Klaas Jan Huntelaar, noodverband van Real Madrid

Reacties

In de slotfase van de transferwindow licht VI iedere dag één speler uit die een bijzondere wintertransfer maakte van of naar de Eredivisie. In editie 10 van deze rubriek: Klaas Jan Huntelaar, die in 2009 een toptransfer van Ajax naar Real Madrid maakte.

Klaas Jan Huntelaar, noodverband van Real Madrid

In januari 2006 neemt Ajax de 22-jarige Huntelaar over van SC Heerenveen. Feyenoord ziet in hem de opvolger van Dirk Kuijt, maar de jonge aanvaller kiest voor de club uit de hoofdstad. De Amsterdammers maken negen miljoen euro over naar Friesland voor de spits, die daarmee de duurste aankoop in de clubhistorie wordt. De verwachtingen van Huntelaar zijn hoog en wanneer hij in zijn eerste drie wedstrijden niet tot scoren komt, volgt er dan ook kritiek.

Het dodelijke spitsenduo van SC Heerenveen in het seizoen 2005/06: Klaas Jan Huntelaar en Giorgios Samaras.
Het dodelijke spitsenduo van SC Heerenveen in het seizoen 2005/06: Klaas Jan Huntelaar en Giorgios Samaras.

Het blijkt al snel een incident, want wanneer de achterhoeker eenmaal begint met scoren bij Ajax, houdt hij niet meer op. Tussen januari 2006 en januari 2009 maakt hij in 92 Eredivisie-wedstrijden in totaal 76 doelpunten.  Bovendien bezorgt hij Ajax twee keer de KNVB-beker en staat hij zijn mannetje in de Champions League. Zijn prestaties vallen ook in het buitenland op en in december 2008 hangt Real Madrid aan de lijn.

De Madrilenen zitten met de handen in het haar na de zware blessure van Ruud van Nistelrooy en zien in Huntelaar de ideale kortetermijnoplossing. Trainer Marco van Basten wil Huntelaar eigenlijk niet laten gaan, maar wanneer de Spanjaarden 27 miljoen euro bieden, kan Ajax geen nee zeggen. Huntelaar zelf ziet een overstap naar Madrid wel zitten; het is zijn droomclub en bovendien treft hij er met Wesley Sneijder, Rafael van der Vaart, Arjen Robben, Royston Drenthe en Van Nistelrooy een enorme Nederlandse enclave aan.

28 december 2008: De Ajax-selectie vormt een erehaag voor Klaas Jan Huntelaar na zijn laatste wedstrijd in de Arena.
28 december 2008: De Ajax-selectie vormt een erehaag voor Klaas Jan Huntelaar na zijn laatste wedstrijd in de Arena.

Na een prima eerste half jaar van Huntelaar volgt er in de zomer van 2009 een grote schoonmaak bij Real. Voorzitter Florentino Pérez wordt opnieuw aangesteld met de opdracht om weer een echt Galácticos-elftal samen te stellen. Onder anderen Cristiano Ronaldo, Kaká en Karim Benzema komen voor een vermogen naar de Spaanse hoofdstad, waardoor het perspectief voor Huntelaar na zes maanden al enorm vertroebelt.

Hij vertrekt naar AC Milan, maar ook dat avontuur eindigt teleurstellend. Bij Schalke 04 wordt Huntelaar wél gewaardeerd en dat vertrouwen betaalt hij terug met een karrevracht aan doelpunten. In de zomer van 2017 keert Huntelaar terug bij Ajax. Met die club reist hij op 5 maart af naar Santiago Bernabéu voor een cruciale Champions League-wedstrijd tegen Real Madrid. Het is voor de inmiddels 35-jarige routinier dé kans op revanche op Pérez, die hem tien jaar geleden overbodig verklaarde.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.