Jong Oranje sluit oefentrip af met 'penaltyzege' op Paraguay

Jong Oranje heeft de oefentrip door Zuid-Amerika afgesloten met een overwinning op de leeftijdsgenoten van Paraguay. In Asunción stond het na negentig minuten 1-1, waardoor een penaltyreeks de beslissing moest brengen in de vriendschappelijke interland. Daarin was Nederland de sterkste.

De Nederlandse beloften vertrokken precies een week geleden met achttien spelers voor een 'intercontinentale oefenstage', zoals de KNVB de trip noemde. Naast keuzeheer Art Langeler was ook Erwin van de Looi aanwezig: de ex-trainer van Willem II volgt Langeler (hij wordt directeur voetbalontwikkeling bij de KNVB) per 1 juli op. In de nacht van vrijdag op zaterdag speelde Jong Oranje al de eerste oefenpot: door goals van Sam Lammers en Juninho Bacuna (allebei twee) werd er met 1-4 gewonnen van Jong Bolivia.

Langeler koos in vergelijking met die wedstrijd dit keer voor vijf nieuwe basisklanten. Keeper Joël Drommel, Denzel Dumfries, Rick van Drongelen, Pelle van Amersfoort en Justin Kluivert mochten starten, wat ten koste ging van Justin Bijlow, Kevin Diks, Justin Hoogma, Javairo Dilrosun en Bacuna. Daarentegen behielden Pablo Rosario, Thomas Ouwejan, Teun Koopmeiners, aanvoerder Guus Til, Arnaut Groeneveld en Lammers hun plekje.

Het was basisnieuwkomer Kluivert, afgevallen voor het grote Oranje, die in de beginfase voor het meeste gevaar zorgde. Na goed voorbereidend werk van Til werd een schot van de Ajax-aanvaller echter van de lijn gehaald. Drommel hoefde voor rust nauwelijks op te treden, terwijl Jong Oranje drie keer dichtbij was. Een streep van Koopmeiners werd fraai gepakt door de Paraguayaanse goalie, Til zag zijn (tot twee keer toe van richting veranderde) inzet net voorbij de tweede paal ploffen, waarna Groeneveld na een mooie actie rakelings naast schoot.

Pingels
Waar Nederland voor rust de veel betere ploeg was, was het de thuisploeg die tien minuten na de pauze op voorsprong kwam. Uit een vrije trap verraste aanvoerder Saúl Salcedo de slecht opgestelde Drommel met een kopbal. Twintig minuten voor tijd, nadat Groeneveld en Van Amersfoort kansen op de gelijkmaker hadden gemist, was captain Til wél trefzeker. Hij nam een pass van Rosario schitterend aan, waarna hij koeltjes afrondde: 1-1.

Daarbij bleef het, maar beide bonden hadden afgesproken dat er bij een gelijkspel zou worden afgesloten met een penaltyserie. Namens Jong Oranje maakten Koopmeiners, Rosario en Groeneveld geen fout, maar faalde Van Amersfoort. Omdat FC Twente-doelman Drommel twee pingels stopte en er eentje op de paal zag gaan, ging Nederland er officieel met de zege vandoor.

Daarmee zit het seizoen voor de talenten - die woensdag direct terugvliegen naar Nederland - erop. Jong Oranje hervat de EK-kwalificatiereeks in september met wedstrijden tegen Jong Engeland (uit) en Jong Schotland (thuis), dan dus onder leiding van Van de Looi. Met nog vier duels te gaan staat Nederland tweede met vijf punten minder dan koploper Engeland. Alleen de nummer één uit de poule gaat rechtstreeks naar het EK van 2019, in Italië. De beste nummers twee van alle acht groepen spelen een play-off om een ticket voor het eindtoernooi.

Opstelling Jong Oranje: Drommel; Dumfries, Rosario, Van Drongelen, Ouwejan (72. Diks); Koopmeiners, Til (82. Bacuna), Van Amersfoort; Kluivert (72. Dilrosun), Lammers (46. Kadioglu), Groeneveld.