Jubilaris Huntelaar leidt Ajax naar simpele zege op FC Groningen

Ajax heeft zaterdag eenvoudig gewonnen van FC Groningen. Klaas Jan Huntelaar vierde met zijn eerste doelpunt een jubileum en had een belangrijk aandeel in de goede generale voor de Champions League-wedstrijd van woensdag tegen AEK Athene.

Ajax
Ajax
3 - 0
FC Groningen

Erik ten Hag koos in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen AEK Athene op woensdag voor zijn sterkste opstelling. De ploeg van Danny Buijs trad met vijf verdedigers aan in de Johan Cruijff Arena. Toch leek Ajax al in de tiende minuut op voorsprong te komen. Nicolás Tagliafico startte op randje buitenspel bij een vrije trap van Hakim Ziyech en gleed de bal binnen. Het doelpunt werd al gevierd, maar scheidsrechter Dennis Higler keurde de goal af na contact met de videoarbitrage.

In de achttiende minuut grepen de Amsterdammers alsnog de leiding. David Neres bediende Tagliafico, die in de rug werd gelopen door voormalig Ajacied Deyovaisio Zeefuik. Higler wees naar de strafschopstip en Huntelaar schoot onberispelijk binnen. Het was zijn 250ste competitiegoal, verdeeld over AGOVV Apeldoorn, SC Heerenveen, Real Madrid, AC Milan, Schalke 04 en Ajax.

Na de openingstreffer kwam FC Groningen iets beter in de wedstrijd. Ritsu Doan deelde uit de omschakeling een speldenprikje uit en Matthijs de Ligt moest optreden bij een inzet van Tim Handwerker. Vlak voor rust was Ajax dicht bij de tweede treffer, maar David Neres en Frenkie de Jong kregen de bal niet in het net.

Klaas Jan Huntelaar viert zijn doelpunt met Lasse Schöne.

In de tweede helft hield Ajax de touwtjes vrij strak in handen, al bleven de kansen even uit. Na zestig minuten kreeg Ziyech in een minuut tijd twee grote mogelijkheden op aangeven van Tadic. De spelmaker schoot eerst net naast en kreeg vervolgens bij een hoge voorzet zijn hoofd niet goed tegen de bal.

Wederom haalde Huntelaar wel de trekker over. Na fraai combinatiespel belandde de bal bij de 35-jarige spits, die hard raak schoot. Daardoor staat Huntelaar op 128 doelpunten en is hij Marco van Basten gepasseerd op de 'eeuwige' topscorerslijst van de Eredivisie.

Een kwartier voor tijd drukte Ajax het duidelijke krachtsverschil opnieuw uit in de score. Ziyech zette Django Warmerdam eenvoudig te kijk en gaf de bal met buitenkant voet voor op Tadic, die de 3-0 binnentikte. Hoewel Ajax bleef zoeken naar meer goals, was de goal van Tadic het slotakkoord. Aan de andere kant was Michael Breij nog dicht bij een eretreffer voor FC Groningen.

Door de overwinning brengt Ajax de achterstand op de foutloze koploper PSV weer terug tot twee punten, terwijl Groningen met drie punten op plek zestien blijft steken. NAC Breda en Fortuna Sittard, die de twee laatste plaatsen bezetten, spelen zondag tegen elkaar.