Jordi Alba, verdrongen uit de Spaanse ploeg door zijn kopie

Reacties

Wat doet een bondscoach als het grootste deel van zijn selectie afkomstig is van de twee beste ploegen ter wereld? Wat doet een bondscoach als een Gouden Generatie voornamelijk als ploeg tekenen van slijtage vertoont? Wat doet een bondscoach als zich in alle leeftijdscategorieën uitstekende spelers voor het nationale elftal aandienen?

Jordi Alba, verdrongen uit de Spaanse ploeg door zijn kopie

Doorselecteren, luidt het antwoord van Luis Enrique. Na de roemloze uitschakeling op het WK tegen Rusland en het afscheid van Andrés Iniesta, David Silva en Gerard Piqué selecteerde de Spaanse keuzeheer slechts twee spelers van het elftal wereldkampioenen dat met groots machtsvertoon ook de finale van het EK 2012 won: Sergio Ramos en Sergio Busquets. Ook Jordi Alba speelde destijds tegen Italië, maar hij is al twee keer genegeerd door Luis Enrique.

De situatie van Alba is tekenend voor de open blik waarmee de bondscoach bouwt aan een fris Spanje, dat aanvallend voetbal blijft prediken maar ook dynamischer en minder kwetsbaar moet worden. Om vastigheden in te bouwen, verlangt Luis Enrique volledige toewijding en een open houding van elke speler. Dat is waarschijnlijk de reden waarom hij Alba, wiens instelling hem bij Barcelona volgens Spaanse media niet altijd beviel, prikkelt door hem voorlopig te negeren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Alba is pas 29 jaar en een van de beste linksbacks ter wereld. Door zijn afwezigheid is Sergio Busquets opvallend genoeg de enige speler van Barcelona in bovenstaande selectie en spreken de Spaanse media al van een 'Barça-taboe', dat Luis Enrique bij de toelichting van zijn selectie verwierp. 'Er is geen sprake van een taboe, maar ik praat niet over de spelers die hier niet zijn. Dit komt uit de pers, niemand op straat vraagt me zulke dingen. Het volk wil dat Spanje wint. We hebben een selectie van 23 man, die mijn ploeg vormen. Het gaat niet om de clubs.'

Uit zijn woorden blijkt dat Luis Enrique met een zo vast mogelijke groep wil werken. De afgelopen jaren wordt steeds duidelijker dat ook landen behoefte hebben aan een zeer vaste hand. Dat de beste spelers van het land oproepen volstaat, is volkomen, verouderde nonsens. De wedstrijden in de Nations League vormen voor Spanje net als bij andere landen waar veel veranderingen plaatsvinden, zoals Nederland en Italië, een ideaal podium om nieuwe spelers op een hoog niveau te testen.

Daarbij kijkt de bondscoach niet naar de werkgever van een speler en is speeltijd momenteel ook van ondergeschikt belang. Zo kreeg Real Madrid-reserve Dani Ceballos op basis van zijn potentie een kans in het Nations League-duel met Kroatië, dat uitdraaide op een wervelende show met Marco Asensio in de hoofdrol (6-0).

José Gayà in actie tijdens zijn debuut voor Spanje.
José Gayà in actie tijdens zijn debuut voor Spanje.

In die wedstrijd debuteerde José Gayà, die net als Premier League-smaakmakers Marcos Alonso en Jonny Castro profijt heeft van de absentie van Alba. De 23-jarige linksback is haast een onontwikkelde kopie van Alba, die ook als kleine, offensieve vleugelverdediger doorbrak in Valencia. Gayà is een van de meest getalenteerde spelers ter wereld op zijn positie en Luis Enrique achtte de tijd rijp voor zijn ontwikkeling om hem ook speeltijd bij het Spaanse elftal te geven.

De bondscoach vatte de belangen van de omissie van spelers als Diego Costa en Alba zelf aardig samen. 'Het geeft me de gelegenheid andere spelers te testen op dit niveau en de concurrentiestrijd gaande te houden, zodat niemand in slaap valt.'

Met die laatste woorden doelt Luis Enrique ongetwijfeld ook op Alba, die zondag terugkeert bij Valencia, de huidige nummer veertien van La Liga. Met drie competitieduels zonder zege op rij is het een ideaal moment voor Barcelona en Alba, die het onder toeziend oog van Luis Enrique opneemt tegen concurrent Gayà, om het zelfvertrouwen een flinke impuls te geven.

Valencia
Valencia
1 - 1
Barcelona
Barcelona
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.