VI blikt in samenwerking met Opta terug op de zesde speelronde van het Eredivisie-seizoen met enkele opvallende cijfers en feiten.

AZ
AZ
5 - 1
Sparta Rotterdam

• AZ scoorde voor het eerst vier keer binnen de eerste 45 minuten van een Eredivisie-duel (44 minuten en 52 seconden) sinds 10 september 2011 (toen na 44 minuten en 50 seconden in het thuisduel met Vitesse).

• Myron Boadu, die zijn vijfde en zesde Eredivisie-goal maakte, werd met 18 jaar en 243 dagen de jongste speler ooit met zes Eredivisie-doelpunten voor AZ. Calvin Stengs gaf dit seizoen in vijf Eredivisie-wedstrijden al evenveel assists (4, waaronder 2 tegen Sparta) als in het gehele vorige Eredivisie-seizoen in 21 duels.

• De 1-1 van Abdou Harroui van 40,5 meter was het verste Eredivisie-doelpunt sinds de eigen treffer van Vitesse door Fankaty Dabo tegen FC Groningen op 19 november 2017 (43,7 meter).

• Sparta leed voor het eerst sinds 28 februari 1999 een nederlaag in de Eredivisie met een marge van minimaal vier goals na zelf de openingsgoal te hebben gemaakt (toen 5-1 nederlaag tegen Ajax).

Ajax
Ajax
4 - 1
sc Heerenveen

• Ajax scoorde voor het eerst twee keer uit een cornersituatie in één Eredivisie-duel (2-1 van Nicolás Tagliafico en 3-1 van Perr Schuurs) sinds 24 september 2016, toen was Davinson Sánchez twee keer met het hoofd trefzeker uit een hoekschop tegen PEC Zwolle.

• Tagliafico werd de eerste Argentijn met twee goals in een Eredivisie-duel voor Ajax sinds Dario Cvitanich in september 2009 (3 doelpunten tegen NAC Breda).

• Acht van de laatste twaalf tegendoelpunten van SC Heerenveen in de Eredivisie kwamen voort uit standaardsituaties, waaronder drie van de vier tegendoelpunten tegen Ajax.

• Jens Odgaard maakte zijn eerste niet-penalty doelpunt van dit Eredivisie-seizoen met zijn 22ste doelpoging die niet van de strafschopstip kwam.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
2 - 1
FC Groningen

• VVV-Venlo werd de eerste ploeg ooit die met zes in Duitsland geboren spelers aan een Eredivisie-wedstrijd begon (Kirschbaum, Kum, Neudecker, Pachonik, Röseler, Yeboah).

• Evert Linthorst scoorde vier keer in zijn eerste zes Eredivisie-duels van het seizoen, hij werd de eerste VVV-speler met deze prestatie sinds Ruud Boymans in 2010/11 (ook 4) en de eerste VVV-middenvelder die dit presteerde sinds Keisuke Honda in 2009/10 (5).

• FC Groningen schoot zeventien keer tegen VVV (6 op doel), het hoogste aantal voor de noorderlingen in een uitduel in de Eredivisie sinds 4 november 2017 (toen 20 op bezoek bij Heracles Almelo).

• FC Groningen wist geen van de laatste vier Eredivisie-duels te winnen (G1, V3), de langste reeks voor de Groningers sinds september-oktober 2018 (toen 7).

PSV
PSV
5 - 0
Vitesse
Vitesse

• PSV kreeg veertien doelpogingen van Vitesse te verwerken, het hoogste aantal schoten tegen voor de Eindhovenaren in een Eredivisie-thuisduel met een ploeg van buiten de traditionele topdrie sinds 17 februari 2018 (toen 15 tegen SC Heerenveen)

• PSV evenaarde de grootste competitiezege ooit op Vitesse, na drie keer eerder met een marge van vijf doelpunten van de Arnhemmers te hebben gewonnen (de laatste keer in 2003, 0-5).

• Vitesse leed de grootste Eredivisie-nederlaag voor een team dat de wedstrijddag begon als koploper in de Eredivisie sinds 10 maart 2018, toen PSV met 5-0 verloor van Willem II.

Vitesse-spits Tim Matavz kwam in geen van zijn zes competitieduels dit seizoen tot meer dan vier succesvolle passes (3 tegen PSV).

FC Utrecht
FC Utrecht
3 - 1
FC Emmen
FC Emmen

• Sinds het begin van het seizoen 2018/19 scoorde alleen Luuk de Jong (13) vaker met zijn hoofd in de Eredivisie dan Adrián Dalmau (9).

• Jean-Christophe Bahebeck maakte na 95 minuten en één seconde de laatste treffer voor FC Utrecht in een Eredivisie-duel sinds Sébastien Haller op 8 augustus 2015 (na 95:11).

• FC Emmen kreeg in de laatste 25 uitwedstrijden in alle competities telkens minstens één tegendoelpunt, de langste reeks voor de club deze eeuw.

• Alleen Hakim Ziyech (142 keer) verloor dit seizoen vaker balbezit dan Nikolai Laursen (128), die tegen FC Utrecht het vaakst de bal verloor van alle spelers (23 keer).

PEC Zwolle
PEC Zwolle
6 - 2
RKC Waalwijk

• PEC maakte dit kalenderjaar 29 thuisdoelpunten in de Eredivisie (in 11 duels), het hoogste aantal voor de club in een heel kalenderjaar sinds 2015 (toen 35).

• PEC Zwolle kwam zes keer tot scoren met zes schoten op doel in dit duel en werd de eerste Eredivisie-ploeg die dit presteerde sinds PSV tegen NAC Breda in augustus 2014.

• RKC Waalwijk kreeg voor het eerst in de clubgeschiedenis vijf doelpunten tegen in de 60ste minuut of later van een Eredivisie-duel.

Feyenoord
Feyenoord
3 - 2
ADO Den Haag

• De voorsprong van drie goals verschil binnen 33 minuten was de snelste voor Feyenoord in een Eredivisie-duel met ADO sinds september 1968; de Rotterdammers kregen vervolgens net als zondag twee tegendoelpunten te verwerken (3-2).

• Rick Karsdorp nam de vroegste strafschop voor Feyenoord in een Eredivisie-duel (6de minuut) sinds 9 november 2003 (toen Dirk Kuijt in de 4de minuut tegen FC Volendam, ook raak).

• Mike Havekotte kreeg in zijn eerste 97 speelminuten in de Eredivisie vijf tegendoelpunten; slechts drie keepers kregen in de Eredivisie-historie meer goals tegen met maximaal honderd speelminuten (Arnoud Toet van Sparta Rotterdam, Ad van de Pol van DWS en Peter van der Zwan van ADO Den Haag – allen 6).

Heracles Almelo
4 - 1
Willem II
Willem II

• Heraclied en PSV-huurling Mauro Júnior maakte zijn eerste Eredivisie-goal sinds 15 oktober 2017 (tevens zijn debuut) en gaf zijn eerste assist in de Eredivisie sinds 10 februari 2018.

• Heracles-spits Cyriel Dessers zorgde voor de gelijkmaker of een voorsprong voor zijn team met negen van zijn laatste twaalf Eredivisie-doelpunten.

• De invallers Jhonny Quiñónez, Paul Gladon en Elton Kabangu kwamen samen tot slechts één schot minder (3) dan de elf basisspelers van Willem II bij elkaar (4).

• Miquel Nelom leed bij zijn debuut voor Willem II 29 keer balverlies, het hoogste aantal voor een veldspeler van Willem II sinds Vangelis Pavlidis op 9 maart 2019 (31).

Fortuna Sittard
2 - 3
FC Twente
FC Twente

• Fortuna Sittard pakte in 2019 zeven rode kaarten in de Eredivisie, minstens twee meer dan elk ander team en tevens een clubrecord voor de Limburgers in een kalenderjaar.

Fortuna schoot 25 keer tegen FC Twente, het hoogste aantal voor de club in een Eredivisie-wedstrijd sinds de promotie in de zomer van 2018.

• Keito Nakamura werd de derde FC Twente-speler ooit die scoorde en een directe rode kaart kreeg in een Eredivisie-duel, na Ellery Cairo in 2002 en Erik ten Hag in 1993.