Jaap Stam is niet te benijden

Reacties

Voetbal International opent iedere week het nieuwe nummer met de VI Visie. Deze week Martijn Krabbendam over de beperkingen waarmee Jaap Stam kampt bij Feyenoord. 

Jaap Stam is niet te benijden

Ruud Gullit won nooit een prijs als trainer van Feyenoord, maar hij liet wel iets achter in De Kuip, een quote voor de eeuwigheid. 'Ik ben niet te benijden', zei de oud-topspeler ergens in 2004. Jaap Stam zal zich erin herkennen.

Stam dacht een stabiele organisatie aan te treffen in Rotterdam, maar was nog niet binnen of de ene directeur werd weggestuurd (Martin van Geel), terwijl de ander (Jan de Jong) anderhalve week geleden zelf opstapte. De enige met statutaire bevoegdheid – en dus formeel de baas – is nu Mark Koevermans van de afdeling commercie, die zich nergens mee bemoeit.

Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen, verblijft in deze cruciale periode op Hawaï. Het totale gebrek aan leiderschap laat zich voelen. De man die richting moet geven is technisch directeur ad-interim Sjaak Troost, die tijdens de Open Dag van Feyenoord in zijn eerste interviews een grote broek aantrok, maar nog alles moet bewijzen.

Toegegeven: Troost stapte niet in een gespreid bedje. Hij moet leven met de beperkingen die zijn voorganger Van Geel heeft achtergelaten. Troosts probleem is zijn gebrek aan ervaring. Hij omringt zich met een groepje bekenden in een soort technisch hart, onder wie Stanley Brard en Dirk Kuijt. De laatste voert namens Troost zelfs gesprekken met spelers.

Stam zelf heeft ook nog wat te zeggen. Het hart heeft trouwens nog weinig voor elkaar gekregen. Liam Kelly kwam als vervanger van Jordy Clasie, Leroy Fer had iederéén kunnen verzinnen. Punt is dat met deze twee spelers het salarisbudget op is, doordat Troost besloot de contracten van Nicolai Jørgensen en Jens Toornstra te verlengen.

Verder pusht de td samen met Kuijt en Brard jeugdspelers in wie Stam het veel minder ziet zitten. Hij heeft als trainer van Jong Ajax wel grotere talenten onder zijn hoede gehad.

Intussen beseft Stam dat hij met het huidige Feyenoord derde moet zien te worden. Er is geen volwaardige vervanger van Jørgensen en er mag wel een centrale verdediger bij, maar dat kan pas als de club zelf verkoopt. De enige die ervoor in aanmerking komt, is zijn beste speler, Steven Berghuis, en die blijft.

Stams eigen agenten Henk van Ginkel en Henk Timmer vliegen deze week naar hun uitstekende contacten in Argentinië om de komst van een centrale verdediger en een spits te onderzoeken. Hoe gaat de club dat dan betalen? Feyenoord is moreel verplicht zijn trainer te helpen, maar degene die dat moet doen, Troost, heeft zelf hulp nodig.

Vijftien jaar na Ruud Gullit is er met Jaap Stam wéér een trainer in De Kuip die niet te benijden valt.

'Feyenoord heeft versterkingen nodig om gat naar Ajax en PSV te kunnen halveren'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.