Kah: 'Racisme bestaat, het is overal en het moet niet meer worden ontkend'

Pa-Modou Kah vindt dat hij lang genoeg heeft gezwegen over een onderwerp dat hem al sinds zijn kinderjaren parten speelt. Racisme werd een vaste waarde in het leven van de oud-speler van Roda JC Kerkrade.

Kah: 'Racisme bestaat, het is overal en het moet niet meer worden ontkend'
© Pro Shots

Lang voordat George Floyd zijn laatste adem uitblies onder de knie van een politieman, was voor Kah de maat al vol. Dit is voor hem het moment zijn stem te laten horen. Te vertellen over zíjn ervaringen, waarvan hij weet dat ze niet op zich staan. 'Racisme bestaat. Het is overal en het moet niet meer worden ontkend. Het is makkelijk nu met de vingers te wijzen naar Amerika, waar racisme systematisch is en de president de raarste dingen roept. In andere landen speelt het probleem net zo goed, maar dan misschien onder de oppervlakte. In Nederland ook, al beweren veel mensen dat het niet zo is.'

Kah kan een boek vullen met voorbeelden uit zijn tijd in Kerkrade. Over de eerste keer dat hij door de supermarkt liep en hij een meisje hoorde roepen: 'Kijk, daar heb je Zwarte Piet!' Stomverbaasd was hij toen hij voor het eerst werd geconfronteerd met beelden van Sinterklaas en zijn donkere knecht. Hij zag een denigrerende karikatuur. En hij werd er nog mee geassocieerd ook. Kah stond aan de grond genageld. Het kind nam hij niks kwalijk. Wel de moeder, die erbij stond te gniffelen.

Naast zulke ongemakkelijke of pijnlijke situaties, waren er de ervaringen die hem dieper kwetsten. De aanhoudingen. Op Schiphol, op straat. In Nederland, in België waar hij woonde. Voorbeelden te over. 'Ik reed met een vriend door België en werd gestopt door de politie. "Hoe kom jij aan zo'n auto?", vroeg de agent. Ik reed een luxe wagen, een BMW, maar niks extreems. Ik ben drugsdealer, antwoordde ik. De politieman keek me raar aan. Dat is jouw gedachte, anders stel je die vraag niet, zei ik. Ik zeg wat je wilt horen. Ik was geïrriteerd doordat ik het al zo vaak had meegemaakt. En doordat net vóór mij een grotere auto, een Range Rover, gewoon mocht doorrijden. Een tweede agent kwam erbij staan. Die herkende mij. Hij vroeg enthousiast hoe het ging, begon over de laatste wedstrijd van Roda. Zijn collega veranderde ineens van toon. Niet doen, zei ik. Je hebt al laten zien wie je bent.'

In een uitgebreid interview met Voetbal International vertelt Pa-Modou Kah ook uitgebreid aan het woord over de verwensingen die hij in Nederland op het veld naar zijn hoofd kreeg.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen