Juweeltjes Bergwijn vellen Sparta en houden PSV op titelkoers

PSV heeft Sparta Rotterdam zaterdag met minimaal verschil verslagen: 1-2. Twee fraaie treffers van Steven Bergwijn waren voldoende om de Eindhovenaren aan drie belangrijke punten te helpen.

Waar Sparta als hekkensluiter een ogenschijnlijk zware avond tegemoet ging, openden de Rotterdammers wel al na zes minuten de score. Middenvelder Kenneth Dougall kopte een voorzet van Paco van Moorsel na een afgeslagen corner buiten bereik van doelman Jeroen Zoet in het doel. De keeper van PSV kon alleen kijken hoe de bal in de hoek belandde.

PSV moest direct in de achtervolging en werd al snel gevaarlijk via Luuk de Jong en Bergwijn. De spits kopte twee minuten na de openingstreffer over het doel van keeper Jannik Huth. Bergwijn werkte de bal eerst over en vervolgens werd zijn poging van de lijn gehaald, maar vlak voor rust kon de aanvaller alsnog juichen. Net buiten het strafschopgebied schoot Bergwijn raak, al zat Huth nog aan de bal met zijn vingertoppen: 1-1.

Luuk de Jong zag zijn inzetten niet in het doel eindigen.

Het echte hoogstandje van Bergwijn volgde na rust. De tweede helft was tien minuten oud toen De Jong een lange bal met zijn hoofd teruglegde op Bergwijn. De aanvaller aarzelde niet en nam de bal direct op de schoen. Zijn schot was perfect en belandde in de rechterhoek; doelman Huth was kansloos: 1-2. De Duitser hield Sparta kort daarna wel op de been door een poging van Mauro Júnior weg te boksen.

De bezoekers uit Eindhoven kregen het vervolgens nog wel moeilijk, want Sparta ging voor de gelijkmaker. Zo kreeg Fred Friday een kans vanuit een moeilijke hoek en moest Zoet reddend optreden bij een poging van Soufyan Ahannach. Verdediger Sander Fischer kopte nog over uit een hoekschop en Ragnar Ache werkte de bal ook met zijn hoofd naast het doel. Zo overleefde PSV het Rotterdamse slotoffensief. Bergwijn raakte in de extra tijd nog de lat, maar tekende geen derde treffer aan.

Door de zege heeft PSV in ieder geval voor even een voorsprong van tien punten op nummer twee Ajax. De Amsterdammers spelen zondag een thuiswedstrijd tegen FC Twente en kunnen het gat dan weer verkleinen tot zeven punten.