Juventus en Napoli: twee titelkandidaten met luxeproblemen

Reacties

Hoewel het seizoen pas zes speelrondes jong is, lijken er slechts twee titelkandidaten over in Italië. De kraker tussen Juventus en Napoli, de twee ploegen die louter luxeproblemen kennen, kan opnieuw een vroeg breekpunt betekenen in de strijd om de Scudetto. Hoe staan Juventus en Napoli ervoor?

Juventus en Napoli: twee titelkandidaten met luxeproblemen

Opluchting
Door de komst van Cristiano Ronaldo zijn de verwachtingen enorm in Turijn. Toch had Juventus veel moeite met laagvliegers Chievo Verona, Frosinone, Bologna (de drie onderste ploegen op de ranglijst) en promovendus Parma. Maar dat wil niet veel zeggen bij het elftal van Massimiliano Allegri, dat al jaren vaak de minimale inspanning levert om elke tegenstander te verslaan.

Het zijn fijne omstandigheden voor Ronaldo, wiens enorme vreugde na een intikker in zijn vierde Serie A-duel (zijn eerste doelpunt) en de tranen tegen Valencia na zijn oneerlijke rode kaart boekdelen spraken. Zijn bijna maniakale hang naar succes, waarbij elk doelpunt voor hem een bevestiging blijft van zijn kunnen, zorgen ervoor dat hij ook bij Juventus langzaam alles als een magneet naar zich toe trekt.

Onzekerheid
Kijk naar het huidige Real Madrid en je weet: de aanwezigheid van Ronaldo is nadelig voor de variatie in het aanvalsspel. Dat kan er nog wel bij voor Paulo Dybala, die onder Allegri keer op keer zijn zelfvertrouwen moet herwinnen. Net als vorig seizoen zat La Joya (het juweel) in de eerste speelrondes op de bank, daarna gebruikte Allegri hem telkens in een andere rol.

De kans is aanwezig dat Paulo Dybala zaterdag niet start.
De kans is aanwezig dat Paulo Dybala zaterdag niet start.

Hoewel Dybala alsnog vaak het verschil maakt(e) in Turijn, lijkt Juventus niet zijn ideale werkgever. Dienstbare en multifunctionele spelers als Mario Mandzukic floreren onder Allegri, die op een of andere manier toch ook Dybala in het gareel houdt.

Stabiliteit
Het geval Dybala is tekenend voor de manier waarop Allegri controle houdt en de stabiliteit binnen zijn ploeg en de club waarborgt. Juist door telkens zijn elftal aan te passen op de sterktes en zwaktes van de tegenstander, behaalt Allegri succes. Een vaste, vermakelijke speelstijl, daar heeft hij een broertje dood aan. 'Er wordt veel gepraat, maar alleen winnaars worden herinnerd', aldus Allegri op zijn vooruitblikkende perspraatje.

Daarom past de trainer perfect bij de missie van Juventus om het ongeëvenaarde machtsvertoon in Italië te vervolgen en uit te breiden naar Europa. Geen enkele ploeg ter wereld heeft in de breedte zo'n sterke selectie als De Oude Dame, tot vreugde van Allegri. 'Gelukkig moet ik altijd pijnlijke keuzes maken.'

De enorme breedte van de Juventus-selectie in beeld.
De enorme breedte van de Juventus-selectie in beeld.

Evolutie
'Carlo heeft de intelligentie om het werk van Sarri niet te vernietigen, maar hij heeft ook nog eens zijn mentaliteit overgebracht.' Allegri vatte op de persconferentie ook aardig de verandering bij concurrent Napoli samen. De club uit het zuiden blijft een speelstijl hanteren die geënt is op balbezit en combinaties, maar Carlo Ancelotti heeft de ploeg nu al weerbaarder gemaakt.

Daarnaast is Ancelotti in zijn wisselbeleid de tegenpool van voorganger Maurizio Sarri, die alleen bij hoge nood wijzingen aanbracht in zijn ideale elf. Ancelotti heeft geen andere keuze dan erop los te rouleren. 'Een elftal kiezen is voor mij problematisch. Want er zijn meer dan elf spelers die het verdienen te spelen', zei hij voorafgaand aan het duel met Juventus.

Luxe
Dat 'probleem' bestaat uit meerdere keuzes, waarvan de strijd tussen Dries Mertens en Arek Milik voor de plek van centrumspits veelzeggend is. Mertens, die voor Ancelotti ook als buitenspeler een opties is, schitterde in het verfijnde combinatiespel met Lorenzo Insigne en José Callejón om hem heen, terwijl Milik dit seizoen al zijn waarde bewees als afmaker.

De groep van Ancelotti is nog nagenoeg hetzelfde als de selectie waarmee Sarri vorig seizoen achter kampioen Juventus liefst 93 punten haalde, een clubrecord. Alleen in het slot van het seizoen maakte Napoli een wat kwetsbare indruk. Mogelijk zorgt de hand van Ancelotti, die de speeltijd meer onder zijn spelers verdeelt, ervoor dat de ploeg dit seizoen nog langer kan blijven presteren.

Sentimenten
De viering van de 0-1 zege van Napoli bij Juventus in april (zie beelden) was zelden vertoond. Bij terugkomst in Napels vulde de lucht zich met vuurwerk en stond de hele stad op straat om hun helden te ontvangen. In het noorden werd dat achteraf betiteld als een overdreven voorschot op het kampioenschap, maar er lag meer verscholen in die vulkaan van emotie.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Vanuit het noorden wordt neergekeken op het zuiden, zo (onder)vinden de Napolitanen. De overwinning was een emotionele mijlpaal, die Napoli het vertrouwen moet geven om de zeer zware strijd met Juventus dit seizoen te vervolgen. Ancelotti heeft de rust om de sentimenten wat te temperen en zijn elftal op mentaal vlak klaar te stomen voor een topper waarin het kleine gat met Juventus gedicht kan worden of ontmoedigend groot kan worden.

Juventus
Juventus
3 - 1
Napoli
Napoli
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.