Kane reddende engel tegen 'Nederlands' Palace

Tottenham Hotspur heeft zichzelf in extremis op een zege getrakteerd: 0-1. Harry Kane was zondagmiddag, zoals vaker, de gevierde man tegen het Nederlands getinte Crystal Palace.

De Londenaren zouden bij winst goede zaken doen in de strijd om Champions League-voetbal, zeker omdat directe concurrenten Manchester United en Chelsea elkaar zondagmiddag treffen. Palace kende een flink Nederlands tintje. Patrick van Aanholt nam de linksbackpositie in, Timothy Fosu-Mensah startte centraal achterin en Jairo Riedewald op het middenveld.

Vooral de eerste helft was er weinig van te merken dat Spurs moesten winnen. Na tien minuten kreeg Kane een enorme kans van dichtbij, maar doelman Wayne Hennessey had een uitstekende reactie in huis op de poging van de topschutter. Het zou tot tien minuten na rust duren voor de Londenaren weer door de stugge verdediging van Palace heen wist te prikken. Kane zag een inzet net naast de verkeerde kant van de paal verdwijnen.

Na ruim een uur spelen zette de ploeg van manager Mauricio Pochettino aan en dit leverde goede kansen voor Serge Aurier en Kane op. Ben Davies schoot de bal nog op de paal.  In de slotfase probeerde Dele Alli, op wie veel kritiek is om onder meer zijn schwalbes, de scheidsrechter tevergeefs te foppen met een duik. Vervolgens kreeg Kane nog twee gouden kansen, maar de spits leek een doelpuntloze remise niet te kunnen voorkomen.

Toch moest Hennessey zich één minuut voor tijd toch gewonnen geven. Uit een hoekschop kopte de spits het leer vanuit een lastige hoek achter de doelman, waardoor Tottenham de belangrijke drie punten pakte. Het was voor topscorer Kane alweer zijn 24ste treffer, waarmee hij nu alleen topscorer van de Engelse competitie is. Liverpool-aanvaller Mohamed Salah volgt op één doelpunt.

Door de zege blijft Tottenham volop in de race om directe plaatsing voor het kampioenenbal. Hiervoor moet de club in de topvier eindigen. Directe concurrenten Manchester United en Chelsea spelen later op de zondag tegen elkaar. Voor Palace blijven de problemen groot, want slechts op doelsaldo blijft het nummer achttien Swansea City voor. Deze plek betekent directe degradatie aan het einde van het Premier League-seizoen.