Jansen looft Wijndal-vervanger Kerkez in aanloop naar Vitesse

Reacties

De finale van de play-offs om Europees voetbal belooft een tactisch steekspel te worden. Sinds Pascal Jansen hoofdtrainer is van AZ, koos hij verschillende keren voor een aangepaste speelwijze tegen Vitesse.

Jansen looft Wijndal-vervanger Kerkez in aanloop naar Vitesse
© Pro Shots
Vitesse
Vitesse
2 - 1
AZ
AZ

Zo ook dit seizoen, in het doelpuntloze uitduel van de reguliere competitie. Eind november stuurde Jansen drie centrumverdedigers het veld in, voorin koos hij voor twee spitsen. Gespiegeld aan de veldbezetting van Vitesse. In de thuiswedstrijd, vijf maanden later, won AZ in het vertrouwde 4-3-3 systeem met 3-1.

'Het heeft deels te maken met de fase waarin wijzelf verkeren', legt Jansen zijn afwegingen uit. 'Als je kijkt naar de eerdere wedstrijd in Arnhem: toen zaten wij in een mindere fase. Terwijl de veldbezetting van Vitesse veel vraagt van onze spelers centraal achterin. Die komen vaak uit in één-tegen-één situaties. Dan wil je de ploeg dusdanig neerzetten, dat spelers elkaar kunnen blijven helpen en in hun kracht krijgen. Bij de thuiswedstrijd zaten we in een betere fase. Vooral aan de bal waren we groeiende. Dan kijk je of je dichter bij je eigen bezetting kan blijven. Al met al is tactische flexibiliteit bij ons het hele seizoen al een thema.'

Wijndal
De kans is klein dat Owen Wijndal van de partij is in het Gelredome. De aanvoerder kampt met liesklachten en ontbrak daardoor ook al in de halve finale-duels met SC Heerenveen. 'Met Owen is het een race tegen de klok, op dit moment is het kiele-kiele', aldus Jansen. Yukinari Sugawara, hij had knieklachten, keert wel zeker terug in de wedstrijdselectie.

Sinds de absentie van Wijndal speelt Milos Kerkez op de linksbackpositie van AZ. De achttienjarige Hongaar is afgelopen winter aangetrokken van AC Milan en leek aanvankelijk een versterking voor de toekomst. Maar Kerkez presenteert zichzelf de laatste wedstrijden als een zelfbewuste en felle verdediger. 'Milos heeft een tijdje nodig gehad om zich eigen te maken wat wij van hem verlangen', zegt Jansen. 'Maar hij kwam altijd al dicht in de buurt van het profiel van Owen. Daarop is hij ook gescout, volgens de AZ-principes. Dan hoop je dat iemand zo snel mogelijk integreert en alles adopteert. Dat doet hij heel goed.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer O. Wijndal
Meer over O. Wijndal
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.