Keizer Portugese bekerkoning na penalty-thriller met Dost in de hoofdrol

Marcel Keizer heeft zijn eerste seizoen bij Sporting Lissabon positief afgesloten. Ten koste van FC Porto werd de Portugese beker veroverd. Bas Dost dreigde van held de schlemiel te worden, maar kon toch juichen.

Sporting Lissabon
ns
2 - 2
FC Porto
FC Porto

Voor Keizer bood de finale om de Taça de Portugal de gelegenheid om zijn eerste seizoen in Portugese dienst af te sluiten met twee hoofdprijzen. Eerder was immers ook de Taça de Liga een prooi geworden voor zijn Sporting. In januari werd FC Porto na een late gelijkmaker van Bas Dost uiteindelijk na strafschoppen verslagen.

Een vergelijkbaar scenario tekende zich ook af in de finale van het belangrijkste Portugese bekertoernooi. FC Porto dacht in de 22ste minuut de ban te hebben gebroken. Moussa Marega moest zijn juichen echter afbreken nadat op advies van de VAR de 1-0 was afgekeurd. De Malinees stond buitenspel. Vijf minuten voor rust keek Sporting opnieuw naar de videoarbiter in de hoop dat de goal van Tiquinho Soares ook werd geannuleerd. Aangever Héctor Herrera zou bij de aanname de bal tegen de arm hebben gekregen.

De Sporting-protesten waren tevergeefs. De treffer van FC Porto bleef staan, zodat de doelpuntenmaker en Sérgio Conceição hun eerbetoon aan Iker Casillas – de keeper is aan de beterende hand na een hartaanval – konden voortzetten. De Spaanse goalie toonde zich op de tribune geroerd door de steun in de rug.

Op slag van rust bracht Sporting de wedstrijd in evenwicht. Bruno Fernandes was de man die tekende voor de gelijkmaker. Ook de 1-1 was voer voor de VAR vanwege mogelijk buitenspel van de speler die het schot van richting veranderde. Aangezien het de Porto-verdediger Danilo was, volgde er groen licht.

In de tweede helft slaagde geen van beide ploegen erin opnieuw een bres te slaan in de defensie van de opponent. Ook de ingebrachte Dost kon niet in de reguliere speeltijd een beslissing forceren namens Sporting, waar aan de andere kant Yacine Brahimi de pech had dat zijn inzet tegen de paal kwam.

In de eerste verlenging speelde Dost net als in de finale van de Taça de Liga een hoofdrol. In januari had hij op de valreep een nederlaag voorkomen, nu stevende hij af op de rol van matchwinner. In de 101ste minuut profiteerde de spits dankbaar van ongelukkige doorkoppen van Felipe. Juist deze Porto-verdediger voorkwam in de blessuretijd van de tweede verlenging die beslissende rol van Dost.

Penalty's moesten de beslissing brengen. Dost miste zijn strafschop, maar bij Porto ging het vaker mis vanaf elf meter. Sporting werd daardoor het tweede team na Benfica in 2014 dat beide bekertoernooien in één seizoen wint en daarom mag Keizer zich de Portugese bekerkoning noemen.

Klik op het affiche hieronder om alle karakteristieken en doelpuntenmakers in de penaltyserie te zien.