Jadon Sancho: flitsend in Dortmund, litteken van Guardiola

Reacties

Nog boven spelers als Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Dimitri Payet pronkt de naam van Jadon Sancho op de lijst met assistgevers in de Europese topcompetitie. Maar wie is de achttienjarige Sancho eigenlijk?

Jadon Sancho: flitsend in Dortmund, litteken van Guardiola

Veel mensen fronsten op 31 augustus 2017 de wenkbrauwen toen Borussia Dortmund liefst twaalf miljoen euro op tafel legde voor Sancho. Een destijds zeventienjarige Engelsman die nog geen minuut gespeeld had in het eerste van Manchester City. Moest daar nou zo ontzettend veel geld voor worden betaald?

Van die scepsis was in het blauwe deel van Manchester geen sprake. Daar heerste verdriet. Pep Guardiola bereikte eerder die zomer een mondeling akkoord met Sancho over een nieuw, langdurig contract. De rechtsbenige linksbuiten zou een half miljoen euro per jaar gaan opstrijken. Tot hij eind augustus niet op kantoor verscheen om een handtekening te zetten, maar om zijn vertrekwens duidelijk te maken.

'Wij hebben werkelijk alles gedaan om hem te behouden, maar ik denk niet dat dit een geldkwestie was. Ik denk dat Jadon dacht dat hij bij Dortmund meer minuten zou krijgen en dat kan ik wel begrijpen', blikte Guardiola tegenover The Guardian terug op het vertrek van zijn oogappel, die tot zijn vijftiende in de jeugd van Watford uitkwam. 'Wij hadden in ieder geval ontzettend veel vertrouwen in hem en wilden hem bij City laten opgroeien. Maar uiteindelijk bepaalt de speler waar hij speelt.'

Jadon Sancho als jeugdspelers bij Manchester City.
Jadon Sancho als jeugdspelers bij Manchester City.

Het geduld om de zware concurrentie aan te gaan met spelers als David Silva, Raheem Sterling, Bernardo Silva, Leroy Sané, Kevin De Bruyne, Gabriel Jesus en Brahim Díaz had Sancho niet. De Engelsman wil voetballen, in de schijnwerpers staan. De dribbelaar pur sang, op veel vlakken vergelijkbaar met City-ster Sané, kwam uiteindelijk tot twaalf optredens in zijn eerste seizoen in de Bundesliga. Met een doelpunt en vier assists liet hij zijn potentie direct zien.

Inmiddels klopt Sancho niet meer op de deur bij Dortmund, maar neemt hij die deur onder vuur met zwaar geschut. In zes invalbeurten, goed voor in totaal 124 minuten, leverde Sancho al vijf keer de beslissende pass. Met zijn frivole, onverschrokken speelstijl is hij ongekend populair bij de enorme achterban van Dortmund. Een dilemma lonkt voor trainer Lucien Favre. De effectieve Jacob Bruun Larsen of toch assistkoning Sancho?

Borussia Dortmund-ster Marco Reus kan het goed vinden met Jadon Sancho.
Borussia Dortmund-ster Marco Reus kan het goed vinden met Jadon Sancho.

Een grote plus voor Sancho is dat hij op jonge leeftijd al geleerd heeft hoe hij zijn enorme technische vermogen kan koppelen aan effectiviteit. Het is kermisvoetbal van het hoogste niveau, in de eindfase aangevuld met overzicht en het vermogen om de juiste pass te geven. Sancho zal vast nog weleens naar City kijken, dat afgelopen zomer met Riyad Mahrez weer een aanvallende ster binnenhaalde en waar toptalenten als Díaz en Phil Foden maar niet de echte kans op een doorbraak krijgen.

Voor Sancho lonkt een basisplaats in de Duitse top. De jonge Engelsman bewandelt zijn eigen pad, ook als dat pad wegloopt bij succestrainer Guardiola. 'Hier in het eerste spelen, voor de Gelbe Wand... Ik leef mijn droom', zei de tiener al eens. Zijn droom, zijn keuze, zijn carrière. Sancho lijkt Manchester City en Guardiola niet nodig te hebben voor zijn weg naar de top.

Meeste assists in de vijf grootste competities van Europa:
1. Jadon Sancho Dortmund 5
2. Benjamin Mendy Man City 4
3. Cristiano Ronaldo Juventus 4
4. Dimitri Payet Marseille 4
5. Jony Alavés 4
6. José Holebas Watford 4
7. Lionel Messi Barcelona 4
8. Tanguy Ndombele Lyon 4
9. Ángel Di María PSG 3
10. Anthony Knockaert Brighton 3
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.