Jong AZ koploper, NAC krijgt pak slaag van Jong Ajax en Volendam stelt teleur

Maarten Martens is sinds de zomer de trainer van Jong AZ en de oud-aanvaller van de Alkmaarders is met iets bijzonders bezig. Maandagavond won zijn ploeg van De Graafschap, waardoor de koppositie in de Keuken Kampioen Divisie weer is ingenomen. Jong Ajax vernederde NAC Breda in een waar doelpuntenfestijn en FC Volendam stelde teleur tegen Roda JC Kerkrade.

Jong AZ
Jong AZ
2 - 1
De Graafschap

De Graafschap verspeelde in de slotfase van het afgelopen seizoen een ticket voor de Eredivisie en hoopt dit seizoen nu alsnog te kunnen promoveren. De Superboeren kregen maandag de kans om naar de derde plek te stijgen, maar wonnen nog nooit in Wijdewormer en dat lukte ook nu weer niet. Jong AZ boekte zijn vijfde zege in zes wedstrijden en is de koploper in de Keuken Kampioen Divisie.

De score werd na een klein kwartier geopend door Peer Koopmeiners. Het broertje van de onlangs vertrokken AZ-captain Teun werd bediend door Thijs Oosting en vond ruimte voor een geplaatst schot in de korte hoek. De Graafschap vond de gelijkmaker vlak na rust, via Elmo Lieftink, maar kon weer opnieuw beginnen toen invaller Yusuf Barasi van dichtbij de 2-1 binnenschoot.

In de slotfase kreeg De Graafschap nog een aantal goede kansen om in ieder geval een punt te pakken. Doelman Beau Reus bewees echter zijn klasse met geweldige reddingen op pogingen van Devin Haen en Danzell Gravenberch. De keeper hield Jong AZ op de been en staat met zijn ploeg nu bovenaan.

Jong Ajax
Jong Ajax
6 - 3
NAC Breda
NAC Breda

André Onana traint sinds vorige week mee bij Jong Ajax en was maandagavond aandachtig toeschouwer bij de thuiswedstrijd van de beloften tegen NAC Breda. De doelman kreeg een waar spektakelstuk voorgeschoteld, met al vijf doelpunten in slechts 25 minuten tijd. Vier van die goals waren voor Jong Ajax, dat zo al vroeg in de wedstrijd op rozen zat.

De start was nog wel voor NAC geweest. Ralf Seuntjens opende al in de derde minuut de score. Danilo (1-1) en Kenneth Taylor (2-1) draaiden de rollen om, waarna ook Victor Jensen en Youri Baas NAC pijn deden. NAC probeerde er hierna nog wel wat van te maken en Thom Haye maakte met een fraaie vrije trap zijn eerste goal in dienst van De Parel van het Zuiden.

Daarmee was het nog altijd niet gedaan in de hoofdstad. Ook Max de Waal bewees een aardige vrije trap in zijn benen te hebben (6-2), voordat Seuntjens het slotakkoord binnenfrommelde.

FC Volendam
FC Volendam
2 - 2
Roda JC Kerkrade

FC Volendam wil zo snel mogelijk naar de Eredivisie, maar voor de ploeg van Wim Jonk is er nog voldoende ruimte voor verbetering. De wijdbroeken (die vorige week plannen presenteerden voor een bijzonder nieuw stadion) stelden teleur tegen Roda JC Kerkrade, dat in de eerste helft al de betere ploeg was. De formatie van Jurgen Streppel benutte de eigen kansen echter niet en ging door defensief gestuntel, afgestraft door Robert Mühren, met een achterstand de rust in.

Niet lang in de tweede helft kwam Volendam met tien man te staan. Daryl van Mieghem had voor rust een eerste gele kaart gekregen wegens commentaar op de leiding en ontving acht minuten na de onderbreking zijn tweede gele kaart, vanwege een overtreding op Amir Absalem. Roda rook bloed en kwam op gelijke hoogte via een ongelukkige eigen goal van Boy Deul. De bezoekers wilden hierna nog meer en zochten de aanval.

Uit het niets herstelde Volendam echter zijn voorsprong. Na weer een persoonlijke fout van Richard Jensen (hij zat ook mis bij de 1-0) kwam de thuisploeg eruit en Dense Kasius schoot uit een moeilijke hoek raak. De vreugde was enorm in het Kras Stadion, maar slechts van korte duur. Stefano Marzo stond wel heel erg vrij toen hij de 2-2 binnenschoot.

Jong FC Utrecht
2 - 1
Jong PSV
Jong PSV

Jong FC Utrecht blijft goed presteren. De Domstedelingen verloren in de eerste speelronde nog van MVV Maastricht (0-1), maar pakten daarna acht punten uit vier duels. Vanavond moest Jong PSV eraan geloven. De thuisploeg kwam na veertien minuten op voorsprong dankzij een intikker van Nick Venema, die zo voor het vierde duel op rij scoorde. In totaal staat hij nu al op vijf goals. Nog voor rust kwam PSV op gelijke hoogte door een benutte strafschop van Cheick Touré.

Uiteindelijk ging Utrecht, dat Venema vlak voor rust een uitgelezen mogelijkheid zag missen, aan de haal met de zege dankzij Davy van den Berg. Van afstand zette hij zijn oude ploeg na 52 minuten op achterstand. En daar bleef het bij. Daardoor bivakkeren de beloften van Utrecht in de top en bungelt het PSV van coach Ruud van Nistelrooy onderaan in de middenmoot.

FC Eindhoven
3 - 2
Helmond Sport

Op slag van rust viel het eerste doelpunt in het duel tussen de Brabantse ploegen, die allebei niet bepaald hoge ogen gooiden tijdens de eerste weken van de Keuken Kampioen Divisie. Arno van Keilegom zette Helmond op voorsprong met een schuiver: 0-1. Nog voor rust repareerde Jort van der Sande met een intikker die schade. In de tweede helft zorgde basisdebutant Charles-Andreas Brym voor de 2-1 en maakte Enrico Hernández er 3-1 van.

Jellert Van Landschoot maakte het vlak voor tijd weer spannend, maar de gelijkmaker zat er niet in, waardoor Eindhoven een flinke sprong maakt naar de subtop. Helmond Sport staat maar drie punten boven hekkensluiter Telstar.