Japan naar WK, Van Marwijk wacht bloedstollende apotheose

Reacties

Japan is als vierde land verzekerd van deelname aan het WK, dankzij de 2-0 overwinning van donderdag op Australië. Door dat resultaat staan Bert van Marwijk en zijn Saoedi-Arabië voor een zenuwslopende laatste speelronde, waarin het doelsaldo beslissend kan zijn.

Japan naar WK, Van Marwijk wacht bloedstollende apotheose

Door de thuiszege op The Socceroos is Japan in Groep B van de Aziatische zone niet meer te achterhalen door achtervolgers Australië en Saoedi-Arabië. De ploeg van Van Marwijk verloor dinsdag met 2-1 bij de Verenigde Arabische Emiraten. Daarmee liet het de kans liggen om een reuzenstap richting directe plaatsing voor het WK te zetten, al is er nog niets verloren.

Met nog één speelronde te gaan maken Saoedi-Arabië en Australië allebei nog kans op plaats twee, en dus een rechtstreeks WK-ticket. Beide landen hebben evenveel punten, maar Van Marwijk en co hebben nu een wat beter doelsaldo: +6 om +4. De Saoedi's hebben daarnaast meer doelpunten vóór. Australië neemt het dinsdag (12.00 Nederlandse tijd) thuis op tegen het bescheiden Thailand, Saoedi-Arabië speelt op diezelfde dag later (om 19.30 uur onze tijd) in eigen huis tegen het geplaatste Japan. Het weet bij de aftrap dus precies wat het moet doen.

De ploeg van Van Marwijk moet dus zelf winnen, en hopen dat Australië niet te ruim wint van – of zelfs punten morst tegen – Thailand. Overigens kwamen de Aussies in het heenduel niet verder dan 2-2 tegen de huidige hekkensluiter in de poule. Het land dat als derde eindigt maakt bovendien nog steeds kans op het WK, al moet dat dan gebeuren via een play-off.

Japan hoeft zich daar in ieder geval geen zorgen meer over te maken. Het is na Brazilië, Iran en natuurlijk gastland Rusland het vierde land wat nu al zeker weet dat het volgend jaar zomer acte de présence mag geven op het WK. Dat heeft het te danken aan Takuma Asano en Yosuke Ideguchi, die tegen Australië kort voor rust en tien minuten voor tijd voor de twee doelpunten zorgden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.