Jonk doet Jong Ajax pijn tijdens pikante rentree op De Toekomst

Reacties

Jong Ajax had zich maandagavond tussen de absolute topploegen in de Keuken Kampioen Divisie kunnen voegen, maar moet door een nederlaag tegen FC Volendam even pas op de plaats maken. Roda JC Kerkrade kwam tegelijkertijd niet verder dan een gelijkspel bij Jong PSV.

Jonk doet Jong Ajax pijn tijdens pikante rentree op De Toekomst
© Pro Shots
Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 3
FC Volendam
FC Volendam

Voor FC Volendam-trainer Wim Jonk was de wedstrijd van maandagavond een bijzondere. Hij keerde terug op De Toekomst, waar hij in het verleden hoofd jeugdopleiding van Ajax was. Eind 2015 vertrok hij echter op een vervelende manier uit Amsterdam. Als aanhanger van de visie van Johan Cruijff vond Jonk dat er binnen de club té veel zaken niet volgens het gedachtegoed van de legendarische nummer 14 werden geregeld. Er ontstond daardoor een verschil van inzicht, Jonk schoof op een gegeven moment zelfs niet meer aan bij de vergaderingen van het technisch hart, waarna hij 10 november 2015 weg moest vanwege 'een onoverburgbaar meningsverschil'.

Uiteindelijk kwamen Jonk en Ajax pas een paar roerige weken later tot een definitief akkoord over het vertrek, maandag maakte hij dus zijn rentree op het Amsterdamse trainingsomplex. Daar zal hij vooraf hebben geconstateerd dat Jong Ajax niet echt ruim in de spelers zat, aangezien de A-selectie maandag afreisde naar Londen voor het Champions League-duel met Chelsea van dinsdag, maar toch met wat bekende namen aantrad. Zo deden er spelers als Ryan Gravenberch, Jurgen Ekkelenkamp, Carel Eiting en Lassina Traoré mee bij de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag.

Desondanks hield FC Volendam in de eerste helft vrij eenvoudig stand, terwijl het zelf ook de nodige mogelijkheden kreeg. En dat terwijl de recente vorm bij beide ploegen toch behoorlijk verschillend was. Hoogvlieger Jong Ajax won vier van de vijf voorgaande duels - en deed dat bovendien met zeer overtuigende cijfers - terwijl middenmoter FC Volendam in de voorgaande zes wedstrijden slechts vier punten pakte.

Het lichte Volendamse overwicht van vóór de pauze, werd in het kwartier ná rust echter ook in de score uitgedrukt. Bij beide snelle tegengoals speelde Jong Ajax-goalie Dominik Kotarski overigens een dubieuze hoofdrol. Eerst gooide hij de bal dramatisch uit, waarna Gijs Smal de bal oppikte en een goede assist gaf op spits Nick Doodeman. Een paar minuten later kreeg de Kroatische keeper zijn handen nog wel tegen een kopbal van Marco Tol (weer op aangeven van Smal) maar Kotarski sloeg de bal in zijn eigen doel: 0-2.

Een kleine twintig minuten voor tijd krulde Gravenberch de 1-2 nog fraai in de verre hoek, maar in de blessuretijd kwam aan alle onzekerheid een einde, toen Francesco Antonucci (nota bene ex-Ajax en lieveling van Jonk) de 1-3 binnenschoot. Daarmee liet Jong Ajax een gouden kans liggen om zich definitief in de top te nestelen: bij een zege was het over nummer drie NAC Breda heen gewipt en op slechts één puntje van koplopers SC Cambuur en De Graafschap gekomen. Voor FC Volendam was er dus beter nieuws: die ploeg heeft weer volop zicht op de subtop.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 1
Roda JC Kerkrade
Roda JC Kerkrade

Na twee thuiszeges op rij heeft Jong PSV weer eens punten laten liggen in Eindhoven. De ploeg van trainer Peter Uneken hield Roda JC Kerkrade op een gelijkspel. De Limburgers namen in de 25ste minuut de leiding. Een voorzet van Pepijn Schlösser kwam via Romario Rösch terecht bij Ike Ugbo en de van Chelsea gehuurde spits toonde zich een koele afmaker: 0-1.

Jong PSV, dat bezig is aan een teleurstellend seizoen, kwam na dat doelpunt steeds beter in de wedstrijd. Ook zonder Amar Catic en Jordan Teze, die in de rust werden gewisseld omdat zij deel uitmaken van de selectie voor het Europa League-duel van PSV 1 met LASK Linz, zetten de Eindhovenaren Roda onder druk. Uiteindelijk was het Cyril Ngonge die op aangeven van Tijn Daverveld de 1-1 op het scorebord zette. Daar bleef het bij.

Jong PSV blijft door de remise in de onderste regionen van de Keuken Kampioen Divisie hangen. Ook bij het geplaagde Roda houdt het met een dertiende plaats nog niet over dit seizoen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.