Jong Ajax geeft zege uit handen in debutantenbal, Almere City wint inhaalduel

Jong Ajax heeft zich maandagavond stukgebeten op Jong FC Utrecht. Coach Michael Reiziger was door de interlandperiode genoodzaakt liefst vijf spelers hun debuut in de Keuken Kampioen Divisie te laten maken. Net als in Utrecht was het duel tussen de twee beloftenteams zeer doelpuntrijk. Een winnaar kwam er niet.

Jong Ajax
Jong Ajax
3 - 3
Jong FC Utrecht

Slechts vijf minuten had de zeventienjarige spits Damjan Dostanic nodig om de Amsterdammers op voorsprong te zetten tegen Jong FC Utrecht, dat eerder dit seizoen nog met 4-3 won van de beloften van Ajax. Dostanic was een van de vijf debutanten die aan de aftrap verscheen aan Amsterdamse zijde. De andere vier waren middenvelder Enric Llansana en verdedigers Nordin Musampa (neefje van Kiki Musampa, red.), Liam van Gelderen en Terrence Douglas.

Václav Cerny was bij de openingstreffer nog aangever, maar drie minuten later mocht de Tsjech zelf een feestje vieren. Op aangeven van Leo Thethani maakte Cerny zijn achtste van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie: 2-0. Jong Ajax leek daarmee al vroeg een voorschot te nemen op een driepunter, maar in de tweede helft verdween de veilige marge van twee goals als sneeuw voor de zon. Mark Pabai en Junior van der Velden bepaalde de stand nog binnen het uur op 2-2.

Hoewel Quinten Timber de Amsterdammers twintig minuten voor tijd wel weer op voorsprong zette, maakte Jong FC Utrecht ook die achterstand weer goed. Jonas Arweiler werd geen strobreed in de weg gelegd om de 3-3 in de korte hoek binnen te werken. Het was Jong FC Utrecht dat nog enkele mogelijkheden kreeg om de volle buit mee naar de Domstad te nemen, maar dat lukte niet.

Almere City FC
3 - 0
TOP Oss
TOP Oss

Almere City en TOP Oss moesten vrijdag na 28 minuten de strijd staken door dichte mist. Ten opzichte van dat duel, waarin nog niet gescoord was, werd één wijziging doorgevoerd. Nick Olij, doelman van TOP Oss, bleek vrijdag te zijn begonnen met een gebroken onderarm die hij in de warming-up had opgelopen. Hij werd vervangen door Ronald Koeman Jr., de 23-jarige zoon van de Nederlandse bondscoach die bovendien een verleden bij Almere City heeft.

Koeman kon niet voorkomen dat zijn oude ploeg drie punten overhield aan het resterende uur dat nog te spelen was. Binnen zeven minuten, dus in de 35ste minuut, omspeelde Ilias Alhaft de TOP Oss-doelman en hij opende de score.

Stijn Meijer leek een minuut na rust de wedstrijd te beslissen met de 2-0, maar het was Almere City-aanvoerder Damon Mirani die nog een spannend slot leek in te leiden. Hij haalde de doorgebroken Delano Ladan neer: rood en penalty voor TOP Oss. Huseyin Dogan verzuimde het écht spannend te maken. Hij miste de penalty. Ricardo Kip bepaalde vervolgens in blessuretijd de eindstand nog op 3-0 namens het tiental uit Almere.

Jong AZ
Jong AZ
0 - 0
Jong PSV
Jong PSV

Waar het duel tussen Ajax en FC Utrecht erg doelpuntrijk was, daar vielen bij Jong AZ - Jong PSV helemaal geen goals. Des Kunst, debutant aan Alkmaarse zijde, was voor rust het dichtst bij een openingstreffer, maar zijn schot ging rakelings naast. Ook in de tweede helft was het Jong AZ dat op jacht ging naar de driepunter. Ondrej Mihálik leek even de matchwinner te worden, maar de Tsjechische aanvaller zag zijn poging op de lat uiteen spatten. Ook Jong PSV scoorde niet, mede omdat de kopbal van Nigel Thomas vlak voor het eindsignaal net voorlangs ging.