Jong Oranje is Brobbey dankbaar na zwakke tweede helft

Jong Oranje heeft de vriendschappelijke wedstrijd tegen Jong België vrijdagavond winnend afgesloten. De formatie van bondscoach Erwin van de Looi had aan twee doelpunten van Brian Brobbey voldoende: 1-2.

Ryan Gravenberch en Brobbey sluiten dit weekeinde aan bij het grote Oranje en laatstgenoemde liet de ongetwijfeld meekijkende Louis van Gaal in Leuven zien wat hij in huis heeft. Na veertien minuten opende de spits van Ajax op imponerende wijze de score. Na een pass van Jurgen Ekkelenkamp was Brobbey op snelheid en kracht twee verdedigers te slim af, waarna hij de bal rustig in de hoek schoof.

Oranje was de bovenliggende partij, zonder de kansen aaneen te rijgen. Na 37 minuten was men dicht bij de 0-2: na een uitstekende aanval probeerde aanvoerder Quinten Timber het met een schot van buiten het strafschopgebied; doelman Maarten Vandevoordt redde met één hand. Debutant Xavi Simons liet hierna ook nog een goede mogelijkheid onbenut. Op slag van rust werd het alsnog 0-2: Brobbey kopte na een prachtige aanval raak na een voorzet van Mitchel Bakker.

Jong België werd met name gevaarlijk via Largie Ramazani van Almería. Ook vergat de thuisploeg een fout van Kjell Scherpen af te straffen. In het eerste kwartier na rust gebeurde er niet veel. De beste kans was nog voor Micky van de Ven, wiens schot bij een hoekschop geblokt werd. Na een uur voetballen werden Brobbey en Gravenberch, die zich dus zullen melden bij de A-ploeg, vervangen.

In het laatste halfuur stelde Jong Oranje bijzonder teleur. De Belgen kwamen na een prachtige actie van Jérémy Doku, en een intikker van Olivier Deman, terug in de wedstrijd, maar verder kwamen zij niet meer, ondanks dat Oranje flink moest verdedigen. In de slotfase maakte Thijs Dallinga nog zijn debuut voor Jong Oranje. Volgende week dinsdag neemt Jong Oranje het in Cluj-Napoca op tegen de leeftijdsgenoten van Roemenië.