'Jens Toornstra zet Nederlandse scouts in hun hemd'

Vorig seizoen ging een vergelijking tussen beide spelers volledig mank. Mitchell Donald had toen zijn debuut al gemaakt in het eerste elftal van Ajax. De middenvelder revalideerde van een zware knieblessure maar het talent dat in alle nationale jeugdploegen had gespeeld stond aan het begin van een veelbelovende carrière.

'Jens Toornstra zet Nederlandse scouts in hun hemd'

Jens Toornstra (foto) was toen nog slechts een voetballer die uitkwam voor amateurclub Alphense Boys in de Tweede Klasse C, district West II. Vorige week zaterdagavond stonden beide 21-jarige spelers, die slechts drie weken in leeftijd schelen tegenover elkaar in het ADO Stadion.

Mitchell Donald als rechtermiddenvelder van Willem II, Jens Toornstra als linkermiddenvelder van ADO Den Haag. En opnieuw ging de vergelijking volledig mank. Dit keer echter op een volledig andere manier. Jens Toornstra, de ex-amateur van Alphense Boys, overspeelde zijn directe tegenstander en won het onderlinge duel met grote overmacht.

Hoe is zoiets mogelijk? Hoe kan een speler die vorig seizoen nog twee keer per week trainde en voor zijn lol op zondag een wedstrijdje speelde, een jaar later uitgroeien tot de uitblinker bij ADO Den Haag-Willem II?

Normaal gesproken hebben spelers die rechtstreeks uit de amateurs komen grote moeite met het tempo en de handelingssnelheid. Jens Toornstra blonk daar zaterdagavond juist in uit. Als een van de weinigen speelde hij de bal vaak in één keer en bracht hij juist vaart in het spel. Bovendien was hij negentig minuten lang in beweging, er was geen speler die zoveel kilometers aflegde als Jens Toornstra.

'Hij heeft een paar zuurstofflessen op zijn rug', bevestigde trainer Raymond Atteveld. Bovendien heeft de middenvelder een uitstekende traptechniek. Dat soort feiten doen je eigenlijk nog meer nadenken. Want hoe meer kwaliteiten Jens Toornstra heeft, hoe merkwaardiger het is dat die kwaliteiten al die tijd onopgemerkt zijn gebleven voor de scouts van de profclubs.

Vrijwel al onze eredivisieclubs zitten in de financiële problemen omdat ze te veel geld spenderen aan dure aankopen met flinke salarissen, scouts en technische directeuren stappen in het vliegtuig om overal in de wereld te speuren naar talenten, maar Jens Toornstra speelde al die tijd onopgemerkt voor Alphense Boys.

'Ik vraag me al jarenlang af hoe dat mogelijk is', reageert Kees Jansma. Hij is perschef van Oranje, televisieproducent, hoofd sport van de sportzender Sport1 en heeft één grote hobby: Alphense Boys. Daar zag hij al jaren met grote verbazing onopgemerkt Jens Toornstra rondlopen.

Jansma: 'Hij was al acht, negen jaar lid, doorliep alle jeugdploegen en kwam uiteindelijk in het eerste elftal terecht. Daar maakte hij als middenvelder ook nog eens meer dan twintig doelpunten.'

De perschef had al vaker bij kennissen in de voetbalwereld aangegeven dat er een meer dan aardige speler bij zijn amateurclub rondliep die zo mee kon doen in de eredivisie, maar die mening werd al nooit serieus genomen.

Na lang aandringen van Jansma ('Ik wist zeker dat ik het niet verkeerd zag met deze jongen') stuurde ADO Den Haag vorig seizoen een scout en dat resulteerde in een transfer naar het tweede elftal van ADO Den Haag. Daar maakte de student fiscale economie uit Ter Aar zoveel indruk dat hij inmiddels een basisspeler is bij Raymond Atteveld.

Het is een merkwaardig verloop van voetbalcarrière die vooral één ding aantoont: wat goed is hoeft niet van ver te komen. Taco van den Velde

Bekijk hier al onze video's