Jong FC Utrecht is échte reuzendoder, FC Eindhoven zorgt voor spektakel

Jong FC Utrecht heeft de status van reuzendoder in de Keuken Kampioen Divisie maandagavond bevestigd. Door de zege op FC Volendam hebben de beloften nu al meer punten dan ze ooit in een heel KKD-seizoen pakten. Tegelijkertijd was er bij Jong AZ - FC Eindhoven een helft lang spektakel.

Jong FC Utrecht
2 - 1
FC Volendam
FC Volendam

De twee directe promotieplekken in de Keuken Kampioen Divisie zijn in handen van SC Cambuur en De Graafschap, daarachter staat Jong Ajax derde: de Amsterdamse talenten hadden tot maandagavond twee punten én een wedstrijd meer dan FC Volendam. In de strijd om promotie was een goed resultaat op Sportpark Zoudenbalch dus cruciaal voor de ploeg van trainer Wim Jonk, maar het werd een avond om snel te vergeten.

Na een fraaie steekpass van Odysseus Velanas en een lage voorzet van Hicham Acheffay tikte spits en aanvoerder Jeredy Hilterman van dichtbij al vroeg de 1-0 binnen, maar van die tik herstelden de bezoekers zich nog. Nadat de gelijkmaker van Jari Vlak nog werd afgekeurd wegens buitenspel, viel de 1-1 alsnog. Gijs Smal stuurde Martijn Kaars diep met een snel genomen vrije trap, waarna de spits koel bleef.

Het was uiteindelijk echter de ploeg van trainer René Hake die de winst pakte. Op aangeven van invaller Giovanni de la Vega schoot Velanas de 2-1 binnen. Ook na een rode kaart voor Justin Lonwijk hield de thuisploeg stand, waardoor de volledige topvier dit seizoen niet heeft weten te winnen op Sportpark Zoudenbalch. Jong Ajax verloor een paar weken geleden met 7-2, terwijl Cambuur (1-1) en De Graafschap (2-2) met slechts één punt naar huis werden gestuurd.

Door de overwinning staat Jong FC Utrecht nu op 38 punten, met nog elf duels te gaan. Dat is al meer dan het totaal aantal punten dat de ploeg ooit haalde sinds de toetreding tot de Eerste Divisie. In de afgelopen drie seizoenen kwam Jong FC Utrecht niet verder dan 37, 27 en 23 punten.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 4
FC Eindhoven

De Alkmaarse beloften begonnen met meerdere bekende namen aan het thuisduel op het stormachtige trainingscomplex in Wijdewormer, maar keken na precies veertig seconden al tegen een achterstand aan. Het in de basis debuterende talent Dave de Meij onderschepte de bal goed, waarna Rigino Cicilia de score opende voor de door blessures flink geplaagde bezoekers. Die vroege goal bleek het startsein voor een behoorlijk spectaculaire eerste helft.

Na iets minder dan een kwartier werd het namelijk nog mooier voor FC Eindhoven, toen een afstandsschot van Samy Bourard schitterend in de kruising waaide. Weer vijftien minuten later stond het zelfs 0-3: Jong AZ-keeper Rody de Boer dook Kaj de Rooij onderuit in de zestien, waarna Cicilia vanaf de stip zijn tweede goal van de avond liet aantekenen.

Die 0-3 leek lange tijd ook de ruststand te worden, maar kort voor de pauze kregen ook de Alkmaarders een strafschop, na een overtreding van FC Eindhoven-keeper Ruud Swinkels op Zakria Aboukhlal. Ferdy Druijf pakte het cadeautje uit, maar zag hoe Justin Ogenia de marge direct vanaf de aftrap weer naar drie doelpunten tilde, dankzij een enorme flater van De Boer (zie video hieronder). Zo doelpuntrijk als de eerste helft was, zo weinig werd er gescoord in het tweede bedrijf. Verder dan de 2-4 van Thijs Oosting in de 82ste minuut kwam Jong AZ namelijk niet.