Roda JC loopt plek bij topdrie mis na late goal Manchester City-huurling

Roda JC leek zich lang bij de bovenste drie van de Keuken Kampioen Divisie te gaan melden na de uitwedstrijd tegen FC Eindhoven, maar een goal van een Manchester City-huurling van FC Eindhoven zorgde alsnog voor een gelijke stand. In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de vijfde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.

FC Eindhoven
3 - 3
Roda JC Kerkrade

We zagen dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie al volop wedstrijden met een stortvloed aan goals. Zo won Jong AZ met 7-3 van De Graafschap, Telstar won maandagavond nog met 6-1 van FC Den Bosch, Excelsior kreeg al eens met 4-6 klop van Almere City FC en MVV slikte een 1-7 nederlaag tegen SC Cambuur. Na 23 minuten bij FC Eindhoven - Roda JC, na de nieuwe coronamaatregelen de eerste wedstrijd in Nederland zonder publiek, leek de volgende wedstrijd met een dergelijk scoreverloop aanstaande.

In de eerste 23 minuten werd namelijk liefst vijf keer gescoord. Hugo Botermans opende na zeven minuten de score namens de thuisploeg op aangeven van Kaj de Rooij, die in de nadrukkelijke belangstelling van NAC Breda staat. Erg lang kon FC Eindhoven echter niet genieten van die voorsprong. In een tijdsbestek van elf minuten wist Roda JC de score helemaal om te buigen. Patrick Pflücke maakte na negen minuten de 1-1, Roland Alberg zorgde na een prachtige aanname voor de 1-2 en diezelfde Alberg zorgde vervolgens vanaf de stip voor de 1-3.

De Rooij, die in drie van de vier voorgaande duels tot scoren kwam, bracht zijn FC Eindhoven vervolgens gewoon weer terug in de wedstrijd door te zorgen voor de 2-3, een stand die niet alleen de ruststand was, maar ook heel lang de eindstand leek te worden. Roda JC dacht zich met een zege bij de bovenste drie van de Keuken Kampioen Divisie te melden, maar niets was minder waar. Iker Pozo, huurling van Manchester City, dribbelde dwars door de Roda-verdediging en schoot de bal tamelijk traag in de hoek: 3-3, tot grote woede van Roda JC-coach Jurgen Streppel, die wegens een schorsing op de tribune moest plaatsnemen.

Roda JC moet het daardoor doen met een vierde plaats, vijf punten achter koploper NAC Breda. Almere City FC en SC Cambuur staan tweede en derde met respectievelijke dertien en tien punten.

Eerdere duels uit deze speelronde:

Telstar
Telstar
6 - 1
FC Den Bosch

Telstar heeft op overtuigende wijze gewonnen van FC Den Bosch, terwijl Jong Ajax eerder op de maandagavond te sterk was voor Excelsior.

Vanaf dinsdag zijn er zeker drie weken geen fans welkom bij wedstrijden in het prof- en amateurvoetbal, waardoor het duel tussen Telstar en FC Den Bosch voorlopig de laatste was met publiek. En die waren niet voor niets op de wedstrijd afgekomen, want het was genieten in het Rabobank IJmond Stadion. Tenminste, voor de supporters van Telstar dan.

De ploeg van Andries Jonker sprong zeer effectief met de kansen om maandagavond. Voor rust vertolkte Sebastian Soto de hoofdrol aan de kant van de thuisclub. De van Norwich City gehuurde spits had voor het eerst een basisplaats en beschaamde het vertrouwen van Jonker niet, want halverwege leidde Telstar met 2-0 door twee goals van de jeugdinternational van de Verenigde Staten.

Na rust kopte Glynor Plet binnen uit een hoekschop en nam Ilias Bronkhorst twee treffers voor zijn rekening. De verdediger staat daardoor al op vijf doelpunten dit seizoen. Ook Gyliano van Velzen was trefzeker namens Telstar. Jizz Hornkamp was de enige die voor Den Bosch op het scorebord kwam. Kort voor tijd gunde Jonker zijn aanvoerder Frank Korpershoek nog een publiekswissel.

Jong Ajax
Jong Ajax
3 - 0
Excelsior
Excelsior

Na de dramatische start van het seizoen, de eerste drie duels in de Keuken Kampioen Divisie werden allemaal verloren, lijkt Jong Ajax het weer op de rit te hebben. De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag won op eigen Sportpark De Toekomst met 3-0 van Excelsior, dat voor rust eenvoudig op de been bleef tegen de Amsterdamse talenten.

De halverwege in het veld gekomen Brian Brobbey brak de wedstrijd zeven minuten na rust open en zeven minuten later volgde Lassina Traoré zijn voorbeeld. De wedstrijd was daarmee eigenlijk beslist in het voordeel van Jong Ajax, dat in de slotfase nog één keer scoorde. Kenneth Taylor schoot na een hoekschop de 3-0 in de verre hoek.

Door de overwinning komt Jong Ajax op zes punten uit vijf duels en is daardoor nu de nummer elf in de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior staat één plek hoger.

FC Volendam
FC Volendam
0 - 0
Go Ahead Eagles

FC Volendam en Go Ahead Eagles zouden graag strijden om de titel in de Keuken Kampioen Divisie, maar zijn beide teleurstellend aan het seizoen begonnen. Ook zondagavond maakten beide clubs geen beste indruk. De wedstrijd verdiende geen winnaar en kreeg deze ook niet.

Namens de thuisclub stichtte Brian Plat gevaar uit de rebound na een schot van Jari Vlak, terwijl aan de andere kant Bradly van Hoeven verzuimde te profiteren van een fout van doelman Nordin Bakker. Het bleef dus bij 0-0, waardoor beide clubs in het rechterrijtje blijven bungelen.

De Graafschap
2 - 0
N.E.C.
N.E.C.

De Graafschap werd tijdens de vorige speelronde met 7-3 van de kaart geveegd door Jong AZ en wellicht was het met die ervaring in het achterhoofd dat De Superboeren enigszins met de handrem erop aanvielen tegen de provinciegenoot. Grote kansen dwong de ploeg van Mike Snoei niet af in de eerste helft en ook NEC reeg niet bepaald de mogelijkheden aaneen. Wel was de formatie van Rogier Meijer (die als speler jarenlang uitkwam voor De Graafschap) iets dreigender, met name via Rangelo Janga en Joep van der Sluijs, wiens inzet werd gekeerd door doelman Rody de Boer.

Na de onderbreking was er een heel ander De Graafschap te zien. NEC werd vastgepind op eigen helft en incasseerde rond het uur twee treffers van Mohamed Hamdaoui. Eerst schoot de aanvaller keihard raak uit een rebound, waarna hij twee minuten later een strafschop benutte na een overtreding van Cas Odenthal op Daryl van Mieghem. NEC stelde daar, los van schoten van afstand die De Boer eenvoudig pareerde, nauwelijks iets tegenover.

Zo komt De Graafschap op negen punten na vier wedstrijden, drie meer dan NEC, dat ook nog eens een wedstrijd meer heeft gespeeld.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 1
Jong PSV
Jong PSV

NAC Breda moest zaterdagmiddag direct aan de bak tegen Jong PSV, dat al na vijf minuten via Nigel Thomas de score had geopend. De aanvaller profiteerde van het slappe verdedigen van Moreno Rutten. De verdediger van NAC herstelde snel zijn fout door in de achtste minuut de gelijkmaker voor zijn rekening te nemen.

Rutten maakte de 1-1 op aangeven van Sydney van Hooijdonk, die daarmee andermaal liet zien van grote waarde te zijn voor NAC. Bij alle zes goals van dit seizoen was hij direct betrokken. Na een half uur bracht Van Hooijdonk ook een tweede Bredase goal van de middag binnen handbereik. Een overtreding op de aanvaller leverde de ploeg van Maurice Steijn een strafschop op.

In plaats van een felicitatie aan het adres van Huseyin Dogan werd het een felicitatie voor Vincent Müller. De afgelopen week van Würzburger Kickers overgekomen doelman keerde de penalty. Voor een positief resultaat was het niet genoeg. In de 69ste minuut zette Lewis Fiorini NAC op het spoor van de vijfde zege op rij. De huurling van Manchester City maakte koud in het veld gekomen de 2-1.

SC Cambuur
SC Cambuur
5 - 2
Jong FC Utrecht

Met een nederlaag tegen Go Ahead Eagles en een gelijkspel tegen TOP Oss had SC Cambuur, toch de grote titelkandidaat, zichzelf de voorbije duels lelijk in de vingers gesneden. In aanloop naar het duel met Jong FC Utrecht kwamen daar nog eens de nodige coronaperikelen bij. Boze tongen beweerden zelfs dat het duel mogelijk niet door zou gaan, maar vrijdag bleek al dat dat niet het geval was.

Uiteindelijk zou Issa Kallon tot gevierde man uitgroeien. In de vijf minuten voor rust sloeg hij twee keer toe. Eerst nadat een vrije trap van Mitchell Paulissen via de paal voor zijn voeten viel. Bij de 0-2 schoot hij de bal in de lange hoek.

Kort na rust was het duel al gespeeld toen Michael Breij de 3-0 maakte. Hij kreeg de bal doordat bij het Utrechtse uitverdedigen de bal snoeihard in het gezicht van Paulissen werd geschoten, die vervolgens niet door had dat hij een assist leverde.

Vervolgens was het woord weer aan Kallon, die met een intikker zijn hattrick completeerde. Jeredy Hilterman en Tim Pieters (na een flinke fout van Alex Bangura) redden in de slotfase namens Utrecht nog wel de eer, maar was toch vooral het duel van Kallon. Tussen de Utrecht-goals door had hij zijn vierde goal aan laten tekenen. Hij pakte een cadeautje van doelman Joey Houweling gretig uit. Door de zege heeft Cambuur de bovenste ploegen weer in het vizier.

MVV Maastricht
3 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Met het gelijkspel van Cambuur tegen TOP Oss is hierboven ook het enige duel genoemd dat TOP Oss dit seizoen niet verloor. Vrijdag ging het ook mis voor de Brabanders. Met een schitterende goal opende Joeri Schroyen na een uur spelen de score: 1-0. De hekkensluiter, die in de slotfase Lorenzo Piqué een rode kaart zag krijgen, kwam zijn fraai in de hoek gekrulde poging immers niet meer te boven. Met zijn tweede maakte Schroyen aan alle twijfel een einde en het slotakkoord was met een intikker voor Joy-Lance Mickels.

Almere City FC
2 - 0
Helmond Sport

Passend bij de grote ambities kon Almere City FC zich minimaal voor een dag aan kop van de Keuken Kampioen Divisie nestelen. Om de eerste plaats te veroveren diende de ploeg van trainer Ole Tobiasen te winnen van Helmond Sport. De Brabantse gasten weigerden aanvankelijk mee te werken aan het geplande feest in Flevoland, maar konden geen spelbreker zijn.

Na ruim een uur brak Anass Ahannach de ban. De aanvallende middenvelder stond koud een minuut in het veld. Enkele minuten later volgde Delvechio Blackson het voorbeeld van Ahannach en was de wedstrijd in het voordeel van Almere City beslecht. Door de zege ging Almere City voorbij aan NAC Breda, dat echter zaterdag nog in actie komt.

FC Dordrecht
2 - 0
Jong AZ
Jong AZ

FC Dordrecht heeft de eerste zege van het seizoen te pakken. Jong AZ bleek met tien man niet opgewassen tegen de mannen van trainer Harry van den Ham. Fons Gemmel incasseerde na ruim een half uur zijn tweede gele kaart en zijn voortijdige vertrek kwam de Alkmaarse beloften duur te staan. Op slag van rust profiteerde Kevin Jansen met een schot van afstand van de numerieke meerderheid. In de laatste minuut maakte Julius Bliek met een rake kopbal een einde aan de Dordtse onzekerheid.