FC Dordrecht behoudt rode lantaarn na zeldzame zege Jong PSV

FC Dordrecht heeft niet geprofiteerd van de nederlaag van FC Den Bosch eerder op de maandagavond. De Schapenkoppen hadden afstand kunnen doen van laatste plek in de Keuken Kampioen Divisie, maar Jong PSV was te sterk in Dordrecht.

In dit overzicht houden we alle ontwikkelingen uit de negentiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie bij.
FC Dordrecht
2 - 3
Jong PSV
Jong PSV

Omdat FC Den Bosch eerder op de avond met 1-2 verloor van Jong AZ (zie verslag hieronder) kreeg FC Dordrecht de kans om de rode lantaarn over te dragen. Om te scoren moet je echter wel kansen creëren en dat lukte FC Dordrecht geenszins in de eerste helft tegen de Eindhovense beloften. Die eerste helft leek doelpuntloos te eindigen, maar door een eigen goal van Julius Bliek rustte Jong PSV toch met een 0-1 voorsprong.

Drie minuten na rust kreeg FC Dordrecht het voor elkaar om een eerste schot op doel te lossen. Helaas voor Jong PSV was het ook meteen raak. Gianni dos Santos profiteerde van Eindhovens geklungel en gleed de bal binnen die prompt voor zijn voeten belandde. Genoeg voor een puntje (en het verlaten van de laatste plek in de Keuken Kampioen Divisie) was die goal van Dos Santos echter niet.

Jong PSV maakte in de 68ste minuut de 1-2 via Mathias Kjølø, waarna Nigel Thomas met een prachtige vrije trap de 1-3 verzorgde. Via een fraaie kopbal van captain Kevin Jansen kwam FC Dordrecht nog wel op 2-3, maar die aansluitingstreffer kon niet voorkomen dat de rode lantaarn op de burelen van het Riwal Hoogwerkers Stadion bleef staan. Jong PSV won na acht wedstrijden zonder zege weer eens: voor het eerst sinds de 1-2 zege tegen FC Den Bosch op 6 november.

FC Den Bosch
1 - 2
Jong AZ
Jong AZ

Jong AZ heeft maandag de vierde zege van het seizoen geboekt in de Keuken Kampioen Divisie. FC Den Bosch kwam op voorsprong door een fraaie treffer van Paco van Moorsel, maar Jelle Duin tankte daarna vertrouwen in De Vliert.

Duin werd vorige zomer nog door AZ verhuurd aan MVV Maastricht om ervaring op te doen in een andere omgeving, maar de Alkmaarders haalden de spits begin deze maand terug. Duin kwam maar tot acht optredens. Tegen FC Den Bosch maakte de aanvaller zijn rentree in het elftal van trainer Michel Vonk. De bezoekers kregen al vroeg een tik, want Paco van Moorsel schoot na twaalf minuten prachtig raak op aangeven van Romano Postema.

Dat Jong AZ daarna alsnog won was voor een groot deel te danken aan Duin. De spits gaf na een foutje in de defensie van Den Bosch na 35 minuten een goede voorzet op Hakon Evjen, die van dichtbij de 1-1 binnenschoof. Halverwege de tweede helft zorgde Duin zelf voor de 1-2 na een pass van Thijs Oosting.

Go Ahead Eagles
1 - 0
TOP Oss
TOP Oss

De voorbereiding op het duel met TOP Oss werd bij Go Ahead Eagles behoorlijk verstoord door een serieuze corona-uitbraak. Toch wist de ploeg van trainer Kees van Wonderen afgelopen dinsdag te winnen van Jong PSV. En dat gebeurde zondag opnieuw.

Vijf minuten voor tijd sloeg Go Ahead namelijk toe. Bo Geens kwam wat onbeholpen uit en vloerde daarmee Antoine Rabillard. Jeroen Veldmate benutte de strafschop vervolgens overtuigend: 1-0. Die klap kwamen de bezoekers niet meer te boven.

De fraaie reeks van vijf overwinningen op rij kwam zo ten einde voor TOP Oss. De Brabanders blijven zo in het rechterrijtje hangen, terwijl Go Ahead aansluiting vindt met de subtop van de Keuken Kampioen Divisie.

Jong Ajax
Jong Ajax
2 - 2
Helmond Sport

Het duel op De Toekomst was er eentje met een heerlijke openingsfase vol curieuze doelpunten. Dat begon met de 1-0 van Jong Ajax. Na een flater in de Helmondse opbouw kwam de bal uit een lage voorzet bij spits Jaymillo Pinas, die de bal totaal verkeerd raakte, maar zag hoe het speeltuig met een boogje in het doel verdween. De 1-1 was al net zo opmerkelijk. Uit een vrije trap van Karim Loukili kwam de bal via Maxime De Bie stomtoevallig bij aanvoerder Alec Van Hoorenbeeck, die eveneens met een halve mispeer kwam, maar via de binnenkant van de paal werd het alsnog gelijk.

De Brabanders kwamen daarna op 1-2, ook al dankzij een bijzondere treffer. Een schot van Sander Vereijken leek ver voorlangs te gaan, maar Loukili stond ineens op de goede plek om zijn voet tegen de bal te zetten en hem het doel in te sturen. Kort voor rust tekende Victor Jensen voor de 2-2, en bij die stand bleef het in een bijzonder matige tweede helft ook. In de slotfase kreeg Helmond Sport nog de grootste kans, maar Ajax-keeper Kjell Scherpen had een uitstekende redding in huis.

SC Cambuur
SC Cambuur
0 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Hoewel Almere City zich vorige week verzekerde van deelname aan de play-offs was het toch echt SC Cambuur dat nog bovenaan stond in de tweede periode van de Keuken Kampioen Divisie. De club uit Leeuwarden had echter de eerste periode al gewonnen en dus schoof de plek in de play-offs alvast door naar Almere City. Het Bronzen Kampioensschild die de periodewinnaars krijgen kon vrijdagavond echter wel gewoon nog naar Cambuur gaan. Mits de koploper van de Keuken Kampioen Divisie de twee punten voorsprong op Almere City wist te behouden.

Dat lukte, al was dat niet aan de prestatie van Cambuur zelf te danken. De koplopers kwamen maar niet tot scoren tegen FC Volendam. Robert Mühren, topscorer van de competitie met achttien goals, was er in de tweede helft nog het dichtst bij. Hij trof echter de paal.

Tot overmaat van ramp was het drie minuten voor tijd aan de andere kant wél raak. Samuele Mulattieri zorgde ervoor dat Cambuur voor de derde keer dit seizoen onderuit ging. De twee eerdere nederlagen waren in eigen huis tegen Go Ahead Eagles en Jong Ajax. Dit keer was het FC Volendam dat met de drie punten de bus in stapte.

Almere City FC
0 - 0
FC Eindhoven

Almere City FC wist niet te profiteren van de nederlaag van SC Cambuur. De ploeg van coach Ole Tobiasen speelde op eigen veld met 0-0 gelijk tegen FC Eindhoven. Aan de plek in de play-offs doet dat niets af, maar als de club uit Flevoland net als vorige week tegen De Graafschap een late goal had weten te maken, zou ook het Bronzen Kampioensschild naar Almere gaan.

Dat lukte dus niet, want het duel in Almere verliep vrijdagavond doelpuntloos tegen de nummer negen van de Keuken Kampioen Divisie. Door dat punt moest Almere City de periodetitel aan Cambuur laten, maar de ploeg verzuimde vooral om uitstekende zaken te doen op de algehele ranglijst. De achterstand op Cambuur is nu twee punten terwijl de voorsprong op De Graafschap weer ietsjes slinkt tot zes punten.

NAC Breda
NAC Breda
2 - 2
Roda JC Kerkrade

NAC Breda gaf met een man minder een 1-0 voorsprong weg, maar de Bredanaren kregen het voor elkaar om met tien man ook weer een achterstand weg te werken tegen Roda JC. Het was na drie minuten Mounir El Allouchi die de score wist te opnenen voor NAC, waar Sydney van Hooijdonk wederom de voorkeur kreeg boven Mario Bilate.

Robin Schouten was bij die 1-0 nog de aangever, maar acht minuten na rust pakte hij een negatieve hoofdrol. Hij veroorzaakte een penalty én kreeg een rode kaart vanwege zijn handsbal. Nick Olij wist de penalty eerst nog te keren, maar de rebound van Kees Luijckx was wel raak: 1-1.

Een eigen goal van Dion Malone zorgde vier minuten na de 1-1 ook direct voor de 1-2, maar NAC wist die achterstand ondanks een man minder nog weg te poetsen. Het was Bilate die als invaller binnen de lijnen kwam en een punt redde voor zijn ploeg: 2-2.

De Graafschap
2 - 0
Telstar
Telstar

Met een tegengoal in de negentigste minuut slikte De Graafschap vorige week een zeer pijnlijke 1-0 nederlaag op bezoek bij Almere City FC. Het gat met SC Cambuur en Almere City FC liep daarmee op tot respectievelijk elf en acht punten terwijl de Superboeren dolgraag bij de eerste twee willen eindigen. Die plaatsen zorgen na het seizoen immers voor promotie naar de Eredivisie.

In eigen huis tegen Telstar was het dus zaak om in elk geval het gat weer tijdelijk met drie punten te dichten. En dat lukte ook voor de formatie van coach Mike Snoei. Al bij rust stond de eindstand op het scorebord in Doetinchem. Met een volley zag Joey Konings de bal ietwat gelukkig via de binnenkant van de paal in het doel belanden. Hij zorgde daarmee na een kwartier voor de 1-0 en die marge werd zes minuten voor rust verdubbeld door Ralf Seuntjens. Hij tekende daarmee voor zijn twaalfde van het seizoen.

In de tweede helft werd niet meer gescoord en dus verkleinde De Graafschap het gat tot Cambuur en Almere City tijdelijk tot acht en vijf punten. Later op de avond verloor Cambuur en speelde Almere City gelijk.

N.E.C.
N.E.C.
3 - 2
Excelsior
Excelsior

Excelsior won op 20 november overtuigend met 4-1 van Jong AZ, maar daarna belandde de Rotterdamse club in een horrorreeks. Roda JC (3-1), FC Volendam (2-3), Jong FC Utrecht (3-2), SC Cambuur (0-1) en NAC Breda (0-3) waren allemaal te sterk voor de Kralingers. Tot overmaat van ramp moest Excelsior het op bezoek bij NEC ook nog eens stellen zonder topscorer Elías Már Ómarsson, die dit seizoen al zeventien keer trefzeker was voor Excelsior.

Na zeventien minuten spelen in Nijmegen leek Excelsior de topscorer echter helemaal niet nodig te hebben. De Rotterdammers namen in dat tijdsbestek een 0-2 voorsprong door goals van Joël Zwarts en Mitchell van Rooijen. Die 0-2 was ook de ruststand en daarmee leek er helemaal niets aan de hand voor de ploeg van coach Marinus Dijkhuizen. Zou er dan eindelijk een einde komen aan de negatieve reeks?

Het antwoord was: nee. Excelsior gaf de voorsprong na rust nog helemaal uit handen. Jonathan Okito zorgde al na vijf minuten in de tweede helft voor de aansluiting, waarna Brandon Ormonde-Ottewill met een wilde tackle naar de kant werd gestuurd. Excelsior moest zodoende met tien man de 1-2 voorsprong over de streep zien te trekken, maar dat lukte niet. Een vrije trap Souffian El Karouani ging via via tegen de touwen (2-2), waarna Jordy Bruijn voor de 3-2 eindstand zorgde. NEC won daarmee alsnog en Excelsior zakt daardoor verder weg naar de vijftiende plek.

MVV Maastricht
0 - 2
Jong FC Utrecht

Het duel tussen MVV Maastricht en Jong FC Utrecht stond vooraf in het teken van het overlijden van voormalig verzorger Sef Hoenjet, die onder meer geëerd werd met een fraai spandoek. Hij was 32 seizoenen lang werkzaam bij MVV en nam in 2018 afscheid van de club.

Helaas voor MVV kon de ploeg dat eerbetoon niet onderstrepen met drie punten tegen de beloften van FC Utrecht. Al binnen twee minuten zorgde Odysseus Velanas uit de rebound voor de 0-1, waarna Jeredy Hilteman na rust voor de 0-2 eindstand zorgde. Het was alweer zijn elfde van het Keuken Kampioen Divisie-seizoen.