Jong Oranje en Belgen blij met gelijkspel

Jong Oranje en België kregen beide hun zin. In Heerenveen hielden de twee ploegen elkaar in evenwicht, waardoor Nederlanders de groepswinst en De Rode Duivels een Olympisch ticket binnensleepten. Een zondagsschot van Sebastien Pocognoli zorgde voor de einduitslag: 2-2.

Al was er in de dagen voorafgaand aan het duel volop gesproken over een salonremise, zodat Portugal vanuit Groningen kansloos zou moeten toekijken, zo'n afgesproken puntendeling was het niet. Vanaf het eerste fluitsignaal gingen de Nederlanders en Belgen er vol tegenaan.

Jong Oranje begon het best, speelde sterk, maar kwam bij de eerste de beste tegenstoot op een 0-1 achterstand. Ryan Donk verspeelde de bal op het middenveld, waarna België via Tom De Mul over rechts ontsnapte. De Ajacied verzond een voorzet die via het hoofd van de volledig vrijgelaten Kevin Mirallas achter doelman Kenneth Vermeer belandde.

Maar Jong Oranje gaf zich niet gewonnen. Binnen vier minuten zorgde Maceo Rigters voor de 1-1 na fraai voorbereidend werk van Ryan Babel. En in de 37ste minuut zette Royston Drenthe Nederland op een terechte voorsprong, al ging doelman Logan Bailly in de fout bij de rake vrije trap van de Feyenoorder.

Jong Oranje bleef de betere ploeg, maar in de zeventigste minuut waren het de Belgen die onverwacht op gelijke hoogte kwamen. Linksback Pocognoli mocht vanaf de linkerhoek van de Nederlandse zestien uithalen en zag dat doelman Vermeer zijn uithaal door de vingers liet glippen: 2-2.

De goal van Pocognoli bracht België de tweede plaats, ondanks de ruime zege van Portugal op Israël. In de halve finale stuit de ploeg van coach Jean-François De Sart op Servië. Nederland moet wachten welke ploeg de tweede plaats in groep B opeist: Engeland, Italië of Tsjechië.