Supersub Mulenga verstoort Telstar-feestje, Oss niet opgewassen tegen Ómarsson

Het duel tussen Telstar en Go Ahead Eagles werd dinsdag beslist door supersub Jacob Mulenga, terwijl Elías Már Ómarsson eerder op de avond maar weer eens goud waard bleek voor Excelsior. In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de elfde speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.

Telstar
Telstar
1 - 2
Go Ahead Eagles

De capaciteit van het Rabobank IJmond Stadion is slechts 3.260 toeschouwers, maar Telstar verkocht liefst 22.500 kaarten voor het thuisduel met Go Ahead Eagles. Voor een bedrag van 1,63 euro konden mensen een ticket kopen voor de wedstrijd waar zij vanwege de coronamaatregelen niet bij konden zijn. De opbrengst van de bijzondere actie gaat naar Support Casper, de stichting van Feyenoord-clubarts Casper van Eijk, die onderzoek doet naar alvleesklierkanker.

Deze 22.500 fans misten een gouden wissel aan de kant van de bezoekers. Want nadat Mulenga in de 67ste minuut binnen de lijnen gekomen was bij Go Ahead Eagles, zorde de 36-jarige spits een minuut later al voor de 1-1. Het was al het tweede doelpunt van de Zambiaan in zijn vierde invalbeurt. Voor de twee treffers had hij slechts 64 minuten nodig. Twaalf minuten voor Mulenga's gelijkmaker had Glynor Plet thuisclub Telstar op voorsprong gezet.

Maar bij de gelijkmaker alleen van Mulenga bleef het niet. In de 82ste minuut maakte de oud-spits van FC Utrecht ook de 1-2, wat tevens de eindstand bleek. Door de overwinning hebben Telstar en Go Ahead Eagles nu allebei zestien punten uit elf duels, waarmee zij respectievelijk negende en tiende staan.

Excelsior
Excelsior
3 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Dit seizoen schoot Excelsior uit de startblokken, want mede dankzij twee treffers van Ómarsson werd op de eerste speeldag met liefst 1-6 gewonnen bij Jong PSV. Een week later scoorde de aanvaller uit IJsland liefst drie keer, maar werd in eigen huis met 4-6 verloren van Almere City FC. Excelsior kende tot dusver een zeer wisselvallig seizoen, maar Ómarsson blijft maar scoren.

Ook dinsdag tegen TOP Oss was Ómarsson weer drie keer trefzeker, waardoor de teller dit seizoen in de Keuken Kampioen Divisie op dertien doelpunten in elf duels staat, terwijl hij in het TOTO KNVB-bekertoernooi twee keer scoorde in de enige wedstrijd die Excelsior tot dusver speelde. De ploeg van trainer Marinus Dijkhuizen bleef voor de vijfde competitieduel op rij ongeslagen en staat achtste. TOP Oss bezet de zeventiende plaats.

Jong FC Utrecht
2 - 0
Roda JC Kerkrade

De zorgen bij Roda JC namen de voorbije weken almaar toe. De frustratie groeide bij ieder duel dat aan de serie zonder zege werd toegevoegd. Trainer Jurgen Streppel zag het vertrouwen dat was opgebouwd bij de sterke start (negen punten uit de eerste vier speelronden) verdampen.

FC Utrecht deed er nog een schepje bovenop door beter met de kansen om te springen. Othman Boussaid opende vlak voor rust de score. De Belg krulde de bal prachtig voorbij doelman Miguel Santos in de verre hoek. Roda probeerde wel Utrecht onder druk te zetten en Streppel wisselde voor de zeventigste minuut al vier keer, maar het was tevergeefs. Tim Pieters gooide de wedstrijd tien minuten voor het einde in het slot door voor de 2-0 te zorgen.

De Utrechtse talenten hebben dankzij deze overwinning de stap naar de middenmoot gezet en staan net onder Roda JC, dat wel een wedstrijd meer heeft gespeeld (veertiende ten opzichte van dertiende).

FC Eindhoven
5 - 1
FC Dordrecht

Dordrecht reisde met een erg sombere tussenbalans naar de Lichtstad. De ploeg van Harry van der Ham had in de eerste tien speelrondes slechts een keer gewonnen en stond met slechts vijf punten en al liefst 28 tegendoelpunten troosteloos twintigste. In Eindhoven liep de schade snel verder op.

In de veertiende minuut maakte Mawouane Amevor al het openingsdoelpunt voor de thuisploeg, die in de eerste helft al volledig afrekende met Dordrecht. Nog voor rust was de score verder opgelopen tot 3-0 door goals van Hugo Botermans en Brian De Keersmaecker.

De ruime voorsprong zorgde ervoor dat Ernie Brandts zeker niet terughoudend hoefde te zijn met het inbrengen van Joey Sleegers, die hersteld is van het nodige blessureleed. De voormalige Feyenoorder maakte vorig week al zijn eerste speelminuten van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie en mocht nu 45 minuten meedoen.

In de tweede helft deed Dordrecht via Kevin Vermeulen eerst nog wat terug namens de bezoekers (3-1), waarna de voorsprong verder opliep voor Eindhoven. Jort van der Sande mocht in de 58ste minuut vrij uithalen en pikte ook een doelpunt mee. De aanvaller gaf bij de laatste goal van de avond de assist. Uit een voorzet van Van der Sande wipte Sleegers de bal met veel gevoel over Dordrecht-goalie Anthony Swolfs.

SC Cambuur
SC Cambuur
2 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

De bezoekers uit Amsterdam kwamen al in de achtste minuut op voorsprong door een treffer van Kenneth Taylor. De middenvelder werd geen strobreed in de weg gelegd door de Cambuur-defensie, waardoor hij eenvoudig kon tekenen voor de openingstreffer. Nog voor de pauze toonde het elftal van Henk de Jong veerkracht. Een heerlijke pegel van Mees Hoedemakers bracht Cambuur na een kwartier op gelijke hoogte en zeven minuten later was het wederom raak via Michael Breij: 2-1.

In de tweede helft verzuimde de thuisploeg een aantal keer om afstand te nemen van de jongelingen uit Amsterdam. Onder anderen Robert Mühren, die werd verkozen tot beste speler van de eerste periode in de Keuken Kampioen Divisie, was een aantal keer betrokken bij gevaar, dat keer op keer gestuit werd door Jong Ajax-doelman Kjell Scherpen.

Met nog een kwartier op de klok bracht Jong Ajax-trainer Mitchell van der Gaag het zeventienjarige talent Naci Ünüvar binnen de lijnen. Ünüvar moet het de laatste tijd vaak doen met een invalbeurten en moest tegen Cambuur nieuw elan in de ploeg brengen. Een paar minuten na de wissel werd het gelijk. Niet Ünüvar, maar Devyne Rensch tekende via een Fries been voor de gelijkmaker. Dankzij een doelpunt uit een hoekschop gingen de drie punten zelfs nog mee in de bus naar Amsterdam. Enric Llansana kopte raak en zorgde met zijn treffer ervoor dat Cambuur verzuimt aan te haken bij koploper Almere City van de Keuken Kampioen Divisie.

De Graafschap
2 - 5
FC Volendam
FC Volendam

De thuisploeg begon zaterdagmiddag nog erg voortvarend aan het duel. In de achtste minuut was het al raak via Daryl van Mieghem, die scoorde met een hard schot in de korte hoek. Het was het begin van een spektakelstuk. FC Volendam werd dit seizoen al vaak geroemd om het scorend vermogen en deed in de 21ste minuut al wat terug via Derry John Murkin.

De Graafschap reageerde sterk op die tegenslag en kwam twee minuten de gelijkmaker alweer op voorsprong. Dat gebeurde via Elmo Lieftink, die van dichtbij scoorde na sterk doorkoppen van Ted van de Pavert. De Graafschap leek zo uitstekende zaken te doen. Bij een overwinning zou de ploeg van Mike Snoei de achterstand op koploper Almere City FC hebben verkleind tot twee punten. Bovendien had de club uit Doetinchem dan nog een wedstrijd minder gespeeld.

De Graafschap moet een aanval op de top echter nog even uit het hoofd zetten, want vlak voor rust kwam Volendam al terug en daarna ging het van kwaad tot erger voor de mannen van Snoei. Na de gelijkmaker van Boy Deul maakte Volendam in de tweede helft het verschil. Franco Antonucci benutte feilloos een strafschop en Nick Doodeman deelde met de 2-4 de genadeklap uit door te profiteren van een fout achterin bij De Graafschap. Het werd in de slotfase nog mooier voor Volendam, dat door de tweede goal van Doodeman uitliep naar een nog hogere zege. De ploeg van Wim Jonk voegde zo weer vijf goals aan het indrukwekkende totaal (30) toe en klimt naar plek vijf.

Almere City FC
2 - 0
Jong AZ
Jong AZ

Publiek is door het coronavirus al tijden niet meer welkom in voetbalstadions, maar de spelers van Almere City FC hoorden vrijdagavond toch gejuich bij de twee goals die ze maakten tegen Jong AZ. Bij wijze van proef was er een geluidstechnicus in het Yanmar Stadion aanwezig die de spelers trakteerde op geluid van juichende fans na een goal. Geluiden die fans via de televisie inmiddels al gewend waren, maar het was voor het eerst dat de geluiden ook in het stadion te horen waren.

De geluidstechnicus moest tussen minuut 73 en minuut 76 even flink aan de bak, want binnen die drie minuten scoorde Almere City FC twee keer. Eerst was het Damon Mirani die uit een vrije trap van Ryan Koolwijk prachtig raak knikte en daarna was het Mees Kaandorp die met een harde streep in de verre hoek zijn oude ploeg pijn deed.

Almere City FC won zodoende met 2-0 van de Alkmaarse beloften en verstevigt daarmee de koppositie. De voorsprong op SC Cambuur en De Graafschap bedraagt nu vijf punten. Die twee ploegen hebben wel twee wedstrijden minder gespeeld.

N.E.C.
N.E.C.
2 - 2
Helmond Sport

NEC Nijmegen verkeerde de laatste vijf weken in een uitstekende vorm, maar op eigen veld moesten de Nijmegenaren het vrijdagavond doen met een puntje tegen laagvlieger Helmond Sport. Jelle Goselink zorgde na drie minuten al voor de 0-1 voor de bezoekers uit Noord-Brabant. Dankzij Terell Ondaan (21ste minuut) en Bart van Rooij (48ste minuut) wist NEC die achterstand nog wel om te buigen, maar de thuisploeg incasseerde zeven minuten voor tijd toch nog een forse tegenvaller. Karim Loukili bezorgde Helmond Sport een puntje door de 2-2 te verzorgen. Na knappe zeges op Go Ahead Eagles en NAC Breda loopt de opmars van NEC daarmee een klein deukje op. De Nijmegenaren hadden namelijk op gelijke hoogte kunnen komen met SC Cambuur en De Graafschap, maar NEC blijft na vrijdagavond steken op twintig punten. Goed voor een vijfde plaats.

MVV Maastricht
1 - 4
NAC Breda
NAC Breda

NAC Breda heeft eindelijk weer eens een overwinning geboekt. Op bezoek bij MVV Maastricht werden na vier nederlagen op rij, waarvan drie in de Keuken Kampioen Divisie, de drie punten gepakt.

NAC Breda werd de afgelopen periode behoorlijk geteisterd door het coronavirus. Door de nodige positieve coronagevallen moest Maurice Steijn, die ook zelf positief werd getest, met een kleine selectie werken waardoor de spelers die wél beschikbaar waren overbelast dreigden te raken. Die situatie leverde NAC geen enkel punt op. SC Cambuur won met 0-4 van NAC, Almere City FC met 2-0 en NEC Nijmegen won vorige week met 0-1. In het KNVB-bekertoernooi werd een pijnlijke 6-0 nederlaag geleden tegen Go Ahead Eagles.

Maar sinds de wedstrijd tegen NEC keerden steeds meer spelers terug bij NAC. Hoewel het tegen de Nijmegenaren nog misging, lukte het vrijdagavond tegen MVV eindelijk weer eens om te winnen. Er was nog wel een valse start in Maastricht. Koen Kostons frommelde na ruim twintig minuten de 1-0 binnen.

Sydney van Hooijdonk scoorde vervolgens voor het eerst in ruim een maand tijd weer eens. Hij schoot twee minuten na de 1-0 een penalty binnen en zorgde zodoende voor de 1-1. Vlak voor rust was het Huseyin Dogan die na een voorzet van Lex Immers ook de 1-2 nog tegen de touwen werkte.

Immers zelf zorgde direct na rust direct voor de 1-3 en maakte daarmee zijn eerste competitiegoal sinds 26 oktober 2019 toen hij namens ADO Den Haag scoorde tegen Vitesse. Daarna bepaalde DJ McIntosh-Buffonge de eindstand vlak voor tijd op 1-4. Daarmee mag NAC eindelijk weer eens juichen. Na drie competitienederlagen op rij gingen de drie punten mee de bus in naar Breda en de achterstand op koploper Almere City FC is plots nog maar drie punten.

FC Den Bosch
1 - 2
Jong PSV
Jong PSV

Fodé Fofana heeft een droomdebuut in het betaald voetbal beleefd. De achttienjarige spits van Jong PSV maakte zijn eerste minuten als profvoetballer in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch en bezorgde zijn ploeg meteen de drie punten. De spits had slechts negen minuten nodig om de score te openen in De Vliert en na 66 minuten schoot hij ook genadeloos de 0-2 tegen de touwen.

Romano Postema, die door FC Den Bosch wordt gehuurd van FC Groningen, zorgde dertien minuten voor tijd er nog wel voor dat de spanning terugkeerde in de wedstrijd, maar het mocht niet meer baten voor de thuisploeg. De twee goals van Fofana leverden Jong PSV drie punten op. Voor FC Den Bosch betekende het droomdebuut van Fofana alweer de zevende wedstrijd op rij zonder zege. Met acht punten staat alleen FC Dordrecht nog onder FC Den Bosch.