Keeperswissel PSV: de pijnlijke statistieken bij de val van Zoet

Reacties

Jeroen Zoet is gepasseerd als keeper van PSV en op basis van de statistieken is dat geen verrassing. De doelman beleeft cijfermatig een dramatisch seizoen.

Keeperswissel PSV: de pijnlijke statistieken bij de val van Zoet
© Pro Shots

De harde keuze van Mark van Bommel werd zondagochtend bekend. Lars Unnerstall zal bij PSV onder de lat staan in de uitwedstrijd tegen Willem II (aftrap 14.30 uur). Zo zal Zoet moeten terugvechten in Eindhoven. De doelman was lange tijd de nummer één en miste in de Eredivisie dit seizoen nog maar één wedstrijd door een blessure. Bij zijn elf optredens in de competitie incasseerde hij veertien goals. De laatste weken was er bij de erbarmelijke reeks van PSV ook bij Zoet een verval zichtbaar. Hij moest tegen FC Utrecht, AZ en Sparta Rotterdam in totaal negen keer vissen.

Maar in hoeverre zijn die tegengoals de schuld van Zoet? Opta Sports probeert dat inzichtelijk maken met Expected Goals. Op basis van de kwaliteit van de kansen – de positie en vrijheid op het moment van de doelpoging - van de tegenstander was te verwachten dat PSV dit seizoen gerekend over alle competities op dit moment op 18,3 tegengoals zou staan. De werkelijkheid is anders: 26 tegentreffers.

Met dat totaal presteert Zoet in dat model veel minder dan de keepers bij de andere topclubs in Nederland. Ajax-keeper Andre Onana en AZ-goalie Marco Bizot scoren positief met minder tegengoals dan verwacht op basis van de kansen en Feyenoorder Kenneth Vermeer doet het ook beter.

Bij andere statistieken scoort Zoet ook bijzonder matig dit seizoen. Het reddingspercentage van 63 procent in de Eredivisie is ook pover, liefst veertien keepers scoren beter. Desondanks kwam er voor Zoet deze week ook een opsteker. Hij krijgt nog steeds het vertrouwen van Ronald Koeman en werd opnieuw opgenomen in de Oranje-selectie, voor de rol van stand-in achter Jasper Cillessen.

'Met keuze voor Unnerstall stelt Van Bommel twee keepers teleur'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.