordige vijf miljoen euro betaalt. Daarnaast heeft Utrecht nog diverse bonussen en een doorverkooppercentage bedongen. En dat voor een 26-jarige verdediger met nog maar een tweejarig contract.

Het bezorgt Klaiber een bijzonder plekje in de Utrechtse geschiedenisboeken. Hij is één klap de duurste zelfopgeleide speler uit de clubgeschiedenis. Tot deze week was dat Ramselaar, die in 2016 voor 4,3 miljoen euro de overstap maakte naar PSV. De verdediger, die als pupil nog een jaar in de D3 van Ajax speelde maar daar te licht werd bevonden, speelt al sinds 2007 voor FC Utrecht.

Dat hij nu opnieuw voor Ajax kiest, komt zeker ook door trainer Erik ten Hag. Eerder vertelde Klaiber in VI dat de huidige Ajax-trainer hem wakker had geschud. 'Dankzij Ten Hag weet ik nu wat topsport is. Dat je ervoor moet leven. Het gaat om je voeding, je slaap, de arbeid op het veld, de uren in de gym', aldus Klaiber. 'Van mijn ouders heb ik geleerd naar ouderen te luisteren en ze te respecteren. In het begin heb ik vooral veel naar Erik geluisterd. We hebben veel samen gezeten, met videobeelden. In die tijd ben ik tactisch sterker geworden, maar ook fitter. Ik loop tegenwoordig wel elf kilometer in een wedstrijd. Ik maak nu die meters langs de lijn, omdat hij me heeft verteld hoeveel backs in Duitsland rennen. Dat wilde ik ook.'

Alternatieven
FC Utrecht zag de bliksemtransfer van Klaiber niet aankomen, maar was er gek genoeg wel op voorbereid. Toen de verdediger vorig jaar zijn verbintenis met een jaar verlengde, sprak Utrecht af deze zomer mee te werken bij een uitgaande transfer. En hoewel het lange tijd rustig bleef rondom de rechtsback, had Zuidam mogelijke alternatieven wel in kaart gebracht.

Zo informeerde de club eerder al bij VVV-Venlo naar de mogelijkheid Tobias Pachonik over te nemen en is er de voorbije week informeel contact geweest met Joshua Brenet. De oud-speler van PSV staat nog onder contract bij Hoffenheim, maar is geen vaste waarde in Bundesliga. Een (tijdelijke) overgang naar Utrecht lijkt echter een moeilijke kaart gezien het salaris van de Limburger.

Haast is ondanks het sluiten van de zomerse transfermarkt niet geboden. FC Utrecht heeft met Giovanni Troupée en Mark van der Maarel nog twee rechtervleugelverdedigers in de selectie die het vertrouwen genieten. Toch is het aannemelijk dat het ambitieuze FC Utrecht deze week nog de markt op gaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer FC Utrecht
Meer over FC Utrecht
Meer S. Klaiber
Meer over S. Klaiber
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.