José Mourinho houdt niet van voetbal

Reacties

De kraker tussen Manchester United en Chelsea zondagmiddag is de topper in de 28ste speelronde van de Premier League. VI's Süleyman Öztürk over José Mourinho.

José Mourinho houdt niet van voetbal

Na tien seconden zag iedereen wat iedereen eigenlijk al wist. Dat Manchester United niet naar Sevilla was gevlogen om te voetballen. José Mourinho had de tegenstander goed bekeken en daar zoals altijd een antwoord op geformuleerd. Scott McTominay stond op het veld om iemand anders het voetballen onmogelijk te maken. Dat is niet iets wat de Portugees heeft uitgevonden, want in de WK-finale van 1966 bijvoorbeeld liep Franz Beckenbauer twee uur lang met Bobby Charlton over het veld. Nog net niet hand in hand. Het is ook niet strafbaar. Het is wel een keuze. In het voetbal heb je vaak meerdere werkelijkheden. Die van de trainer die McTominay grandioos vond spelen en na afloop zeer tevreden van het veld stapte. En die van de tv-kijkers die zich na negentig minuten teleurgesteld afvroegen waar ze eigenlijk naar hadden gekeken. Er bewoog van alles in het Sánchez Pizjuán, maar er gebeurde bijna niets. Op een spectaculaire redding van David de Gea na die met zijn Inspector Gadget-armen een kopbal van Luis Muriel op miraculeuze wijze uit het doel ranselde.

Voor Mourinho is voetbal een krachtmeting op verschillende niveaus. Je hebt het talent van de voetballers en het talent van de coach om die voetballers ervan te overtuigen dat een bepaalde speelwijze tot het gewenste resultaat leidt. Hij is een schaker die de tegenstander niet in zijn kracht wil laten voetballen. Dat zie je in het extreme terug in de duels met prestige. Als het had gekund, had Mourinho in Sevilla na een uur voetballen zijn hand uitgestoken naar Vincenzo Montella en hem een remise aangeboden.

The Special One heeft heel veel topwedstrijden verpest en geneutraliseerd omdat het helemaal niet in zijn belang is dat zijn spelers eens lekker gaan voetballen. Er zijn talloze duels en finales die door Mourinho zijn gewonnen en als rode draad valt daar één element uit te distilleren. Elke keer haalt hij de angel uit het spel van de rivaal. Tegen het Ajax van Peter Bosz hanteerde hij de lange bal zodat ze niet net als Schalke 04 en Olympique Lyon overdonderd zouden worden door de verstikkende pressing. Vorig seizoen won hij in het tweede deel van de competitie van het onverslaanbaar geachte Chelsea door Ander Herrera als een horzel vanuit Eden Hazard te laten voetballen.

Voor Mourinho zit de schoonheid van het spel in het vinden van de sleutel naar het succes. Het is de firma list en bedrog. Ontmantelen, ontregelen, desnoods ten koste van de eigen spelers. Op microniveau kan dat best interessant zijn. McTominay deed het, wanneer je een Mourinho-bril opzet, inderdaad briljant. Hij liep de Argentijn Éver Banega zodanig voor de voeten dat die niet aan zijn gebruikelijk spel toekwam.

José Mourinho is een geweldige tacticus, maar hij houdt niet van voetbal.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.