Klaagzang vanuit Premier League over handsregel heeft effect

Reacties

De scheidsrechters in de Engelse top hebben vanuit de Premier League andere instructies meegekregen. De lichte koerswijziging volgt na een weekend vol klachten over handsballen.

Klaagzang vanuit Premier League over handsregel heeft effect
© Pro Shots

Twee incidenten sprongen eruit bij de voorbije speelronde in de Premier League. Allereerst ging de bal op Selhurst Park op de stip toen Everton-verdediger Lucas Digne de bal tegen de arm van Crystal Palace-verdediger Joel Ward kopte. De afstand was klein en er was van Ward geen beweging naar de bal. Een dag later, zondag, overkwam Tottenham Hotspur-verdediger Eric Dier iets soortgelijks. Spurs kreeg in de slotminuut een strafschop tegen nadat Newcastle United-spits Andy Carroll de bal van dichtbij tegen de arm van Dier kopte, terwijl de verdediger de andere kant op stond gedraaid.

Onder anderen Roy Hodgson was fel in zijn commentaar. 'Deze handsregel maakte het voetbal kapot', zei de Crystal Palace-manager onder meer. De klachten hadden effect, want de handsregel was het belangrijkste onderwerp van gesprek bij een vergadering tussen de Premier League en de scheidsrechtersbond dinsdag. De uitkomst daarvan is dat arbiters aangepaste instructies meekrijgen.

Vanuit de Premier League is de scheidsrechters gevraagd om meer subjectief naar situaties te kijken en niet blind de regels toe te passen. Arbiters moeten meer rekening houden met de afstand en dus de tijd die een speler heeft om hands te voorkomen. Ook belangrijk: scheidsrechters moeten aan de zijkant van het veld na ingrijpen van de VAR niet langer enkel acties terugkijken in slowmotion, maar de beelden moeten ook op werkelijke snelheid afgespeeld worden om een beter gevoel te krijgen bij de situatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.