Jesus jaagt op de troon van Agüero: is dit dan hét moment?

Reacties

Het is Derby Day in Manchester. In deze Premier League-voorbeschouwing aandacht voor Gabriel Jesus, op wiens schouders veel druk rust zaterdagavond tegen Manchester United.

Jesus jaagt op de troon van Agüero: is dit dan hét moment?
© Pro Shots
Manchester City
Manchester City
1 - 2
Manchester United
Manchester United

Geregeld complimenten van Pep Guardiola, deel uitmaken van een van de beste selecties van de wereld en na drie jaar in Manchester al twee Premier League-titels rijker. De wereld lijkt aan de voeten de liggen van de 22-jarige Jesus. Hij is de uitverkorene om Sergio Agüero op te volgen. Het probleem is alleen dat die status al een tijd onveranderd is. Sterker, de Braziliaan is bijna drie jaar geleden dichter bij een vaste basisplek dan nu. En dat vreet aan Jesus, zo laat hij afgelopen week nog weten. 'Een reeks van tien duels zonder goal is zwaar voor me. Negatieve gedachten gaan dan door mijn hoofd en dat beïnvloedt mijn stemming. Ik ben iemand die zijn gevoel toont, je ziet aan mijn gezicht en gedrag hoe ik me voel. Als ik vrolijk ben, maar ook andersom. Fernandinho zag dat ik me niet goed voelde en kwam met me praten. Dat heeft me erg geholpen.'

Jesus vertelt woensdag in The Daily Mail met terugwerkende kracht over de omslag. Het is de dag na de 1-4 overwinning van Manchester City bij Burnley. Jesus heeft de hoofdrol vertolkt na de eerdergenoemde reeks van droogte. Op Turf Moor scoort de Braziliaan twee keer prachtig, eerst met een gekruld schot en daarna met een volley in het dak van het doel. Jesus doet dat ogenschijnlijk met speels gemak. Op een goede dag straalt de klasse van zijn spel af, maar nog te vaak zijn er ook grote missers.

Terug naar begin 2017. Het prijskaartje van 32 miljoen euro zorgt voor hoge verwachtingen, maar tegelijkertijd is het voor de buitenwereld nog gissen hoe goed de Braziliaan écht is. Natuurlijk, iedereen heeft de YouTube-beelden gezien. Maar hoe vaak zijn Braziliaanse talenten al niet groter gemaakt dan ze zijn met dribbel- en doelpuntencompilaties? Jesus blijkt the real deal. Bij zijn basisdebuut scoort hij direct tegen West Ham United, vier dagen later beslist hij de wedstrijd tegen Swansea City al met twee goals. Na een middenvoetsbeentje te hebben gebroken, sluit het talent zijn eerste halfjaar nog af met vier goals in de laatste vijf duels. De sterke start van Jesus loopt parallel met de worsteling van Agüero, die moeite heeft met de specifieke eisen van Guardiola als het gaat om pressing en meevoetballen (lees hieronder een uitgebreide tactische analyse over die periode).

Daarom is het verrassend dat Jesus eind 2019 voor een hele reeks duels nog afhankelijk is van blessureleed bij Agüero. Opstellingen van Guardiola laten zich altijd lastig raden, maar als het echt belangrijk is, kiest hij bijna steevast voor de Argentijn. Jesus moet het vooral hebben van uitwedstrijden tegen teams buiten The Big Six.

Guardiola laat zelden in zijn kaarten kijken bij het maken van zijn keuzes, maar heeft onlangs over de spitsenkwestie wel gezegd: 'In de kleine ruimtes is Sergio niet af te stoppen. Sergio heeft in de kleine ruimte nog veel controle en Gabriel is juist uniek met zijn intensiteit bij het drukzetten. Op dat vlak is hij de beste van de wereld.' Kortom: in Manchester zakken tegenstanders vaak terug en komt Agüero beter tot zijn recht als het zestienmetergebied volgepakt is. Op vreemde bodem is er meestal meer durf bij de opponent en heeft het afdwingen van fouten achterin meer zin.

Jesus weet dat hij bij de concurrentiestrijd het verschil moet maken in het strafschopgebied. Nóg slimmer bewegen en koel blijven als het hectisch is. Manchester United-thuis is daarom een perfecte kans voor de Braziliaan om indruk te maken. Ole Gunnar Solskjaer laat The Red Devils vaak ver inzakken bij uitwedstrijden tegen toptegenstanders om de onzekerheden achterin te camoufleren. De goals tegen Burnley moeten voor Jesus bevrijdend werken. Agüero is op weg terug na zijn dijbeenblessure, dus de tijd dringt.

De strijd voorin staat symbool voor de algehele ontwikkeling bij Manchester City, waarbij het afwachten is in hoeverre het verversen van de selectie gepaard kan blijven gaan met succes. Dát is de grote uitdaging voor Guardiola. Het verval bij en later vertrek van Vincent Kompany heeft al voor problemen gezorgd achterin. En hoe wordt na dit seizoen het afscheid van David Silva opgevangen? Wordt Phil Foden snel genoeg klaargestoomd als diens opvolger? Hoe veelbelovend Rodri ook is, Fernandinho lijkt met zijn sturing nog onmisbaar, ook al is het nu in een andere rol.

Het moeilijkste bij dat hele proces: uitgerekend bij deze overgang moet City opboksen tegen het mogelijk sterkste Liverpool ooit.

De wedstrijden in speelronde 16 van de Premier League:


Za 7 dec. 2019

Zo 8 dec. 2019

Ma 9 dec. 2019

Premier League

Stand Premier League 2019/2020

Engeland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Liverpool
38
32
3
3
85-33
+52
99
2
Manchester City
38
26
3
9
102-35
+67
81
3
Manchester United
38
18
12
8
66-36
+30
66
4
Chelsea
38
20
6
12
69-54
+15
66
5
Leicester City
38
18
8
12
67-41
+26
62
6
Tottenham Hotspur
38
16
11
11
61-47
+14
59
7
Wolverhampton Wanderers
38
15
14
9
51-40
+11
59
8
Arsenal
38
14
14
10
56-48
+8
56
9
Sheffield United
38
14
12
12
39-39
0
54
10
Burnley
38
15
9
14
43-50
-7
54
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Manchester City
Meer over Manchester City
Meer Gabriel Jesus
Meer over Gabriel Jesus
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.