Kan Marokko topvorm doortrekken op hoogste podium?

Reacties

In de rubriek Vandaag in Rusland blikken we elke dag vooruit op de WK-gebeurtenissen van die dag. Na de openingswedstrijd van donderdag barst het toernooi vrijdag écht los met liefst drie duels.

Kan Marokko topvorm doortrekken op hoogste podium?

Wedstrijden vrijdag 15 juni:
14.00 uur: Egypte - Uruguay (Jekaterinburg)
Poule A
Scheidsrechter: Björn Kuipers (Ned)

Stand Poule A:
 

17.00 uur: Marokko - Iran (Sint-Petersburg)
Poule B
Scheidsrechter: Cüneyt Çakir (Tur)

20.00 uur: Portugal - Spanje (Sochi)
Poule B
Scheidsrechter: Gianluca Rocchi (Ita)

Egypte - Uruguay

Egypte keert na 28 jaar terug op het hoogste podium. De Afrikanen werden op het WK 1990 uitgeschakeld in een groep met Nederland, Engeland en Ierland.
• Als doelman Essam-El Hadary in actie komt, pakt hij het record van oudste WK-speler aller tijden. De 45-jarige Egyptenaar is nu twee jaar ouder dan de Colombiaanse keeper Faryd Mondragón in 2014 was.
Uruguay rekent natuurlijk op Luis Suárez, die vier jaar geleden het WK in schaamte verliet. De aanvaller beet Giorgio Chiellini in diens schouder en werd voor vier maanden geschorst door de FIFA.
• De Uruguayaanse keuzeheer Óscar Washington Tabárez is met zijn 71 jaar de oudste van de 32 WK-bondscoaches.
Mohamed Salah maakt zo goed als zeker zijn opwachting. De vrijdag 26 jaar geworden dribbelaar is hersteld van zijn in de Champions League-finale opgelopen schouderblessure.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Marokko - Iran

Voor Marokko wordt het de eerste WK-wedstrijd sinds 1998. Destijds kwamen de Noord-Afrikanen nipt tekort in een groep met Brazilië, Noorwegen en Schotland. Marokko had de pech dat Brazilië tijdens de laatste speeldag verloor van Noorwegen.
Marokko is inmiddels al achttien interlands ongeslagen. De laatste nederlaag dateert van 10 juni 2017, tegen Kameroen in de Afrika Cup-voorronde.
• Iran begint aan zijn vijfde WK. Nog nooit overleefden de Aziaten de groepsfase.
• Met Alireza Jahanbakhsh en Reza Ghoochannejhad beschikt Iran over twee Eredivisie-spelers. Waar AZ-topschutter Jahanbakhsh kan rekenen op een basisplaats, start Ghoochannejhad waarschijnlijk op de bank.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Portugal - Spanje

• Zowel Portugal als Spanje werd tijdens het vorige WK al in de eerste ronde uitgeschakeld.
Voor Cristiano Ronaldo wordt het zijn vierde WK. De vedette van Real Madrid trof tijdens al zijn vorige deelnames doel en kan na Uwe Seeler, Pelé en Miroslav Klose de vierde speler worden die op vier mondiale eindrondes scoort.
Spanje en Portugal troffen elkaar ook tijdens het WK 2010. Destijds won Spanje met 1-0 in de achtste finale dankzij een goal van David Villa.
• Het gebeurt niet vaak: een bondscoach die debuteert op een WK. Bij Spanje is dat het geval. Fernando Hierro fungeert sinds het ontslag van Julen Lopetegui als keuzeheer. Onder Lopetegui bleef Spanje ongeslagen. De laatste nederlaag is nog onder Vicente del Bosque, de 0-2 tegen Italië tijdens de achtste finale van het EK 2016.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

WAT GEBEURT ER VANDAAG NOG MEER IN RUSLAND?

• Vrijdag wordt waarschijnlijk duidelijk hoe ernstig de hamstringblessure is die Alan Dzagoev donderdag opliep tijdens de openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië. De middenvelder werd afgelost door Denis Cheryshev, die tweemaal scoorde in de 5-0 zege.
• In de aanloop naar het duel met Frankrijk belegt bondscoach Bert van Marwijk van Australië een persconferentie. Zaterdag om 12.00 uur is de aftrap van deze wedstrijd.

Getal van de dag:

7
Zoveel spelers in de Uruguayaanse selectie waren er in 2010 al bij toen de ploeg beslag legde op de vierde plaats op het WK in Zuid-Afrika.

Vandaag in het WK-verleden:

Op 15 juni 1974 speelde Oranje zijn eerste WK-wedstrijd in 36 jaar. Dankzij twee goals van John Rep won Nederland met 2-0 van Uruguay.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.