Jahanbakhsh en ploeggenoten komen met heldhaftig statement na Iraanse onrust

Reacties

Voor Alireza Jahanbakhsh moet het niet de makkelijkste interlandperiode zijn geweest. De buitenspeler van Feyenoord ging in topvorm naar de nationale ploeg, maar in zijn land heerst er vooral veel onrust. Middels een statement spraken de Feyenoorder en zijn ploeggenoten zich gedurfd uit.

Jahanbakhsh en ploeggenoten komen met heldhaftig statement na Iraanse onrust
Senegal
Senegal
1 - 1
Iran
Iran

Terwijl Iran en Senegal in een oefeninterland de degens kruisten, stond er vooral voor de Iraniërs veel meer op het spel. Dit na een aantal protesten, die al een ruime week het hele land doorgaan. Het is het gevolg van het overlijden van een jonge vrouw die door de autoriteiten werd aangepakt, omdat ze haar hoofd niet op de juiste wijze bedekt had. Het is een gevolg van het conservatieve, religieuze beleid in het streng islamitische land.

De voetballers van Iran spraken zich tegen Senegal uit tegen dat beleid. De sociale media-kanalen gingen op zwart als protest tegen de autoriteiten en voor de wedstrijd tegen de Afrikanen kwamen de internationals het veld op in zwarte jassen. Die stonden symbool voor de strijd tegen het geweld en de censuur die gepleegd wordt in Iran.

Volgens de autoriteiten in het land zijn zeker 35 mensen overleden bij protesten van de bevolking, terwijl mensenrechtenorganisaties beweren dat dat aantal beduidend hoger ligt. De spelers van Iran scharen zich echter achter de protesten, door in de jassen het veld op te komen. 'Ik kan het niet langer aanzien', sprak topschutter Serdar Azmoun via Instagram. De speler van Bayer Leverkusen is klaar het inperken van de vrijheden van de Iraanse vrouwen.

'Zelfs als ik hierdoor mijn plek in het nationale team verlies, is het me dat waard', vervolgde hij zijn emotionele relaas. Toen hij tegen Senegal de gelijkmaker maakte, vierde hij dat ingetogen. 'Het is het waard als niet één haar van een Iraanse vrouw meer wordt opgeofferd. Iedereen die zo makkelijk vermoordt, schaam je. Lange leve de Iraanse vrouwen.'

De NOS meldt dat een andere speler van Iran, Ali Karimi, vanwege zijn support aan de protesten nu zelfs vervolgd dreigt te worden.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.