Juventus geeft zege in Madrid uit handen, nachtmerrie voor Bosz

Matthijs de Ligt houdt een vervelend gevoel over aan zijn eerste Champions League-wedstrijd met Juventus. Een 0-2 voorsprong bij Atlético Madrid werd door Juve toch nog uit handen gegeven in Groep D. Peter Bosz heeft er door een blunderende doelman weer een Russisch trauma bij.

Atlético Madrid
2 - 2
Juventus
Juventus

Atlético en Juventus stonden vorig seizoen ook al tegenover elkaar in de Champions League, toen in de achtste finales van het toernooi. Atlético won destijds de heenwedstrijd met 2-0, maar werd door een hattrick van Cristiano Ronaldo in Turijn toch uitgeschakeld. Ronaldo had woensdagavond weer een basisplaats bij Juve en hij werd bij vrijwel ieder balcontact uitgefloten door de fans in het Estadio Wanda Metropolitano.

Achterin stond De Ligt opnieuw naast Leonardo Bonucci in het centrum van de Juve-defensie. In de voorbereiding had De Ligt het in een oefenduel met Atlético nog erg moeilijk met João Félix en de tiener kreeg woensdag de eerste kans van de wedstrijd, toen hij Wojciech Szczesny tot een redding dwong. Jan Oblak voorkwam de openingstreffer van Ronaldo en omdat een van richting veranderd schot van Miralem Pjanic maar net over ging, eindigde de eerste helft zonder doelpunten.

Twee minuten in de tweede helft kwam de score alsnog in beweging. Gonzalo Higuaín werd de diepte in gestuurd en de spits behield het overzicht en bediende Juan Cuadrado. Die kapte naar zijn linkerbeen en schilderde de bal in de bovenhoek. Scheidsrechter Danny Makkelie zag dat Atlético hierna op jacht ging naar de gelijkmaker en ging gestrekt toen Sami Khedira hem van dichtbij in het gezicht schoot. De Nederlandse arbiter kon de wedstrijd na een korte onderbreking hervatten.

Niet lang na dit pijnlijke moment verdubbelde Juventus zijn voorsprong. Alex Sandro vond bij de tweede paal Blaise Matuidi en hij kopte van dichtbij hard raak. Atlético weigerde om het hoofd hierna te laten zakken en kwam terug in de wedstrijd toen José María Giménez de bal uit een vrije trap voor het doel kopte. Daar verzorgde Stefan Savic met een rake kopbal de aansluitingstreffer.

Er gebeurde van alles in de tweede helft, waarin Oblak Higuaín van de 1-3 af hield. Kieran Trippier haalde vervolgens de rebound van Matuidi voor de doellijn weg. Even later wilde Atlético een penalty, nadat De Ligt tegen Bonucci's arm had geschoten, maar Makkelie wilde er niets van weten. Atlético bleef het proberen en kwam kort voor tijd op gelijke hoogte, toen Héctor Herrera uit een hoekschop van Trippier raak kopte.

Bijna werd het hierna nog de avond van Ronaldo. In blessuretijd liet de Portugees bij een geweldige dribbel drie tegenstanders achter zich en schoot hij de bal maar net voorlangs. Atlético haalde opgelucht adem en zag zijn veerkracht beloond worden met een punt: 2-2. In de volgende speelronde krijgt Juventus Bayer Leverkusen op bezoek en gaat Atlético naar Lokomotiv Moskou.

Bayer Leverkusen
1 - 2
Lokomotiv Moskou

Bosz werd als coach al twee keer uitgeschakeld door een Russische tegenstander en hoopte woensdag dan eindelijk eens een goed gevoel over te houden aan een ontmoeting met een ploeg uit Rusland. Lokomotiv Moskou had echter andere plannen en kwam na een kwartier op voorsprong via Grzegorz Krychowiak, die na een steekpassje van João Mário kalm bleef. Bayer Leverkusen moest in de achtervolging en kreeg de gelijkmaker cadeau, via een eigen doelpunt van Benedikt Höwedes.

Door een verschrikkelijke fout van Lukas Hrádecky kwam Bayer voor rust toch weer op achterstand. De doelman schoof de bal zomaar in de voeten van Dmitri Barinov en hij strafte deze blunder genadeloos af. In de tweede helft was Bayer (overigens zonder Daley Sinkgraven) constant op zoek naar de gelijkmaker. De ploeg van Bosz had ongeveer tachtig procent balbezit en kreeg kans na kans, maar Bayer slaagde er niet in om de gelijkmaker op het bord te krijgen. En zo heeft Bosz er weer een Russisch trauma bij.