Jojoclub De Graafschap wil negatief record voorkomen in play-offs

Reacties

De Graafschap probeert in de finale van de play-offs om promotie/degradatie een negende degradatie uit de Eredivisie en daarmee een evenaring van een negatief record te voorkomen. In de finale wacht Sparta Rotterdam en zaterdagavond wordt het tweeluik geopend op Het Kasteel.

Jojoclub De Graafschap wil negatief record voorkomen in play-offs
Sparta Rotterdam
Sparta Rotterdam
1 - 2
De Graafschap
De Graafschap

Tot nu toe daalden De Superboeren acht keer af, één keer minder vaak dan FC Volendam. De club uit Noord-Holland komt al sinds de laatste degradatie in 2009 uit op het een na hoogste niveau. De Graafschap daarentegen is de afgelopen periode een typische jojoclub, een status die FC Volendam in de vorige eeuw had.

Sinds de eeuwwisseling promoveerde De Graafschap in 2004, 2007, 2010, 2015 en 2018. In 2003, 2005, 2009, 2012 en 2016 degradeerde de club uit Doetinchem. Opponent Sparta Rotterdam pendelt minder vaak tussen de divisies. De meervoudige landskampioen, die nog altijd vijfde staat op de Eredivisie-ranglijst aller tijden, aast op zijn derde promotie na 2005 (via de nacompetitie) en 2016 (als kampioen van de toenmalige Jupiler League).

Meeste degradaties uit de Eredivisie:

Club Aantal degradaties
FC Volendam 9
De Graafschap 8
Excelsior 8
VVV-Venlo 7
NEC 6
FC Den Bosch 6
NAC Breda 6
Willem II 6
FC Dordrecht 5
MVV Maastricht 5

Om het andere Eredivisie-ticket strijden RKC Waalwijk en Go Ahead Eagles, die nu nog actief zijn in de Keuken Kampioen Divisie. Van de vier finalisten in deze play-offs zijn de Brabanders het langst in afwachting van een optreden op het hoogste niveau. In 2014 degradeerde RKC Waalwijk nadat Excelsior te sterk bleek in een tweeluik. In de halve finale van deze play-offs waren de rollen omgedraaid.

Opponent Go Ahead Eagles speelde in het seizoen 2016/17 voor het laatst op het hoogste niveau. Sparta Rotterdam verdween vorig jaar van het hoogste plan en vanzelfsprekend neemt De Graafschap als Eredivisie-club deel aan deze barrages.

Dinsdagavond zijn de returns in de finales om een Eredivisie-ticket.

RKC Waalwijk
RKC Waalwijk
0 - 0
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.