Kai Havertz en de druk die een recordtransfer met zich meebrengt

Reacties

Zo'n beetje iedere Europese topclub met financiële mogelijkheden had interesse in Kai Havertz, die koos voor Chelsea en daar in de voetsporen van clubtopscorer aller tijden Frank Lampard hoopt te kunnen treden. De manager waakt bij de start van een nieuw Premier League-seizoen voor te hoge verwachtingen voor het supertalent.

Kai Havertz en de druk die een recordtransfer met zich meebrengt
© Pro Shots
Brighton & Hove Albion
Brighton & Hove Albion
1 - 3
Chelsea
Chelsea

Het was een grote frustratie van Lampard in zijn eerste seizoen als hoofdtrainer op Stamford Bridge. Chelsea was tegen de mindere goden van de competitie wel de betere ploeg, zoals ook verwacht mocht worden, maar had vaak moeite met het slechten van een defensieve muur. De bal ging naar links, de bal ging naar rechts, maar veel te weinig richting de plaatsen waar Chelsea echt gevaarlijk kon worden. Een gebrek aan creativiteit brak The Blues meer dan eens op.

Dit probleem werd voor het nieuwe seizoen aangepakt. Chelsea was al in februari zeker van de zomerse komst van Hakim Ziyech, voor minstens veertig miljoen euro overgenomen van Ajax, en investeerde vorige week liefst tachtig miljoen euro voor de komst van Havertz. Het pas 21-jarige wonderkind is met dat enorme bedrag veruit de duurste speler van deze transferzomer, de duurste aankoop ooit van Chelsea (samen met Kepa Arrizabalaga) én de duurste Duitse voetballer ooit.

de duurste duitse transfers aller tijden

Naam: Seizoen: Van: Naar: Bedrag:
01. Kai Havertz 2020/21 Bayer Leverkusen Chelsea 80 miljoen
02. Timo Werner 2020/21 RB Leipzig Chelsea 55 miljoen
03. Leroy Sané 2016/17 Schalke 04 Manchester City 52 miljoen
04. Mesut Özil 2013/14 Real Madrid Arsenal 47 miljoen
05. Leroy Sané 2020/21 Manchester City Bayern München 45 miljoen
06. Julian Draxler 2015/16 Schalke 04 VfL Wolfsburg 43 miljoen
07. Shkodran Mustafi 2016/17 Valencia Arsenal 41 miljoen
08. Thilo Kehrer 2018/19 Schalke 04 Paris Saint-Germain 37 miljoen
08. Mario Götze 2013/14 Borussia Dortmund Bayern München 37 miljoen
10. Julian Draxler 2016/17 VfL Wolfsburg Paris Saint-Germain 36 miljoen

Chelsea moest tot het uiterste gaan voor Havertz, maar Lampard is ervan overtuigd dat de technicus zijn prijskaartje waard is. 'Hij is een speler die al een tijdje op mijn radar staat', zegt de manager van de Londenaren op de clubwebsite over King Kai. 'Als een voormalig aanvallende middenvelder hou ik spelers op deze positie altijd net wat extra in de gaten. We weten hoe we met deze club vooruit willen en welke posities we wilden versterken. Kai is een speler die zich hopelijk nog meer gaat ontwikkelen, maar nu al van een zeer hoog niveau is. Daarom past hij geweldig bij ons.'

© Pro Shots

Havertz was in het afgelopen seizoen goed voor twaalf goals in de Bundesliga en heeft zich bewezen als een makkelijk scorende middenvelder. Daarmee is de vergelijking met Lampard gemakkelijk en snel gemaakt. Dat is niet helemaal terecht, vindt de coach. 'Ik denk dat we behoorlijk verschillen qua speelstijl. Kai kan al voorin beginnen, terwijl ik echt vanuit het middenveld moest komen. Maar als het gaat om wat wij toevoegen aan het team, dan is dit met goals en assists wel behoorlijk vergelijkbaar, ja', aldus de man van 210 doelpunten in het Chelsea-shirt.

Lampard glundert als hij het heeft over Havertz en dat is natuurlijk ook wel te begrijpen. De 1 meter 89 lange Duitser is een bijzondere speler, die zo'n beetje alles in huis heeft. Hij is dribbelvaardig, zowel sierlijk als sterk, kan koppen en passen, is een koele afmaker in het zestienmetergebied en bezit de timing, intelligentie en het overzicht om het spel te vertragen, versnellen of verleggen. Fijne techniek koppelt hij aan een buitengewoon loopvermogen. Niet voor niets tipte Lothar Matthäus hem al eens om ooit zijn opvolger te worden als Wereldvoetballer van het Jaar.

Havertz lijkt de aangewezen persoon om in het 4-2-3-1 systeem dat Lampard wil gaan spelen bij Chelsea de man achter de spits te worden. Hij kan echter ook op de flanken of in de punt uit de voeten. Lampard kan dus verschillende kanten op met zijn peperdure zomeraanwinst en prijst zich daar gelukkig mee. 'Het is iets waar wij zeker gebruik van gaan maken. Ik ben heel enthousiast over wat hij voor onze ploeg kan gaan betekenen', stelt de manager tevreden vast.

© Pro Shots

Lampard kan niet wachten om Havertz aan het werk te zien en dat geldt natuurlijk ook voor de supporters. Zij zagen hun favoriete ploeg in het afgelopen seizoen op een achterstand van liefst 33 punten op kampioen Liverpool eindigen en hopen in het nieuwe voetbaljaar weer een serieuze titelkandidaat te zijn. Met recordbreker Havertz moet dat mogelijk zijn. Toch?

Dit is waar Lampard op de rem trapt. 'We moeten wel begrijpen dat Kai een fantastisch talent is, maar dat we hem de tijd moeten geven om zijn draai te vinden en om zijn kwaliteiten te laten zien', waakt de oefenmeester voor te hoge verwachtingen. 'Maar als ik kijk naar zijn talent, ben ik ervan overtuigd dat we een sensationele speler naar onze club hebben gehaald.'

Het programma van het openingsweekeinde in de Premier League


Za 12 sep. 2020

Zo 13 sep. 2020

Ma 14 sep. 2020

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.