Jong Ajax met Daramy en Rensch naar topdrie, ADO vervolgt winstreeks

Jong Ajax heeft maandag de derde plek in de Keuken Kampioen Divisie overgenomen in een directe confrontatie met FC Emmen. Niet basisklant Mohamed Daramy, maar Youri Regeer werd de matchwinner. ADO Den Haag gaf tegen Jong FC Utrecht een vervolg aan de goede resultaten van de afgelopen weken.

Een overzicht van alle wedstrijden uit speelronde 18 van de Keuken Kampioen Divisie.
Jong Ajax
Jong Ajax
1 - 0
FC Emmen
FC Emmen

Bij Jong Ajax was de basisplek van Daramy het meest opvallende. De Deen kreeg bij de beloften de kans om zich te laten zien, daags voor de Champions League-wedstrijd van de hoofdmacht tegen Sporting Portugal. Ook Devyne Rensch en Kenneth Taylor startten tegen Emmen, dat voor maandag nog derde stond.

In een wedstrijd die gelijk op ging was het uiteindelijk niet Daramy, maar Regeer die de score opende. Naci Ünüvar gaf de bal voor en de middenvelder rondde goed af voor 1-0. Kort daarna gingen Daramy, Rensch en Taylor naar de kant bij Jong Ajax. Ondanks enkele kansen voor Emmen bleef het bij 1-0.

Jong PSV
Jong PSV
2 - 3
De Graafschap

Bij Jong PSV-De Graafschap ging lang niet alles goed, maar er gebeurde wel een hoop op De Herdgang in Eindhoven. De thuisploeg kwam na een half uur op voorsprong dankzij Fedde Leysen en leek met 1-0 de rust in te gaan, maar voor rust ging het nog mis. Ismael Saibari wilde de bal van grote afstand terugschieten richting doelman Vincent Müller, maar zijn schot was te hard en vloog over de keeper heen het doel in. Daardoor kwam De Graafschap met geluk op gelijke hoogte.

Met de herstelde Richard Ledezma in de ploeg herstelde Jong PSV zich. Ook Saibari deed dat enigszins door de assist te geven op de 2-1 van Simon Colyn. Het was echter niet genoeg voor een Eindhovense overwinning. Johnatan Opoku maakte er een kwartier voor tijd 2-2 van en leek zo een punt te redden voor De Graafschap, maar door een goal van Jasper van Heertum in de extra tijd wonnen de Doetinchemmers zelfs nog.

Jong FC Utrecht
1 - 4
ADO Den Haag

Terwijl er binnen de club nog een hoop onduidelijk is, is ADO Den Haag op het veld aan een opmars bezig. De ruime zege bij Jong FC Utrecht was maandag de vijfde op rij. De ploeg van trainer Ruud Brood maakte eerder al indruk door FC Dordrecht met 5-1 te verslaan en ook de beloften van Utrecht hadden weinig kans. De thuisploeg had ook wel wat pech, want in de eerste helft verdwenen twee schoten van Ricardo Kishna via Gabriël Culhaci en Yuya Ikeshita in eigen doel.

In de tweede helft denderde ADO door en werd het 0-3 en 0-4 via Thomas Verheydt en Amar Catic. Mohamed Mallahi maakte er in de slotfase nog 1-4 van, maar meer dan een eretreffer was dat niet voor Jong Utrecht. ADO staat door de twaalfde zege van het seizoen op de zesde plek met 32 punten. De club kreeg eerder zes punten in mindering als straf van de KNVB.

Jong AZ
Jong AZ
0 - 2
Excelsior
Excelsior

Het leek er lang op dat Thijs Dallinga een keer niet zou scoren bij Excelsior. Het is tegenwoordig bijna ondenkbaar en het gebeurde dan ook niet. De nummer twee opende via Marouan Azarkan na tachtig minuten de score en nadat Mohamed Taabouni voor de tweede keer geel pakte aan de kant van Jong AZ sloeg ook Dallinga toe. In de extra tijd zorgde de spits voor doelpunt nummer 22 van het seizoen en bepaalde hij de eindstand op 0-2. Dallinga is nog altijd op koers om een iconisch record te breken.

Helmond Sport
1 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Ondanks een ongeslagen reeks van vijftien duels had FC Volendam-trainer Wim Jonk gewaarschuwd voor de ontmoeting met het laaggeklasseerde Helmond Sport. Een wedstrijd tegen de koploper betekent ook vaak extra motivatie bij de tegenstander, zo opperde de oud-international. Het bewijs daarvoor werd in de 39ste minuut geleverd met de 1-0 van Arno Van Keilegom.

Nog voor rust had Volendam die schade hersteld. Martijn Kaars tekende na voorbereidend werk van Robert Mühren. Maar een tweede Noord-Hollandse treffer bleef achterwege, zodat een punt de magere oogst was van de trip naar Helmond. Ook in de strijd om de tweede periode was het een pijnlijk puntenverlies. Volendam moet vrezen dat het in de zicht van de haven strandt.

FC Den Bosch
0 - 5
NAC Breda
NAC Breda

FC Volendam had vorige week hardhandig een einde gemaakt aan de opmars van FC Den Bosch. Tegen NAC Breda bleef de revanche voor die nederlaag achterwege. De gasten waren in De Vliert te sterk voor de Bosschenaren. Ralf Seuntjens brak in de eerste helft de ban met een assist van Jarchinio Antonia, die ook het voorbereidende werk voor de 0-2 van Kaj de Rooij voor zijn rekening nam.

De tweede Bredase goal was het startpunt van een productieve fase, waarin Boris van Schuppen en Thom Haye in een tijdsbestek van zes minuten FC Den Bosch op een kansloze achterstand zetten. Pjotr Kestens vergrootte het Bredase feest in De Vliert; 0-5.

Almere City FC
2 - 0
FC Eindhoven

Het eerste duel na het ontslag van Gertjan Verbeek mondde uit in een nederlaag. De tweede wedstrijd onder de hoede van interim-coach Tim Bakens leverde wel het gewenste resultaat op. Lance Duijvestijn zette de club uit Flevoland op slag van rust op het goede spoor, dat vroeg in de tweede helft door Jonas Arweiler werd gevolgd; 2-0. Het was de marge die genoeg was voor de overwinning.

FC Dordrecht
2 - 5
Roda JC Kerkrade

FC Dordrecht leek op voorhand de ideale tegenstander voor Roda JC Kerkrade om na vier duels eer het zoet van de zege te kunnen proeven. De Schapenkoppen bungelen immers onderaan de Keuken Kampioen Divisie. In de zevende minuut zorgden de gastheren voor een verrassing. Mathis Suray zette de Limburgers op achterstand, al was die binnen een minuut alweer weggepoetst.

Patrick Pflücke zorgde voor het snelle antwoord van Roda, dat na ruim een kwartier via Dylan Vente orde op zaken stelde. Xian Emmers bezegelde het lot van FC Dordrecht, dat ook nog de tweede goal van de avond van Vente moest incasseren. De 2-4 van Stijn Meijer was niet meer dan een schrale troost voor Dordrecht, dat op de valreep nog de 2-5 van Vente incasseerde.