Juventus wacht hels karwei door scorende Atlético-verdedigers

Atlético Madrid heeft woensdag tegen Juventus een grote stap gezet richting een plekje in de kwartfinale van de Champions League. De verdedigers van de thuisploeg sloegen toe in Wanda Metropolitano, waar op 1 juni de finale wordt gespeeld.

Atlético Madrid
2 - 0
Juventus
Juventus

Diego Simeone ruimde bij Atlético Madrid enigszins verrassend een basisplaats in voor Diego Costa, die pas afgelopen weekeinde zijn rentree vierde na dik twee maanden blessureleed. De ex-speler van Chelsea kreeg daarmee de voorkeur boven Álvaro Morata. Als rechtsback koos Simeone voor Juanfran, die Santiago Arias op de bank hield.

Bij Juventus ging alle aandacht natuurlijk uit naar Cristiano Ronaldo. De 34-jarige Portugees schakelde tussen de seizoenen 2013/14 en 2017/18 met Real Madrid telkens Atlético Madrid uit in de Champions League. Trainer Massimiliano Allegri kon ook een beroep doen op Giorgio Chiellini en Leonardo Bonucci, die beiden pas net terug zijn na blessureleed en het Serie A-duel met Frosinone van afgelopen vrijdag doorstonden.

Zoals te verwachten viel in een duel tussen de minst gepasseerde defensie van La Liga en de minst gepasseerde verdediging van de Serie A waren mogelijkheden zeer schaars. In de eerste helft schoten beide teams twee keer op doel, maar honderdprocentkansen zaten daar niet tussen. Atlético Madrid deelde de eerste speldenprikjes uit in de intense strijd, maar op wat demarrages van Antoine Griezmann na bleef groot gevaar uit. De thuisploeg sneed de routes richting Ronaldo vakkundig af. Juventus dwong daardoor nauwelijks iets af, los van een vrije trap van de Portugese superster die Jan Oblak onschadelijk maakte.

In de eerste helft had Cristiano Ronaldo maar twee balcontacten in het strafschopgebied van Atlético Madrid:

Na een klein half uur veerde het thuispubliek op. Scheidsrechter Felix Zwayer wees gedecideerd naar de penaltystip, maar na inmenging van de VAR werd geoordeeld dat de overtreding van Mattia De Sciglio op Costa nét buiten het strafschopgebied werd begaan. De vrije trap van Griezmann leverde niets op omdat Wojciech Szczesny fraai redde.

De eerste zes minuten na rust leverden al meer spektakel op dan de volledige eerste helft. Eerst kon Costa na een zeldzame fout in de Juventus-opbouw zomaar afgaan op Szczesny, maar de aanvaller schoof de bal naast. De Poolse keeper kreeg even later heel knap nog zijn hand tegen de bal om zo te voorkomen dat Griezmann doel zou treffen met een prachtige lob. De inzet belandde nu op de lat.

Met Morata voor de moegestreden Costa probeerde Atlético Madrid meer van zulke mogelijkheden te creëren. De Chelsea-huurling leek de thuisploeg in de zeventigste minuut op voorsprong te zetten met een kopbal, maar Zwayer keurde het doelpunt na ingrijpen van de VAR af. Morata gaf Chiellini namelijk een duwtje bij het luchtduel.

Doelpunten
In de 79ste minuut kreeg een treffer van Atlético Madrid wél de zegen van de VAR. Temidden van een kluwen van spelers bij een cornersituatie schoot José María Giménez raak. Juventus-spelers claimden dat de verdediger vlak daarvoor Bonucci een tikje had uitgedeeld waardoor deze viel, maar de arbitrage ging daar niet in mee. Atlético Madrid nam geen genoegen met een nipte zege en bleef doorgaan. Uit een nieuw doodspelmoment, deze keer een vrije trap, ontstond de 2-0. Diego Godín prikte de bal binnen, zijn inzet werd nog van richting veranderd door Ronaldo.

Juventus liet, op een goede kans van Federico Bernardeschi vlak voor tijd na, helemaal niets zien in offensief opzicht en moet dus aan de bak in de return, over een kleine drie weken. Costa en Thomas Partey kunnen Atlético Madrid dan niet van dienst zijn: ze kregen woensdag een gele kaart en zijn geschorst. Juventus mist die avond om dezelfde reden Alex Sandro.